Szép gondolatok áramlása – Lemezpremier! Wave of Sound: Pieces & Sketches

2023.11.20. 08:59, srecorder

wos_recorder2_photobyjurasszazs.jpg

Októberben a meditációs légzésgyakorlatot idéző, Endless Fields című dalával vezette fel Csécsi Andor az új modern klasszikus albumát, most pedig itt van a Pieces & Sketches, a finoman árnyalt kamarazenétől a mélyebb, filmzenés ambientig ívelő, az embert pozitívan összerakó nagylemez is. Bónusz klippremierrel együtt!

A 2013 óta itthon és külföldön is alkotó Wave of Sound három éve adta ki legutóbbi albumát, az Echoes-t, ami sok ajtót megnyitott Andor sokszínű, légies zenéje előtt. Utolsó három kislemeze a vaghy-val közös Untold, a természetközeli Awake, és az érzelmekről, kötődésről mesélő When I Sleep In Your Hands volt, 2021-ben pedig egy szólózongora EP-je is megjelent digitálisan Stillness címmel (ez szintén a Recorderen debütált).

Azóta olyan érdekes projektekben hallhattuk Andor dalait, mint az idei Balatorium és a Banana Records által életre hívott Balaton Hangjai lemez, de hazai fesztiválokon (Piano Day Budapest, Művészetek Völgye, Múzeumok Éjszakája, Veszprém-Balaton: Felező), és több olaszországi eseményen (pl. Piano City Milano fesztivál) is bemutatkozhatott.

A ma megjelenő Pieces & Sketches egy zeneileg sokszínű és érzelmileg szerteágazó lemez. A dalok a klasszikus kamarazenekari irányoktól egészen a mélyebb ambient-cinematic hangulatú darabokig mozognak, melyeket megtörnek a minimál zongoradarabok és a népzenei elemek – ez pedig új irányt adott Andor dalszerzői folyamatainak. „A tapasztalás, a gondolatok folyamatos áramlása, az emberek kapcsolódása és a körülöttünk vibráló sokszínűség ihlette ezt az albumot. Több helyről érkezünk, mindannyian másképp pulzálunk, és ez így csodálatos, ettől olyan színes a világunk. Hatalmas öröm, hogy megmutathatom ezeket az új darabokat és elvihetlek titeket erre a zenei és belső utazásra” – mondta a zeneszerző-zongorista.

img_9723_1.jpg

„Az elmúlt években teljesen megváltoztak bennem a zeneszerzési irányok, súlypontok. Annyi csodálatos emberrel hozott össze az életem, amiért nem tudok eléggé hálás lenni, és sokszor csak kapkodom a fejem, hogy ez megtörténik, és hogy milyen lelki kapcsolódások születnek. Ezek a pillanatok és megerősítések, úgy érzem, sokkal bátrabbá tettek az új album dalaiban. Hosszú volt az út a végleges dalokig, az első demókat még 2020-ban vettem fel, tehát volt időm dolgozni rajtuk. Nagy élmény volt kamarazenekarral dolgozni több dalon, ez egy teljesen új tapasztalás nekem. A produceri, utómunkákban volt munkaidő bőven, sok kis ötletből állt össze a teljes anyag, remélem ez hallható lesz a végeredményen.”

A zongora mellett a lemez sok hangszert felvonultat, a már említett vonószenekart, szólóhegedűt, de hallhatunk régi harmóniumot, Vermona Stringst és Waldorf billentyűket is. A gitárok is fontos szerepet kaptak az albumon, ráadásul hosszú idő után az ének, a vokál is visszatért Andor dalaiba. „Mint sokunknak, nekem is teljesen szétszedte az érzelmeimet a covid időszaka, majd utána a sok érthetetlen zaj, amiben nap mint nap vagyunk. Azokat a gondolataimat szerettem volna megerősíteni és elmesélni az új darabokkal, amik pozitívan raknak össze. Annyira csodálatos lenne, ha egymást erősítve, egymás felé és nem elfordulva lépkednénk tovább az úton, talán minden egyszerűbb lehetne.”

