Petőfi vérfagyasztó üvöltése. Pátkai Rozina Minka: Jelen idő – Petőfi Sándor versei (lemezkritika)

2023.06.27. 16:55, RRRecorder

minka_1.jpg

Pátkai Rozina korábbi verslemezeit szerettük, úgyhogy reméltük, a Petőfi-versekkel is megbirkózik - és így is lett. Ki gondolta volna, hogy a Föltámadott a tenger legjobban agresszív ipari zenével működik? Ez a minikritika először a Recorder magazin 103. számában jelent meg.

Szegény Petőfivel csúnyán elbánt az irodalomoktatás; még a tapasztalt versfeldolgozó Pátkai Rozinát is meglepte, milyen érdekesnek találta a szövegeit. Mondjuk a „népiesség” alig jelenik meg a lemezen, a nemzet meg ostoroztatik. A Tilos csillagon közeli rokona az album; effektezett, torz gitárok és nyers, sokszor széttört dobok szólnak, több-kevesebb elektronikával; a látszólag egybeszabott hangzásvilág gazdagon rétegzett.

Itt még pihenők sincsenek, mint az előző lemezen, vagy olyan slágeres dal, mint a Tanuk nélkül A romantika fojtott, ködös; a kórus végtelenül szomorú. Jó, van egy vicces dal, A szőlőszem…, de ez a lírai én világjobbító reményeit empatikus, ám kegyetlen iróniával kezeli. Pátkai jobbára kevésbé ismert versekből válogat, de itt van a Föltámadott a tenger… is: agresszív breakbeates ipari zene. Az „azért a víz az úr” pedig vérfagyasztó üvöltés, ami kitépi a semlegesített közhelyek közül; rájövünk, hogy ez bazdmeg egy durva fenyegetés. Bea néni sírna, ha hallaná; Sándor örülne. 

rozina_cover_2023.jpgElőadó: Pátkai Rozina Minka

Cím: Jelen idő – Petőfi Sándor versei

Kiadó: Sinistra

Megjelenés: 2023. március 15.

Műfaj: kísérleti versfeldolgozás

Kulcsdal: Feltámadott a tenger…

 

 

8/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/06/27/patkai_rozina_minka_jelen_ido_petofi_sandor_versei_lemezkritika
Petőfi vérfagyasztó üvöltése. Pátkai Rozina Minka: Jelen idő – Petőfi Sándor versei (lemezkritika)
süti beállítások módosítása