„A libabőr és a könnyezés között ingáztunk” – Megjelent a Magyarázat mindenre filmzenéje!

2023.10.26. 08:48, srecorder

magyarazat_mindenre_2_foto_vajda_reka.jpg

Már több mint 45 ezren látták a Velencében és már Chicagóban is díjazott filmet, amelyhez Reisz Gábor és Kálmán András (Európa Kiadó, Manaky) ezúttal is saját zenét szereztek.

Az eredeti terv az volt, hogy a Magyarázat mindenre alatt nem lesz zene, Reisz Gábor azonban az írás alatt magyar kortárs és klasszikus komolyzenék hallgatásával inspirálódott, így futott bele Bárdos Lajos kórusműveibe. A Szellő zúg című népdalfeldolgozás már a történetre is nagy hatással volt, ezután pedig gyorsan kirajzolódott, hogy fontos helye lenne a filmben is.

KOLLEKTÍVE BUKUNK MEG AZ ÉRETTSÉGIN. KRITIKÁNK A FILMRŐL.

Ebből kiindulva Gábor Kálmán Andrással, közös zenekaruk billentyűsével kezdett el további kórusdalokon dolgozni, majd megszületett a dramaturgiailag is fontos koncepció: a filmzene alapja gyerekkórus legyen. A dalokat a Marczibányi téri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola gyerekkara énekelte fel. „Amikor először hallottuk élőben, ahogy egy gyerekkórus énekli az általunk írt dalokat, akkor a libabőr és a könnyezés között ingáztunk. Első hallásra érezhető volt, hogy nagyon sokat ad hozzá dramaturgiailag is a filmhez. Mind a tömeget, mind a fiatalság hangját képviseli ebben a történetben” – fogalmazott Reisz Gábor.

A filmben elhangzik és a lemezre is felkerült Jeney Zoltán Madárhivogató című, döbbenetes erejű, hömpölygő kánonszerzeménye. A „klasszikusabb” filmzenék alapja Kálmán András és Reisz Gábor Intro akkordmenete – ebből nőtte ki magát az Ábel kettészeli az éjszakát és a végefőcím dala, a Magyarázat mindenre is.

"BÉNA LETT VOLNA, HA EZ EGY FUCK YOU-FILM" – REISZ GÁBOR-INTERJÚNK

Erről így mesélt a rendező: „A végefőcím-zenén hónapokon át dolgoztunk, mire összeállt. Számunkra ez a dal nem csupán a továbblendülésről szól, hanem egyben egy kiáltás is, aminek a hangulatát sokáig nem találtuk meg. Végül a kórus beépítésével sikerült elérni a célunkat: nagyon szomorú, hogy a fiataloknak ebben a kaotikus, szörnyű társadalmi közbeszédben kell megtalálniuk magukat, de számunkra mégis a reményt jelentik.”

A filmről írt kritikánk itt, Reisz Gáborral készült interjúnk pedig itt olvasható. Reisz Gábor első szólólemeze, a Légy című EP tavaly nálunk debütált – ezért katt ide. A filmzene elérhető a nagyobb streaming-platformokon.

fotó: Vajda Réka

https://recorder.blog.hu/2023/10/26/_a_libabor_es_a_konnyezes_kozott_ingaztunk_itt_a_magyarazat_mindenre_filmzeneje
„A libabőr és a könnyezés között ingáztunk” – Megjelent a Magyarázat mindenre filmzenéje!
süti beállítások módosítása