A lemezen több alkotóval közösen dolgozott Andor, köztük Palágyi Ildikó énekesnővel, Takács-Nagy Jázmin népdalénekessel, Arulei hegedűművésszel és a Variart Ensemble kamarazenekar tagjaival. Erről így mesélt: „A Pieces & Sketches a kollaborációk, a közös gondolatiság gyönyörű eredménye. Nem tudom elmondani, mennyire hálás vagyok ezekért a pillanatokért, ennek a sok remek zenésznek, barátnak. Ez a lemez pont akkor és pont úgy állt össze, ahogy lennie kell, én ebben hiszek, hogy minden a megfelelő időben lesz ott, ahol. Úgy érzem, hogy a számomra most legfontosabb darabokat írtam ki magamból az elmúlt években és találták meg a dalok a nagyszerű szerző-alkotótársakat.”

A lemez szép csomagálú, limitált CD-n is megjelenik (vinyl későbbre várható), amit a Wave of Sound hivatalos Bandcamp-oldalán rendelhetsz meg. A budai Lóvasút Rendezvényközpontba meghirdetett, november 26-ai lemezbemutató koncert viszont elmarad, Andor hamarosan új, tavaszi időpontot ír majd ki az esemény oldalán. Lentebb pedig dalról dalra is mesél az albumról, amelynek Shelter című dalához klip is készült a saját rendezésében.

 

Zuhrah (feat Takács-Nagy Jázmin)

“A Zuhrah szó jelentése Fényesség, afrikai női név, melyet sokszor adnak gyermekeknek, hogy fényt hozzanak a család életébe.”

A dal kamarazenekari részét még 2021-ben írtam meg, ez volt az első, hogy darabot írtam zenekarra. A bevezetőt követően bontakozik ki a dal a gyönyörű Napom, napom, fényes napom című magyar népdalrészletbe, amit Jázmin tölt meg csodálatos énekével az egyre erősödő orgonakíséret mellett. Úgy érezzük, ez a darab egy pozitív, de törékeny zenei hangulattal nyitja meg az albumot.

Nagyon gyorsan egy hullámhosszra kerültünk Jázminnal, akit a Tindia zenekarból, a Szimpla Lemming Programon ismertem meg múlt évben. Egy kedves sztorim is van ehhez a dalhoz, Jázmin még áprilisban küldött nekem egy mobillal felvett demót, ami aztán annyira belém égett, hogy pár nappal később el is vittem ezt a Piano City Milano koncertemre, hogy eljátsszam, és nagyon sokan jöttek oda hozzám utána, hogy mennyire elvitték őket a dal zenei hangulatai.

Endless Fields (feat. Arulei)

Ahogyan az októberi premierben is említettem, ez a dal nekem egy belső meditációs folyamat, zeneileg egy repetitív légzéshurok. Ezt a hurkot csodásan töri meg Arulei érzéki hegedűjátéka, amit nagyon köszönök neki, hálás vagyok érte, hogy elkezdtünk együtt alkotni ebben az évben. Szép kiteljesedése a közös munkánknak ez a dal.

wos_arulei_fb_pic.jpg

Fragile Soul

Számomra az egyik legfontosabb darab a lemezen, az emberi történeteket, a törékeny lelki kihívásokat járja körbe. A dal zongoradallamai már több éve fel lettek játszva, amik viszonylag háttérbe kerültek a dal első felében, ahol inkább a zenekar dallamai járnak minket körbe. Izgatottan vártam, hogy ezt a darabot felvegyük stúdióban, a Csend stúdió vezetője, Mazi nagyon érzékenyen nyúlt a felvételekhez, imádtam minden pillanatát.

Három különböző zenei részből áll a dal, a bevezető egy lüktető vonószenekari darab, ami egy viszonylag erős, szintis ambient középrészbe hullámzik át, majd a harmadik és legfontosabb része érkezik a dalnak, egy lebegősebb, minimalista és érzékeny zongoradallammal fut ki.

No Horizon (feat. Palágyi Ildikó)

Ez egy nagyszerű találkozás és közös alkotás volt Ildikóval, nagyon-nagyon örülök, hogy így történt. Még év elején találkoztunk és kezdtünk el beszélgetni, de csak később jött szóba egy dal demója, amit átküldtem neki, hogy szeretném, ha közösen dolgoznánk rajta, mert nagyon éreztem benne az érzéki és csodásan lebegő hangját.

Az egyik legorganikusabb dal a lemezen, szinte mindent egy felt-ezett pianínón vettem fel: visszajátszott és lelassított húrrezgések, amik a dobokat adják, sok rétegben a zongoradallamok, és persze ezek felett a folyamatosan épülő vokálok. Emlékszem, amikor írtam a dalt, nagyon belém égett az a kép, hogy nincs horizont, minden összemosódik a távolban, de van egy fénypont egészen messze, és próbálom megérinteni, közeledni hozzá – ez végül a közös pillanatba érkezés.

