Elvarázsolt globálbuli. Chillum Trio: Random Rituals (lemezkritika)

2023.09.18. 16:49, RRRecorder

szekeres_g25a9za_upscaled_image_x4.jpg

Funktól deep house-ig, Perutól Pakisztánig, diszkótól dubig, Szudántól Szenegálig utazik a Chillum Trio végre-valahára megjelent lemeze, ami önmagában is izgalmas volna - de a Random Rituals több mint egy átlagos globáltánczenei album. Ez a minikritika először a Recorder magazin 107. számában jelent meg.

A legjobb magyar tropical-afro-diszkó-brokenbeat-house EP, a 2017-es Cosmotropica óta Szekeres Géza csak különálló számokat adott ki, úgyhogy nagyon ideje volt már ennek a hétszámos lemeznek. Az élő fellépések által formált lemez összetevői: zenék a világ minden tájáról „Perutól Pakisztánig, Szudántól Szenegálig”; funk, diszkó, deep house és fűszerezésnek még egyebek a dubtól az acidig.

Szekerest az emeli ki a hasonló mindentbele-tánczenészek közül, hogy őt érezhetően jobban érdekli a zene – milyen pompás dolgokhoz lehet nyúlni; hogyan lehet ezekkel eljátszani, mi mindent lehet kihozni egy motívumból; mi lesz, ha ezt emellé helyezem, meg ezt is és ezt is –, mintsem a minden áron direkt hatáskeltés. Persze a felhasznált stílusoknak és a zenészi rutinnak köszönhetően működik bulizeneként, de jó belefeledkezve, sőt, elvarázsolva is hallgatni, újabb és újabb részleteket felfedezni. Míg a különálló Chillum Trio-számokhoz további pluszt adtak a belezsúfolt ötletek közti szellemes váltások is, itt egy-egy szám inkább egy-két téma türelmes kibontása.

chillum_trio.jpgElőadó: Chillum Trio

Cím: Random Rituals

Kiadó: Budabeats

Megjelenés: 2023. július 19.

Műfaj: worldbeat

Kulcsdal: Desert Mirage pt. 1 & 2

 

 

8/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/09/18/chillum_trio_random_rituals_lemezkritika
Elvarázsolt globálbuli. Chillum Trio: Random Rituals (lemezkritika)
süti beállítások módosítása