„Elvis és Johnny Cash is ide járt számokat írni” – Itt van Áron András új live sessionje Tennessee-ből

2023.11.12. 11:50, soostamas

aron-andras-liepersfork.jpg

Nashville-től nem messze, egy kis patak partján forgatott videót új lemeze, az Amerikában felvett The Moment slágeréhez Áron András, ami nem csak a helyszín miatt lett különleges. Elbűvölő live session Lieper's Forkból!

Nashville-ben, a Taylor Swift lemezein hangmérnökként dolgozó producerrel, Derek Gartennel vette fel új albumát Áron András, akivel az amerikai terveiről, a kinti stúdiózásról, és a megkapóan békés, újabb karriercsúcsot jelentő szólólemezről is részletesen beszélgettünk a szeptemberi Recorderben. Ott derült ki az is, hogy szeptember végén, a lemezmegjelenéssel egy időben Andris visszarepül Nashville-be, elsősorban kikapcsolódni, de ahogy az várható volt, született pár videó is az úton, amire barátnője, a Blahalouisiana énekese, Schoblocher Barbara, és az ék frontembere, valamint közös zenekaruk, a Trillion gitárosa, Lee Olivér, és szokás szerint Vadas Géza operatőr-rendező is elkísérte őt.

Ezek közül az első a Carolina, ami elsőként kapott klipet a The Momentről, most pedig egyszálgitáros, patakparton guggolós verzióban hangzik el. Néha megreccsen a felvevő, arrébb mászik a kamera, és a vágás sem tökéletes – de pont így tökéletes mégis minden, mert az egész nagyon spontán, és megkapóan egyszerű, és kiderül, ami ilyenkor ki szokott, hogy a jó dal az jó dal tök meztelenül is. De a részletekről meséljen inkább a főhős, aki január 5-én, az Akvárium nagytermében egy spéci bulin mutatja majd be új lemezét.

aron-andras-nashville-2023.jpg

Most azért mentél ki Nashville-be, hogy együtt lógjatok Derekkel. Milyen volt a trip?

Igen, ezt némileg most „nyaralásnak” fogtam fel. Egyfajta jutalomként magamtól magamnak. (nevet) Az idei év azért durva volt. Egyrészt januártól szeptember utolsó napjáig rengeteget játszottam, emellett végigvittem két lemezt, egy tagcserét, és még nagyon sok mindent. Ilyenkor jót tesz az embernek, ha kicsit elszakad mindentől, ami otthon van.

Másrészt, őszintén szólva nagyon hiányzott az új barátom, Derek. Borzasztóan kedvelem őt. Nagyon sok időt töltöttünk együtt, és sokat beszéltünk az ötleteimről, lemezeimről, vagy az ő ötleteiről. Terveink szerint 2024 őszén rögzítjük a következőt, amit januárban kezdek el írni, amint befejeztem a harmadik Trillion-lemez énekfelvételeit. Harmadrészt, kijött velem Lee Olivér barátom, aki mondhatni szintén beleszeretett ebbe az egész környezetbe, ami nekem nagyon nagy öröm volt, mert ő is egy nagyon különleges ember, és fontos helyet foglal el a szívemben.

lee-oliver-aron-andras-nashville.JPGLee Olivér és Áron András.

Elég különleges helyen vettétek fel a live sessiont. Milyen érzés volt ott játszani?

Egyik nap, amíg Olivér flashelt valami stúdióban, mi Barbarával és Gézával beültünk az autóba, és elindultunk ebbe a kisvárosba, amit úgy hívnak, hogy Lieper’s Fork. Gyakorlatilag két darab kereszteződésből áll. Én egy kis boltban találtam egy eléggé öreg D28-as Martint, ami mellé ki volt írva, hogy „vedd le, és játssz rajta”. A városról sokat nem tudtunk, de a helyiektől elég gyorsan kiderült, hogy Elvis és Johnny Cash is ide járt számokat írni, kiültek a verandára pengetgetni, és iszogatni. Ebből fakad a hagyomány, hogy ki van rakva pár gitár, aki arra jár, lekaphatja a falról. Géza eközben összebarátkozott egy nagyon kedves, már ott élő Joshua nevű kaliforniai csávóval, aki mindenféle autót és hot rodot épít. Az ő segítségével tudtuk elkérni a boltból a gitárt, hogy hadd rögzítsünk lent a pataknál gyorsan pár videót. Eléggé inspiráló és varázslatos élmény volt.

Több videót is forgattatok ott, hogyan választottátok ki a számokat?

Ugye hirtelen kellett dönteni, és ha már egy pataknál ültünk, akkor a The Shore jutott az eszembe, illetve láttam, hogy Barbinak is nagyon csillogott a szeme az egész varázstól, így nyilván alap volt, hogy eljátsszuk a Carolinát is, nem Karolinában. (nevet)

Lesz egy lemezbemutatód január elején, ahol szólóban és a Black Circle Orchestrával is fellépsz. Mivel készülsz rá?

Nagyon sokszor játszottam már az Akvárium nagytermében, de ez azért lelkileg nekem egy nagyon nagy dolog. 20 évembe telt felmászni idáig, és ez az első nagytermes szólókoncertem, és nagyon büszke vagyok rá. Úgyhogy minden részemet oda fogom adni az utolsó embernek is, az biztos. Egy nagyon hosszú este lesz, mert most az átlagnál is sokkal többet fogok mesélni, mert szeretném a lehető legmélyebben átadni azt, amit érzek, amikor játszom ezeket a dalokat, és hogy hogyan és honnan jutottam el ide, ahol most vagyok. Hátha inspirál valakit, aki esetleg erre az útra szeretne tévedni, vagy csak szimplán egy picit szeretne elszakadni a valóságtól egy pár órára. Játszani fogok egyedül, pár vendéggel, és velem a Black Circle Orchestra is, alig várom.

Az Akvás koncertre jegyeket itt találsz, Facebook-esemény errefelé.

„NEM FOGJA KEDVESSÉGBŐL DICSÉRNI AZ ÖTLETEMET” – PÁROS INTERJÚNK ANDRISSAL ÉS BARBIVAL

 

Áron András a Facebookon. Instagramon. Tidalen.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/11/12/_elvis_es_johnny_cash_is_ide_jart_szamokat_irni_itt_van_aron_andras_uj_live_sessionje_tennessee-bol
„Elvis és Johnny Cash is ide járt számokat írni” – Itt van Áron András új live sessionje Tennessee-ből
süti beállítások módosítása