Shelter

A dal a közösség erejéről, egy menedékről szól, ahol bármit megoszthatsz a másikkal, számíthattok egymásra. A fő témát gitárral vettem fel, ez is volt az alapkoncepcióm, amit erősítenek a zongora ellenakkordjai és az erőteljes basszusok. A bevezetőben hallható trombitadallam rétegezve, több szintetizátorflow-val egy nagyon szép nyitánya szerintem a dalnak.

A lemezmegjelenéssel egy időben egy új videó is készült a Shelterhez, amit én filmeztem Mayer Dorina és Horváth Léna táncművészekkel közösen egy nyugodt és inspiráló természeti környezetben. Egy organikus kisfilmet szerettünk volna összerakni, amiben Léna és Dorina tánca harmóniában pulzál a természettel és egymással. 2022-ben dolgoztunk együtt a Hajógyár Zene x Mozgás műsorában az A38 Hajón, egyértelmű volt, hogy szeretném őket látni ebben a videóban. Egyébként itt találkoztam először Bagi AnnaBorival is, akit azóta már több zenei projektembe felkértem énekelni, most a klip utómunkálataiban segített rengeteget.

Connection (feat. Arulei)

Ez a mi közös dalunk Beckyvel, szerintem ebben a dalban csúcsosodik ki a közös munkánk, és talán mondhatom, hogy a barátságunk is. Nem tudom ezt másképpen megfogalmazni, mint hogy elképesztően csodálatos, amit itt a hegedűn játszik Becky, teljesen szétszed és teljesen összerak ez az érzéki utazás. Ebben a dalban a legfontosabb a kapcsolat, a külvilág, az emberek, a természet lüktetése közösen.

Februárban a gödi Szent István Király templomban játszhattuk el először egy csodálatos eseményen. Pár hónapja a Szimpla Kert Önismereti Disco eseményein alakult ki a dal ezen, sokkal improvizatívabb verziója. Millió hála ezért a zenei pillanatért Rebeccának.

Aether

“Éter: a magasban levő tiszta levegő”

Ha az Endless Fields a meditációs légzőgyakorlatom, akkor az Aether a teljes érzelmi pulzálásom pillanata. Úgy érzem, az egyik legösszetettebb dallamom, amit írtam az elmúlt hosszú években. Talán mindenkinél volt már ilyen érzés, amikor egy dallamtól nem tud szabadulni, én ezt érzem, amikor ezt a dalt játszom.

Még 2021 végén íródott meg a zongoradallam, majd ehhez épültek fel először a ritmusok. A dal szívét, motorját a csodásan együtt lüktető hegedű és cselló, majd a teljes vonósok adják, amit gyönyörűen játszottak fel a Variart Ensemble zenekar tagjai. Már a stúdióban is nagyon élveztem, amit hallok, de aztán a keverés során vesztem el végleg a darabban.

0419 (Inner Peace)

Április 19.

Egész nap egy dallam járt a fejemben, amit folyamatosan játszottam otthon a zongorán, és nem engedtem el, amíg nem állt össze egy egész gondolattá. A gondolat pedig, hogy mennyire fontos ma az összetartozás, az egymás felé fordulás, a szép gondolatok áramlása, egy nyugodt pillanat megosztása a másikkal. Én nagyon hiszek ebben az energiában, a PILLANAT erejében.

A dal alapja a grand pianón játszott dallam, ez változik körönként, de alatta egy finoman lüktető visszajátszott szinti arp kavarog. Aztán ezt a dallamot felváltja egy folyamatosan erősödő hangulat, szintetizátorok, basszusok és a csellók tánca, egyik kedvenc pillanatom a lemezen. Ez a dallam egyébként az Inner Peace című dalom (a 2021-es Stillness EP-ről) visszatérése, így szépen összeér a két dal most együtt. Örülök, hogy ez a darab zárja és fogja össze a lemezt.

 

Wave of Sound a Facebookon. Instagramon.

fotó: Jurassza Zsófia

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/11/20/lemezpremier_wave_of_sound_pieces_and_sketches
Szép gondolatok áramlása – Lemezpremier! Wave of Sound: Pieces & Sketches
süti beállítások módosítása