Kihívások, kapaszkodók, komoly dolgok, viccek. Fekete Ádám: The Dying Shoemaker Sessions (lemezkritika)

2023.10.02. 17:54, RRRecorder

fekete_1.jpg

Ritkán hallani ilyen izgalmas kollázst, mint Fekete Ádám rendező-színész-dramaturg-költő-antiinfluenszer lemeze. Ez a kritika először a Recorder magazin 107. számában jelent meg, Fekete Ádámot élőben legközelebb az UH Festen lehet majd látni most szerdán a Francia Intézetben a Her()man's Pussy formáció tagjaként.

A másfél órás albumon főként háromféle hangzó rétegből válogat: a világ mindenféle tájairól származó felvételek: tradicionális zenék vagy popzenei műfajok helyi változatai (sokszor kiugranak a bluesénekesek, de lehet, hogy ennek az angol nyelv ismerőssége az oka); drone-ok, kaparászások-kattogások-neszezések, kortárs komolyzene; jazz, különösen a könnyed szalonjazz.

Fekete Ádám merész társításokat talál, majd hagyja őket kifutni. Van az album folyásában egyfajta drámaiság, de itt ne teatralitásra vagy egy történet illusztrálására gondoljunk, hanem arra, hogy érzelmileg követhető, kínál kapaszkodókat a hallgatónak; meg persze, ne tagadjuk, kihívásokat is. Mint talán minden kollázsban, van benne elidegenítő, távolító hatás, de közben megőrzi a források emberségét. És bár a borítóra az van írva, hogy „KOMOLY DOLOG”, néha kifejezetten vicces is tud lenni.

fekete_adam.jpgElőadó: Fekete Ádám

Cím: The Dying Shoemaker Sessions

Kiadó: Brain Fatigue

Megjelenés: 2023. július 31.

Műfaj: kollázs

Kulcsdal: A

 

 

8,5/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/10/02/fekete_adam_the_dying_shoemaker_sessions_lemezkritika
Kihívások, kapaszkodók, komoly dolgok, viccek. Fekete Ádám: The Dying Shoemaker Sessions (lemezkritika)
süti beállítások módosítása