Az ösztönös zeneszerzés intimitása egyben önmagunk felvállalása – Itt a Daveform Quintet új dala, az Elapse

2023.09.04. 10:02, srecorder

daveform_quintet3.jpg

Második, Elapse című live session videójával jelentkezik az ország top zenészeiből alakult Daveform Quintet, ami pár hónapja itt, a Recorderen debütált. A 2022 őszén alakult zenekar az amerikai, skandináv és balkáni jazz egyedi, izgalmas fúzióját hozza létre, miközben teret enged a nagy ívű improvizációknak is. Erről mi is meggyőződhetünk keddi koncertjükön a Központban.

„Az alkotás nagyon fontos része az életemnek. Kezdetben a zene mellett a fizikai alkotóművészetek iránt is érdeklődtem, mint a szobrászat és a festőművészet. Végül a zenét választottam, de az alkotás – mint olyan – megmaradt. Az ösztönös zeneszerzést a Daveform Quintetben próbáltam ki először, előtte általában valamilyen koncepciót, vagy rendszert felépítve és követve komponáltam. Miután 2020-ban kiírtam magamból ezt a műsort, még majdnem 3 évet ültem rajta mielőtt összehívtam volna a zenekart. Túl intimnek és személyesnek éreztem ahhoz, hogy megmutassam bárkinek is. Végül 2022 őszén rávettem magam” – mondja a sokoldalú, kreatív dobjátékáról és koncepcionális színházi zenéiről ismert Szegő Dávid, akit a Santa Diverben, a Nasip Kismetben és a Chalgában is hallhatunk. Dávid első körben kvartettre hangszerelt trombita nélkül, és csak egy hiba révén jött rá a zeneíró programban, hogy milyen jól is szólnak a dalok trombitával kiegészülve. Rögtön át is írta kvintettre a teljes repertoárt.

„Dobosként elsődleges dolog volt számomra a ritmusszekció összeállítása. Hock Ernővel 2010-től játszunk együtt. Ágoston Béla hozott össze minket először, több formációjában is együtt zenéltünk éveken át. Ernővel hasonló a gondolkodásunk a zenéről és a munkafolyamatról, arról nem is beszélve, hogy ilyen soundot és energiát senki másnál nem tapasztaltam az országban. Szóval egyértelmű volt, hogy őt kell nagybőgősnek hívnom a zenekarba, és hálistennek örömmel csatlakozott is” – meséli Dávid arról, hogyan állt össze a Daveform Quintet.

Oláh Krisztiánnal alkalmi jazzformációkban találkoztunk 2016 környékén. Első pillanattól fogva lenyűgözött ennek az akkor épphogy húszas éveibe lépő embernek a zeneisége. A Daveform-műsor megírása után azonnal felkértem a zenekar zongoristájának. Vicces volt később a három éves tipródásom alatt összefutni vele különböző backstage-ekben. Már csak egymásra néztünk és egy fél mosolyból értettük: igen, a projektem még mindig nem indult el. De majd el fog. Majd hamarosan. Majd jövőre. Majd. Majd. Krisztián hozzáállása a zenéhez, és munkamorálja rendkívül inspiráló számomra, és saját kvartettjének a zenei világa is nagyon közel áll hozzám.”

Szegő Dávid. Fotó: Todoroff Lázár.

Ezzel szemben fúvós posztokon nagyon sokáig keresgélt Dávid. „Egy beszélgetés során merült fel Varga Dániel szaxofonos neve. Csomószor összefutottunk különböző színpadokon, de nem igazán tudtunk egymásról semmit. Onnantól fogva, hogy ránéztem a munkáira, egyértelmű volt, hogy vele kell dolgoznom. A hiphopban és az elektronikában való jártassága is fontos szerepet fog kapni a zenekar jövőjében, amire nagyon kíváncsi vagyok, mit hoz ki a dalokból.

