Budapesti tabló, vagány történetekkel – Lemezpremier! Pluto: Ismeretlen magyar költő

2023.09.18. 07:34, srecorder

pluto2023.jpg

Egy zenekar hetedik lemeze ritkán váltja meg a világot, az átalakult, újjászületett Pluto viszont az egyik legjobb, legdögösebb albumát készítette el az Ismeretlen magyar költővel. Baritonszaxofon, bohémság, óriási rockandroll, és Nemes András fanyar, pesti sztorijai. Premier!

pluto-ismeretlen-magyar-kolto.jpgA Pluto az ország egyik legjobb klubzenekara, az elmúlt 20 évben 6 nagylemezt hoztak ki, és a hazai alternatív underground egyik anomáliájaként albumról albumra lettek egyre jobbak. Legutóbb két éve, 2021 első napján jelent meg új Pluto, a Dob 69, arra közel nyolc évet kellett várni az addigi legrockandrollosabb Fedélzetre! után. Ehhez képest az Ismeretlen magyar költő egészen gyors szülés volt, talán azért is, mert az elmúlt időszakban a Pluto teljesen átalakult, a trió felállással pedig nem csak új hangzás, hanem új lendület is érkezett. Erről így mesélt a zenekarvezető Nemes András:

„A 2022-es Fishing on Orfű-i meghívás új lökést adott a Plutonak. Tavaly hosszú doboskeresés után csatlakozott hozzánk Szirmai Pali, aki nagyon muzikális dobos és vokalista. Nemes Janó, az unokatesóm vett egy baritonszaxofont és rákattant a Morphine zenekarra, akik nekem is nagy kedvenceim. Én átálltam baritongitárra és elkezdtem erősítőhangzással, effektpedálokkal foglalkozni – sokkal komolyabban, mint korábban bármikor. Lett egy normális saját próbatermünk, felvettük a próbáinkat, rengeteget demóztunk. Szóval komoly átalakulások történtek, nevezhetném újjászületésnek vagy új családi vállalkozásnak is. Nem szeretnék olyan zenészekkel zenekarozni, aki öt-tíz másik bandában is játszanak, lehetetlen összeegyeztetni. Ez a trió-felállás tökéletes. Egy stílusban játszunk, rá vagyunk kényszerülve, hogy mindent jól kitaláljunk. Hangszerelésben, zenei rendezésben Janó átvette a kezdeményezést. Én megírtam a dalokat és elkezdtem hajtani a bandát, hogy az újonnan megtalált zenei világgal gyorsan csináljunk albumot.”

Andrásék minél élőbb hangzást akartak a lemezre, ezért a dob-gitár-szaxofon alapokat egyszerre játszották fel. Erre nagyon alkalmas a Tom-Tom Stúdió, pedig nem is stúdiót választottak, hanem ott dolgozó producert, Dorozsmai Gergőt. „Ő otthon van az alternatív, szokatlanabb rockzenékben. Magas szinten zongorázik, dobol, gitározik (Csaknekedkislány, Mayberian Sanskülotts, Felső Tízezer, Szalai Anna zenekarai, Káltes Ekwa), és elképesztően gyakorlott hangmernők, szerintem ott nőtt fel apja hangstudiójában. Számunkra ideális társ volt, mert kellőképpen alkalmazkodó, figyelmes – nem ő akarja megmondani, hogyan szólaljunk meg –, de amikor arra volt szükség, keményen meghatározta az irányt. Nagyon hálás vagyok, hogy ez így összejött és ilyen jól sikerült. Néhány dal zongorát vagy szintit kívánt, ezeket Gergő játszotta fel. Ezt leszámítva három hangszer szól végig. Minden gitárszólamot az új Hagström baritonommal vettem fel.”

pluto2023_3.jpgA Pluto 2023-ban. Fotó: Sándor Dávid.

Az új stílust a rockabillys lüktetés, a sanzon és a ’90-es évek repetitív alternatív rockjának egyedi keverékeként jellemezte a zenekar. Ez a gyors, dögös stílus pofátlanul jól áll a zenekarnak, a Pluto zenéje talán még sosem volt ennyire húzós. A megszólalás pedig valószínűleg a szövegírásra is hatott – meséli András. A szövegeknél nekem is csak utólag tűnt fel, hogy majdnem mindegyiknek van egy konkrét főhőse, mint egy novellában. Már a dalcímben is benne vannak – az Ismeretlen magyar költő, a Pultoslány, Lucifer, Bujdosó Áron –, de a többi dalban is felbukkannak köztünk járó, különös, kívülálló karakterek. Így az album egyfajta budapesti tabló lett, vagány történetekkel. Olyan emberekről, akik nem adják olcsón, akik nem engednek az elképzeléseikből.”

Nemes ezúttal is klasszikus lemezformátumban gondolkodott (van A. oldal nyitódal, záródal stb.), így nem csoda, ha tervben van, hogy vinylen is kihozzák az albumot. A borító a frontember 14 éves festőszakos lánya, Yael munkája. Lemezbemutató október 7-én lesz a Három Hollóban, ahol a Pluto az Újzenekarral és Sallai Laci szólóprojektként indult posztkrautpunk triójával, a Captain Average-dzsel játszik. Facebook-esemény errefelé.

