Az első fesztiválokról - konferencia az 1973-as diósgyőri rockfesztivál évfordulóján

2023.04.28. 11:00, trecorder

230412-miskolc.jpg
Ötven éve rendezték az egyik első hazai könnyűzenei fesztivált Diósgyőrben. A fél évszázaddal korábbi esemény apropóján Miskolcon szervez rocktörténeti konferenciát a Beatkorszak Projekt. 

A miskolci városháza tanácstermében 2023. június 9-én tartandó konferencián szóba kerül majd, hogy melyik volt az első hazai, könnyűzenei fesztivál. A kérdés felvetődött a Volt egyszer egy beatkorszak előadássorozaton is, és az ötven évvel ezelőtti diósgyőri buli apropóján készülő fotókiállítás anyagának összeállításakor is. A Volt egyszer sok fesztivál című konferencia előtt elmondható: egyesek majdnem tíz évvel korábbra teszik az első hazai rockfesztivált, mások pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy ilyen könnyűzenei események Diósgyőr előtt már voltak a határon túli magyar területeken. Az azonban tény, hogy a legnagyobb hatású, a legtöbb zenekart felvonultató, és az emlékezetben is leginkább élő fesztivál az 1973. június 10-én, a miskolci ifipark megépítésének támogatására rendezett diósgyőri rockfesztivál volt.

A Beatkorszak Projekt 2015 óta szervez konferenciákat a magyar rockzene múltjának feltárására az NKA Hangfoglaló Program támogatásával. A 2023. június 9-ei tanácskozáson ugyanis külön szekciót kap az 1973-as diósgyőri fesztivál, illetve szó esik Miskolc korabeli könnyűzenei életéről is. Ezekre építve pedig előadások hangzanak majd el néhány jelentősebb, rendszerváltás előtti rockfesztiválról (Dorog, Pusztavacs), de szó lesz a határon túli magyar területek első ilyen rendezvényeiről is.

A miskolci konferenciához kapcsolódóan Poptörténeti Pont kerül az 1973-as fesztivál helyszínére, a konferencia napján pedig a miskolci városháza aulájában megnyílik a Minden az enyém című fotókiállítás, amely a rendszerváltás előtti fesztiválokba nyújt majd bepillantást.

(Fotó: Fortepan / Gyulai Gaál Krisztián)

Ilyen volt az 50 évvel ezelőtti fesztivál:



hangor-jpg_3_1_1.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/04/28/az_elso_fesztivalokrol_konferencia_az_1973-as_diosgyori_rockfesztival_evfordulojan
Az első fesztiválokról - konferencia az 1973-as diósgyőri rockfesztivál évfordulóján
süti beállítások módosítása