Ősi avantgárd nyugalom. Mahti: Musiikki 1 / 2 (lemezkritika)

2023.09.26. 07:44, RRRecorder

mahti.jpg

A finn tradicionális zene és a repetitív, a krautrock által is inspirált zajongás valószínűtlen találkozása. Ez a kritika először a Recorder magazin 107. számában jelent meg.

A szépségesen hipnotikus, repetitív, sehonnan sehová nem tartó, a felszín alatt mégis (mikro)eseményekben gazdag zene egyik legnagyobb mestere a finn Circle (emellett a speedkrauttól az önreflexív-teátrális rockon át a pszichofolkig sok minden másnak is mesterei). A zenekar két alap- és egy volt tagja szerepel a Mahtiban, valamint Hannu Saha, aki majd’ öt évtizede játszik a kábé finn citeraként leírható kantelén, és mindenféle hivatalos pozícióban is a finn (nép)zenei élet egyik nagysága.

Mégis tökéletesen belesimul ebbe a finoman, de határozottan határfeszegető furaságba. A nyolc-tizenkét perces számok alapját egy-egy egyszerű, repetitív motívum (ismétlődő szintidallam vagy csak a háttérben kopogó gépdob) adja, efölött kalandoznak mindenfelé a hangszerek: a hol többé, hol kevésbé tradicionális dallamokat játszó kantele, gitár, szinti, többször sűrű, mégsem durvulós zajok. A legfurább és legszebb, hogy minden avantgárdkodás mellett van valami sajátos, ősi nyugalom ebben a két lemeznyi anyagban.

mahti1.jpgElőadó: Mahti

Cím: Musiikki 1 / 2

Kiadó: Riot Season

Megjelenés: 2023. április 21. / július 28.

Műfaj: avantfolk

Kulcsdal: Pala 9

 

 

8,5/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2023/09/26/mahti_musiikki_1_2_lemezkritika
Ősi avantgárd nyugalom. Mahti: Musiikki 1 / 2 (lemezkritika)
süti beállítások módosítása