Októberben Algiers az A38 Hajón!

2023.09.10. 13:06, srecorder

algiers_1.jpg

A koronavírus után először tér vissza Budapestre az Algiers kollektíva: október 12-én az A38-on mutatják be bravúrosan eklektikus új lemezüket, az eddigieknél is még sokszínűbb és páratlan Shookot.

Gospel-punk, rave-punk, post-soul, poszt-punk, post-punk némi goth rock, gospel, blues, hip-hop és spoken word beütéssel. Vagy csak szimplán a világ legjobb gospel-posztpunk zenekara? Sokféle jelzőt aggattak már az évek során az Algiersre, de ők mindig kibújtak a műfaji címkék alól: legutóbb az idén megjelent negyedik lemezükön.

Kevés dolog van, amit a pandémiának tényleg megköszönhetünk, de a Shook biztosan egy ezek közül. A zenekar a járvány előtti években maximális fordulatszámon pörgette a turnézást, az év minimum egyharmadát úton töltötték, Magyarországon is többször jártak, első A38-as koncertjük után játszottak a Dürer Kertben és a Szigeten is. Amellett, hogy élvezték a koncertezést, a zenekar saját bevallása szerint is folyamatosan fáradt volt, és a kimerültségből a járvány bezárkózós, karanténos, turnétörlő időszaka rántotta ki őket. Az Algiers pont Atlantában koncertezett, amikor lezártak mindent, a kényszerpihenő első időszakát így ott töltötték, és nekiálltak a Shook munkálatainak is a legjobb időzítéssel, hiszen soha ennyi közreműködő zenész nem volt még elérhető egy időben, így pedig albumszinten is megvalósulhatott az Algiers közösségkovácsoló koncepciója, amivel új színeket adtak az addig is gyönyörűen eklektius produkciónak.

Ebből a kirobbanóan kreatív időszakból született meg a Shook, aminek szédítően összetett dalaiból ború helyett önfeledtség árad. Eklektikus ünneplése ez a lemez a határoktól és billogoktól és kategóriáktól megfosztott nagybetűs zenének. Minden perce tele van ötlettel, történéssel, megállíthatatlan mozgással, lehántható réteggel, de csak azért sem lehet rámondani, hogy tömény lenne. Vagy azt, hogy lehetne rövidebb. Sem azt, hogy a zenekar eltévedt” – írtuk róla kritikánkbanTök mindegy ugyanis, hogy épp chopped and screwed hiphop, dekonstruált soul és R&B, EDM-veretés, posztindusztriális funk, szétmatekolt rock, disztopikus szintipop, szaxofonos gyászjazz, lesújtó versmondás, experimentális hangmintázás, vagy mondjuk arcba tipró pőre punk szól, attól ez még egyértelműen egy Algiers-lemez. Méghozzá bravúros. Kevesen tudnak így újjászületni.”

ALGIERS
Helyszín: A38 Hajó
Időpont: 2023. október 12. 19.30
Belépő: 5900 Ft (elővételben, október 11-ig), 6900 Ft (helyszínen)
Jegyvásárlás. Facebook-esemény.

Fotó: Bodnár Dávid

https://recorder.blog.hu/2023/09/10/oktoberben_az_algiers_az_a38_hajon
Októberben Algiers az A38 Hajón!
süti beállítások módosítása