Elfuserált szerelmek, rossz viccek és kukába dobott barátságok – Lemezpremier! MADMIKE: Merre fordul

2023.11.10. 09:56, srecorder

madmike.jpg

A MADMIKE 2018 óta a punktól a szörfrockon és a stoneren át eljutott a szintikbe mártott altpopig is, most pedig itt az első magyar nyelvű lemezük, a Merre fordul.

A MADMIKE egyelőre hírből sem ismeri az alkotói válságot, 2019 óta szinte évente jelentkeznek új lemezekkel. Eleinte a szörfrockot vegyítették punkkal és stonerrel (Ocean of Sounds), majd a folytatásban még szélesebbre nyitották a stíluskavalkádot (Are you a dreamer?), hogy aztán tavaly (Confessions of a Madman) a 70-es évek poszt-punkját (Gang of FourThe Wire stb.) hozzák közös nevezőre a mai zajosabb gitárzenékkel (IDLESFontaines D.C.), ügyelve rá, hogy ennek ne legyen egy „kelet-európai zenekar megy a trendek után” feelingje.

„Az utolsó anyag óta két fontos változás történt: több szám született magyar nyelven, és már nemcsak a dalfelvételeket készítettük zenekari DIY stílusban, hanem néhány videót is (például a Fordul és az Ablakodban). Az albumborítót egy barátunk, Stefano Casales fényképezte, a fotón pedig Diriczi Csenge látható” – mesélte a zenekar. „A lemez címe Merre fordul, és a kérdőjel nélküli forma a kezdeti bizonytalanság élét veszi el. Témájában az album az elfuserált szerelmekre, a kukába dobott barátságokra és a rossz viccekre reflektál, miközben kifacsart humorral közelít hozzájuk.”

A főbb hangszerek rögzítésébe 2022 szeptemberében kezdtek bele egy budai kis garázsstúdióban, ahol több nagyon régi erősítő is a rendelkezésükre állt. Ez a tónusokon is változtatott, illetve a többszínű hangzás megteremtésében ismét fontos szerepet kaptak a gitárok mellett a szintetizátorok is. Gyarmati Balázs (The California Nightmares, BMC) és Iklódi Tamás (Bonilevine, BMC) is vendégszerepel néhány dalban háttérvokálosként, valamint Máté, a MADMIKE dobosa is énekel néhány helyen. A Recorderen debütált, Altin Gün- és Tame Impala-lázban égő Kattan szinti-szólamait Silvia Gaggini, Ádám felesége játszotta fel. A felvételek, a keverés és a mastering az énekes-gitáros Csatáry Ádám munkája volt, aki lentebb dalról dalra is mesél az új albumról.

Lemezbemutató november 18-án lesz a Szimplában, Facebook-esemény itt.

 

Ablakodban

A dalsorrendet nehéz volt kitalálni, de végül egyértelművé vált, hogy az Ablakodban fenyegető szintijeivel kell indulnia az albumnak, ami tök jól felvázolja, hogy milyen ívet jár be majd hangulatilag a teljes anyag. A szám szövegileg egy softboy bosszúállása a szerelmén, amiből végül csak a saját cinizmusába zuhan vissza. Balázs vokáljait hallhatjuk a háttérben. Ajánljuk a klipünket:

Fordul

Ehhez (is) gyártottunk zenekarilag egy szobabiciklizős klipet a The California Nightmares és a BMC (Black Muerte Club) basszerosával a főszerepben, viszont a háttéréneket Iklódi Tomi tolta fel a felvételen. Talán ez a legburkoltabb dal, de a félresikerült viccekről és ironizálgatásokról szól. Pluszban még az album címe is a dalszövegből jött.

Nem akarsz hazamenni

Egy jamből született, amit meg is őriztünk olyan hangulatúnak, és itt is Balázs nyomott pár menő falzettót. Az utolsó 4 sorért van, hogy néha elnézést kérnék, néha viszont úgy hiszem, hogy talán jobb lezárást nem is kaphatott volna az egész. Az inspirációt az IDLES Crawlerén hallható egyik dal adta, de nem árulnám el, melyik is az.

Színesre

Emlékeztethet a legelső lemezünkön lévő kis duplaszerkezetes dalra (Dusty Hoffman), viszont itt a középrész miatt sokkal jobban megreccsentettünk egy réges-régi Marshall JMP-t. Témájában visszaköszön az új társasági helyzetekbe való beilleszkedés szorongása, a két versrészben pont ez a fajta skizofrén szembenállás érhető tetten.

Mirabeau-híd

2011 körül már dolgoztam Apollinaire versének a megzenésítésén, amiről volt egy videó is YouTube-on, ami azóta – szerencsére – elveszett. A sok félvicc közé pont befért ez az extra sötét, vibráló dal, ahol újfent Tomit hallhatjuk, ahogy kiegészít jó pár részt az énekben.

Kertedben

Egy félresikerült szerelmi vallomásként indult, de a végén ott a csavar és kiderül, hogy egy teljesen elborult elmével van dolgunk. Ezeket a lábdobos kiállásokat én speciel elég olcsónak találom, de itt valahogy teljesen belefért a dalba.

Kattan

Gitáron írtam meg a fő témát még a 2020-es Are you a dreamer? körül, de a 2022-es Confessions...-re nem kerülhetett fel, mert ott lett egy Magyarszám. Sokáig úgy volt, hogy a teljes lemezt is így fogjuk hívni, de talán túl félrevezető lett volna. Ez volt az első albumbeharangozó klipes dal, amit az egyik kommentelő Depeche Mode-osnak titulált, ami a mai napig meglep.

Vesszünk el

Élőben ez azért bőven elnyúlik 8-9 percre, amiből csak egy 5 perces verzió került fel ide. Az elveszett barátság és különféle kapcsolatok emlékéről mereng, de feloldja a dühösebb középrész és a végső kérés, hogy engedjünk el mindent.

 

MADMIKE a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Stefano Casales.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/11/10/lemezpremier_madmike_merre_fordul
Elfuserált szerelmek, rossz viccek és kukába dobott barátságok – Lemezpremier! MADMIKE: Merre fordul
süti beállítások módosítása