 

NEMES ANDRÁS ITT MESÉLT A KEDVENC ZENÉIRŐL A RECORDERNEK.

 

Nemes András dalról dalra is sztorizott nekünk az új lemezről:

Lucifer

Ez a pörgős nyitódal egy Újzenekar-dal átdolgozása. Barátom, Cseh Andris írta, egy igazi rosszcsont kölyökről szól, nagyon megfogott. A mi változatunk garázsrock-zakatolás lett, a vokálok a hatvanas évek magyar beatzenéjét idézik. Ezzel szeretnénk megmutatni, milyen lendületes rockandrollt lehet játszani ezzel a trió felállással. „Azóta itt él a szomszédban Lucifer és folytatja az ördögiskolát”

Ismeretlen magyar költő

Óda az álmodozó bohémekhez, minden önpusztító, mégis szerethető útkereső művészhez. Régi ötletem valósult meg most. „Ha meghalna ő is fiatalon, a verseit többen elolvasnák.” Sok irodalmi utalást tartalmaz, mégse komolykodó, inkább vicces.

Pultoslány

Újabb közismert nagyvárosi kép: a pultoslány, aki soha nem néz feléd. A gitár inkább basszusgitárnak hat – rockabilly, psychobilly a zenei irány. A szaxofon fegyelmezetten játsza brass-szólamait, de néha kitör az őrületbe, ahogy a dal elbeszélője érzelmi csalódása közben mindenfélét összehord. Ezt a dalt mindenki érti, ezért kapott elsőnek videoklipet, amelyet magunk készítettünk Sándor Dávid barátommal. A próbatermünkben villogó, színes súrlófény-lámpákkal szórakoztunk – az volt a cél, hogy egyáltalán ne lehessen látni, hol vagyunk.

Szálloda a Holdon

Egy örök kívülálló monológja. Középtempós, bluesos, pszichedelikus dal bársonyos baritonszaxofon-szólóval. Az volt kérésem Janóhoz, úgy játssza, mintha egy fülledt nyári éjjelen New Orleans kihalt külvárosában állna a sarkon – szóval ilyen filmes hangulat.

Amikor nálam

Ez igazából sanzon, csak valamivel keményebb hangzással. A verzében a szokásos problémák és akadályok taglalása. A refrénben viszont minden összeáll egy jó szexhez. „Mert amikor nálam, amikor nálam vagy / egy csillagot láttam, egy csillagot láthattam”. Apró érdekesség: a verzében dúr akkordok vannak, a szövegben csak a problémák. A refrén párhuzamos mollban van, a szövegben meg minden csodálatos. Pedig általában pont fordítva párosítják a dúr (ünnepi) és moll (szomorkás) hangnemet.

Ezen a bolygón

Magányos 2021-es lockdown sztori. Halk és folkos egyszálgitárral kezdődik, ahogy egyedül ülök éjjel szobám ablakában. Aztán jön egy beatleses középrész, utána világzenei betét. Közben a szövegben teszünk egy Star Wars-os menekülős űrutazást. A végén zúzás van kifulladásig, free-jazzes szaxofon-rétegekkel. Csodálatos fúvós előadás. „Ez itt egy bolygóközi zűrös kikötőváros – néma pilóták és részeges fejvadászok”.

Albán benzinkút

Garázsrockos száguldás Albánia autópályáin egy balkáni rezesbandával. „Fénylő csillagok vagyunk az autórádióban.” Nyári utazás ihlette, készül hozzá egy road movie klip is! Egyébként idővel mindegyik dalhoz szeretnék klipet.

Bujdosó Áron

Van egy ilyen nevű fiatal zenész-ismerősöm, a Duckshell kiváló trombitása. Előre szóltam neki, hogy írtam egy balladát, aminek véletlenül ő lett a címe, de nem róla szól. Ő még nem menekült rendőrök elől ereszcsatornán vagy lógott meg börtönből lepedőkből font kötélen, ahogy a dal bujdokló főhőse. Az első részben itt Janó énekel, én csak a refrént veszem át tőle, ami szintén összezavarhat, végülis ki beszél itt? „Fázok megyek hazafele, végig a nyomomban járnak / Furcsa kóbor szellemek és mindenféle árnyak / Körbevesznek, kérdik, hová tűntél jó barátunk? / hol vagy, hogy még a szellemvilágban sem látunk?”

 

NEMES ANDRÁS A BÉRCZESI ROBIVAL KÖZÖS ZENEKARÁRÓL: "A BIOROBOT PROBLÉMÁS ZENEKAR VOLT"

 

Pluto a Facebookon.

Fotó: Sándor Dávid.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/09/18/lemezpremier_pluto_ismeretlen_magyar_kolto
Budapesti tabló, vagány történetekkel – Lemezpremier! Pluto: Ismeretlen magyar költő
süti beállítások módosítása