„Csípőficamos lányok, hasitasi, vasutasok, 666” – Itt a Macskanyelv debütáló EP-je!

2024.01.17. 12:35, srecorder

macskanyelv_promo_2_of_6_-2.jpg

Kamionos anyarock, feminista punk és abszurdan vicces szövegek: itt van a Macskanyelv első EP-je, amiben a Holnaplányok, a Halott Kígyók vagy épp a Camp Koala volt/jelenlegi tagjai játszanak az imanexperimentről nemrég nevet váltó kkonekoval.

Az a legjobb, ha át is adjuk a szót a lányoknak: „A hivatalos eredetmondánk szerint a Macskanyelv 2019-ben alakult. A zenekar tagjai: K. Ati „Pogány” (dob), T. Nándi „Öcsisajt” (gitár, vokál), N. Kázmér „Kazi” (basszus, vokál) 2019-ben találkoztak a Flóra poharazóban Békéscsabán. Mert Pogány odavaló amúgy. Mert neki az a törzshelye. Pogány Unicummal és kristálycukorral ette a túrógombócot, Kazi és Öcsisajt odaültek hozzá, mert ott volt csak hely. Nagyon hamar kiderült, hogy mindhárman nagy Depresszió-rajongók, ezért közös zenekarba kezdtek, ahol feldolgozzák a klasszikus magyar rockslágereket. Így sikerült.

A nemhivatalos eredetmonda szerint a Macskanyelv 2019-ben alakult Szegeden. Nita (imanexperiment, kkoneko) és Lilla (Camp Koala, Holnaplányok, Halálfiai) meglátogatta Vikit (shot in the neck, Testrablók, Halott Kígyók, Energia80, Trojka) egy tavaszi hétvégén, városnézés után lementek a régi próbaterembe és megírták az első három számot egy délután alatt. Nita dobolt, Lilla basszusozott, Viki meg gitározott, a szövegek pedig teljesen random röhögcsölések produktumai, amik abszurd mivoltuknál fogva azért mégis reflektálnak a minket körülvevő valóságra. A dalok elsősorban ezt a felszabadult nevetést, gátlásoktól mentes, őszinte örömöt és szabadságot rögzítik, amit nem korlátoz a világ megváltani akarásának kényszere.”

macskanyelv_promo_4_of_6_-2.jpg

„Az elmacsósodott, igazságtartalmakat önmagának betudó, csak hősiesen vagy önsajnálóan szenvedő zenei közegnek tartanak görbe tükröt: mi, lányok itt bármit csinálunk, úgyis kisanyámoznak egy jóízűt, lehülyéznek és becsmérelnek, ez pedig azt jelenti, hogy végső sorban bármit megtehetünk, nincs mitől félnünk. A reakciók kiszámíthatóak, a tendenciák pedig sokkal kisebb léptékben változnak, mint egy zenekar élettartama. A műfajmeghatározás későbbről származik ugyan, de a Macskanyelv egy kamionos anyarock banda. Ezt nagyjából úgy érdemes elképzelni, mintha a presszó közönsége opálos tekintettel révedne a sarokba felfüggesztett színestévére, ahol éppen L7- vagy 7 Year Bitch-klip megy.

Az első koncertre nagyjából négy évet kellett várni, tavaly, 2023 márciusában debütáltak a Kriptában az osztrák Just Friends and Lovers előtt, akiket már más formációkból (Lonesome Hot Dudes, La Sabotage) ismertek a 2019-es Lady Festről, de Szegeden is megfordultak azon a nyáron a Jazz Kocsmában. A bemutatkozó EP-t 2023 áprilisában kezdték felvenni.”

És akkor íme, itt a 4 számos, 10 perces, remek debütálás:

 

Fotók: Kassai Rozi

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/01/17/csipoficamos_lanyok_hasitasi_vasutasok_666_itt_a_macskanyelv_debutalo_ep-je
„Csípőficamos lányok, hasitasi, vasutasok, 666” – Itt a Macskanyelv debütáló EP-je!
süti beállítások módosítása