„Zokogva kikapcsolják a zenét, hogy hová fajultak a mai fiatalok” – Krúbi és BEATó kedvenc 2023-as zenéi

2023.12.26. 09:17, soostamas

orb_2440.jpg

Miután listába szedtük a legjobb külföldi és magyar lemezeket, filmeket és sorozatokat, 2021 és 2022 után idén is megkértünk zenészeket, hogy gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat, albumaikat az évből. Először az utóbbi idők egyik legfontosabb hazai könnyűzenei albumával jelentkező, januárban arénakoncertet adó Krúbit, és régi barátját, a dj-producer BEATó-t, akivel a Mirror Glimpse-ben idén egy agyalágyultan szórakoztató, az első lemezüknél is jobb EP-t gurítottak Magyar Pite, Avagy A Kapolyi Disznóhágás címen.

f_h61boxeaaccx.jpgFotó: Valami Hektor.

KRÚBI

Alice Longyu Gao: Let's Hope Heteros Fail, Learn And Retire

Karizmatikus, vad, vicces és mindenekelőtt minden egyes pillanatában nagyon kreatív kislemez, ami ott rúgja fel a popzenei konvenciókat, ahol csak lehet. Keveri a cuki bubblegum bass hangzást agresszív hardcore/metalcore zúzással, miközben mégis iszonyú fülbemászó.

SIMÁN AZ IDEI SZIGET LEGSZÓRAKOZTATÓBB KARAKTERE – ALICE LONGYU GAO

100 Gecs: 10,000 Gecs

A hyperpop úttörő duó második albuma, ami talán még szórakoztatóbb, mint az első. Itt jóval erősebben támaszkodnak klasszikus rockzenei hangszerelésre, de kellően széteffektelik és összegyúrják a tőlük megszokottabb agyontorzított elektronikusabb hangzással ahhoz, hogy mégis előremutató legyen.

Slayyyter: Starfucker

Egy producerileg innovatív electropop album. Vokáltekintetben pedig minden refrén és bridge amolyan instant ikonikus „gigahook”, mint amiket Lady Gaga írt játszi könnyedséggel a Fame Monster korszakban – de Gagával ellentétben itt a szövegek nem úgy „provokatívak”, hogy harmincas anyukák azt mondják rá, hogy „wow, ettől előjön a fiatalos vad énem”, hanem úgy, hogy zokogva kikapcsolják a zenét és felháborodnak, hogy hová fajultak a mai fiatalok.

 

„NEHÉZ FIATALOS, VULGÁRIS ELŐADÓKÉNT ÍZLÉSESEN MEGÖREGEDNI” – KRÚBI-INTERJÚNK

 

orb_2577.jpgFotó: Orbán Péter.

BEATó

Üdvözöllek BEATó konyhájában! Engedd meg, hogy bemutassam a mai menüt.

Reggeli

Ebben minden megvan, ami egy tökéletes napkezdéshez szükséges. Könnyed fogás, ami az eredeti receptet ugyan nem múlja felül, de így is könnyebben kelsz ki az ágyból, ha ez fogad ébredés után.

Tízórai

Kaytra főztjére már évek óta rá vagyok csúszva, Aminé flow-ja pedig csak hab a tortán. Mind a tíz ujjat megnyalós ügy.

Ebéd

Az ebéd már-már gyanúsan emlékeztet egy bizonyos (és korábbi nagy kedvenc) mesterszakács évekkel ezelőtti receptjére, akit többek között arról lehet felismerni, hogy imádja a halrudacskákat. Ez a régi-új fúzió testes, mégsem tolakodó, egyszóval tökéletes napközbeni étkezés.

Uzsonna

Egy olyan séf idei remekművét ajánlom uzsonnára, akit nevetségesen kevesen ismernek – ennek persze lehet némi köze ahhoz, hogy átlagban háromévente hajlandó kiadni bármit is a kezei közül. A korábbi főztjét is szerettem, és ezzel az egyszerűnek nevezhető fogással ismét sikerült meggyőznie, hogy érdemes lesz újra ránézni 2026-ban.

Vacsora

A napzáró finomságunk is relatíve ismeretlen kezekből érkezik, de abban biztos lehetsz, hogy évek óta a top 1% fanjai között mozgok álruhában. Lehet, van valami feldolgozatlan issue-m ezzel kapcsolatban, de egyszerűen imádom az olyan emberek munkásságát, akik basznak azt aktívan prezentálni a publikum számára. Ennek az idegesítő ténynek ellenére is azt gondolom, hogy Francis Novotny a „kecske” ebben a műfajban.

Jó étvágyat!

 

„APOKALIPTIKUS, DE MÉGIS CUKI” – KRÚBI KEDVENC 2021-ES ZENÉI

 

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2023 legjobb külföldi lemezei

2023 legjobb magyar lemezei

2023 legjobb filmjei

2023 legjobb sorozatai

 

 

nyitókép: Orbán Péter

https://recorder.blog.hu/2023/12/26/krubi_es_beato_kedvenc_2023-as_zenei
„Zokogva kikapcsolják a zenét, hogy hová fajultak a mai fiatalok” – Krúbi és BEATó kedvenc 2023-as zenéi
süti beállítások módosítása