Tejgazdák, grizzlymedvék és Herdwick birkák – Itt a Kakadu és Bölömbika új live sessionje, a Lake District

2024.01.22. 08:51, srecorder

2023_attila_kleb_klb3657bw.jpeg

Tavaly debütált a Rémember és a Warpigs egykori tagjainak új zenekara, a Kakadu & Bölömbika, akik idén már aktívabban fognak koncertezni, és erre egy négyrészes live session sorozattal készülnek fel.

Jero (Ruthner Gábor) és Fibula (Sass Lóránd) a '90-es évek egyik emblematikus rockzenekarában, a Rémemberben játszottak együtt (róluk itt írtunk), de a zenei kapcsolatuk később sem szakadt meg. A psych-neoprog-rockos Turboból is ismerős, itt basszusról gitárra váltó Jero évekig járt ki a festői angliai hegyvidéken, a Lake Districtben élő Fibulához zenélgetni, dalokat írni, amiket már itthon formáltak lemezzé, miután az énekes 2020-ban visszaköltözött Magyarországra.

Debütáló albumuk, a Grizzly Bear tavaly tavasszal jelent meg, Jero (gitár, basszgitár, billentyűk, bendzsó, vokál) és Fibula (ének, billentyűk) mellett a Turbo-csapattárs, ma Random Trip-főnök Delov Jávor játszik (dobol) rajta. Élőben már a Warpigsben edződött ritmusszekció, Bardóczi Gábor (dob) és Gátos Bálint (basszusgitár) kíséri őket, ebben a felállásban adtak három koncertet tavaly; január 27-én, azaz most szombaton jön a negyedik a SzimplaRocksban. (Facebook-esemény itt.)

Az elmúlt évben az élő megszólalásukat csiszolták, ennek eredményét mutatják be a Vastag Gábor, vagyis az Aranyakkordos Vasti stúdiójában (Sounday) felvett, négyrészes live session sorozatban, amihez a képet és a hangot egy időben rögzítették. Ebből láthattuk már a The Milky Way of a Dairy Farmert és a Pride of a Dairy Farmert, az alaposan kivesézett tejgazda-tematika után jöjjön a birka-juh tengelyen mozgó Lake District:

A szám alapötlete az angliai Lake Districtben született, ahol az őshonos Herdwick juhok legelésznek. „A vadonban élő Lake District Herdwick birkák évezredes múlttal rendelkeznek. Bégetésük Fibula hangját és Jero gitárhúrjait rezegtetik lágy öleléssel” – mondta róla Fibula a Lángoló premiercikkében. (Ha valakit érdekel, hogy honnan a név, arról pedig ezt mondta az énekes egy interjúban: „Én nemcsak tejgazdák birodalmában, hanem folyamatosan állatok, jágópapagájok, kakaduk és bölömbikák világában nőttem fel, úgyhogy természetesen jött ez a névválasztás”. A sajtóanyag pedig így fejti fel a név és a zene közti párhuzamokat: „Zenéjük eklektikus, mint egy Kakadu, egyben kissé különc szerzet, akár a Bölömbika, táncra perdít, közben gondolatokat ébreszt.”)

A K&B nyáron a Fishing on Orfű fesztiválon is fellép.

 

Kakadu & Bölömbika a Facebookon.

nyitókép: Kleb Attila

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/01/22/itt_a_kakadu_es_bolombika_uj_live_sessionje_a_lake_district
Tejgazdák, grizzlymedvék és Herdwick birkák – Itt a Kakadu és Bölömbika új live sessionje, a Lake District
süti beállítások módosítása