Úttörő japán technotól az UNKLE-ig – Teljes spektrumú elektronikus hónapok az A38-on

2024.01.24. 15:37, srecorder

elektronikus-bulik-kep.jpg

Electrofunk, triphop, techno, minimál és ezek összes árnyalata jön bő egy hónapon belül az A38-on.

Montrealtól Tokióig a legnagyobbak

Február 2-án a kanadai-amerikai Chromeo varázsol elektrofunk bulit az A38 gyomrába, akik az egyetlen sikeres arab/zsidó együttműködésként írják le magukat. Február 9-én a japán techno elsőszámú úttörője, a kemény, mégis hipnotikus szettjeiről híres Ken Ishii érkezik pályafutásának harmincadik évfordulóját ünnepelni a Technokunst rezidenseinek kíséretében. Kicsit több mint egy héttel később pedig már az ízlésformáló kiadót, a Mo’Waxot alapító és az UNKLE-ről ismert James Lavelle lép a fedélzetre ugyanezért. Az elektronikus alapokon nyugvó triphopot gitárral kiegészítő Lavelle a régi londoni bulikultúra előtt tiszteleg.

Örök kísérletezők

Még egy év sem telt el, és ismét visszatér Magyarországra az egykor Ninja Tune kiadó gondozásában is alkotó, angol elektronikus producer és előadó Forest Swords. Matthew Barnes experimentális elektronikus szólóprojektje gyakran keveri a digitális elemeket akusztikus hangszerekkel, ezzel sokdimenziós ambient atmoszférát teremtve. Nyári INOTA-s fellépése óta októberben megjelent legújabb albuma, a Bolted, ami eltér az eddigi ambient, dallamos világtól és visszahozza az első megjelenéseire jellemző diszharmonikusabb, white noise-szerű hangzást. 2017-es Compassion című albumához képest sokkal sötétebb és feszesebb, tele kísérteties, ködös vokálokkal és torz ütemekkel. A Forest Swords március 16-án érkezik az A38-ra.

„GONDOSKODNI A BARÁTAINKRÓL” – FOREST SWORDS-INTERJÚNK

Február 24-én a berlini Two Lanes akusztikus zongorák, analóg szintetizátorok és minimál elektronikus beatek ötvözetével tölti meg a koncerttermet. A zenész családban nevelkedő két testvér különböző zenei utakat járt be, mire egyesítették erejüket. Leo már korán a zongorázás iránt érdeklődött, elmerült Bach, Schumann és Debussy műveiben, majd a New York-i Juilliard Schoolban folytatta tanulmányait. Rafaelt viszont mindig is lenyűgözték az elektronikus zene lehetőségei. Végtelen órákat töltött azzal, hogy elektronikus produkcióival kísérletezzen. Egy ponton a testvérek rájöttek, hogy tehetségeik tökéletesen kiegészítik egymást, és létrejött a Two Lanes.

Február 24-én nemcsak a Two Lanes érkezik Berlinből az A38 Hajóra, hanem a kultikus Watergate is egy egész csapattal. A house-ból épp egyre inkább technoduóvá váló, Cercle-t is megjáró Adana Twins, valamint a spanyol születésű, de szintén berlinben aktív Kid Simius hoz egy kis ízelítőt a világhírű berlini elektronikus zenei klubéletből.

https://recorder.blog.hu/2024/01/24/uttoro_japan_technotol_az_unkle-ig_teljes_spektrumu_elektronikus_honapok_az_a38-on
Úttörő japán technotól az UNKLE-ig – Teljes spektrumú elektronikus hónapok az A38-on
süti beállítások módosítása