Subicz Gábort Varga Dani ajánlotta trombitásnak, mivel ők már dolgoztak együtt a Modern Art Orchestrában is. „Gábor igazi túlélő, mert sikerült olyan szájtépő, anzac gyilkos szólamot írnom neki, amihez három trombitás is kevés lenne, ő mégis zseniálisan megoldotta és nagyon sokat ad hozzá a zenekar hangzásához. Csakúgy, mint a többiek, Gábor azon kívül, hogy elképesztő hangszeres zenész, sokat foglalkoztatott zeneszerző és hangszerelő is. Ez számomra külön elismerés, hogy ilyen tudással és tapasztalattal rendelkező művészeknek is tetszik, amit létrehoztam, és velem vannak a Daveform Quintetben. A zenekartagok mind magukkal hozzák saját egyéniségeiket és amikor ezek találkoznak, egészen egyedi értékek születnek. Mindannyian nagyon élvezzük a közös zenélést és inspirálódunk egymás által” – mondja Dávid.

„Az Elapse című dalt a jelenlegi repertoárral egy időben, egy nagyon borús időszakomban írtam. Akkor ért véget egy fontos kapcsolatom, beütött a pandémia és egy 13m2-es kis próbaterembe költöztem, távol az emberektől, hogy ebben az ingerszegény környezetben dolgozhassam fel a történteket. Ennek a hangulatnak egy nagyon őszinte lenyomata ez a dalom, ami a címéből is egyértelműen kikövetkeztethetően az elmúlásról, elengedésről szól. Az Elapse-en (Elmúlás) kívül egy hasonló hangulatú, lassú dalom a Waiting (Várakozás), amelyek párba állítva új értelmet nyernek. Elengedve a múltat, a jövőben új lehetőségek nyílnak. Persze ahhoz, hogy párba tudja állítani a két dalt az olvasó, el kell látogatni a zenekar koncertjeire, mivel a Waiting egyelőre csak a koncerteken hangzik el.”

Dávid már az első live session videó megjelenése előtt, tavasszal elkezdte a koncertszervezést, de hamar rá kellett jönnie, hogy csak hosszú távon tud tervezni, mert olyan elfoglalt mindenki a zenekarból, hogy nyárra egyetlen szabad dátumot sem sikerült találniuk. Így maradt a most következő őszi szezon. „Havonta egy koncert lesz az ismert budapesti jazzklubokban, és ezek között kisebb-nagyobb underground helyszínekre is el fogunk látogatni, ahol kicsit lazább, kísérletezősebb koncerteket fogunk adni. A szeptember 5-ei Központos koncertünk (Facebook-esemény) után október 11-én az Opus Jazz Clubban lehet majd velünk találkozni legközelebb (jegyvásárlás, Facebook-esemény). Lemezfelvételt 2024 elejére tervezzük, aminek a bemutatója március 27-én a Magyar Zene Házában lesz.”

Nem titkolt terve a zenekarnak, hogy a jazz szűk köréből kilépve más műfajok előadóival közös produkciókat hozzanak létre, és kísérletezzenek a könnyűzene más irányzataival. Tehát senki ne lepődjön meg, ha meglátja a Daveform Quintetet például egy hiphop-előadó társaságában.

 

Ez pedig a Quintet első dala, stílusosan Arrival címmel:

„KIÍRTAM MAGAMBÓL, AMIT EDDIG NEM ENGEDTEM” – ÍGY DEBÜTÁLT AZ ÚJ JAZZ SZUPERGROUP, A DAVEFORM QUINTET

 

Daveform Quintet a Facebookon. Instagramon.

Fotók: Todoroff Lázár.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/09/04/az_osztonos_zeneszerzes_intimitasa_egyben_onmagunk_felvallalasa_itt_a_daveform_quintet_uj_dala_az_el
Az ösztönös zeneszerzés intimitása egyben önmagunk felvállalása – Itt a Daveform Quintet új dala, az Elapse
süti beállítások módosítása