Csak 8 perc, de az mind esszenciális hiphop alapanyag – Itt van Co Lee, BluntOne és don C közös EP-je, a Jól vagyok

2023.06.09. 13:40, srecorder

dsc_0065.jpg

Mi sül ki abból, ha az egyik legtehetségesebb fiatal rapper elüt egy hétvégét jobbnál jobb beatmakerekkel a csodás Zala-megyében? Csupa jó: Co Lee, BluntOne és don C friss anyaga annyira visz magával, hogy utána azt kívánjuk, bárcsak tovább tartana. Premier!

Co Lee angol nyelvű számaival került a magyar hiphop élvonalába, ennek egyik mérföldköve volt a Blunt Shelternél megjelent, don C-vel közös első nagylemeze. Az Air a Recorderen debütált, és több menő playlistre is felkerült, a Wun for L. című dal már az egymillió streamen is túl van a Spotifyon. Bizonyos tekintetben a Jól vagyok című új EP ennek a folytatása, hiszen megint a napjaink egyik legnagyobb hazai hiphop-sikertörténetét produkáló Blunt Shelter a kiadó, és megint don C a tettestárs, akihez ezúttal BluntOne is csatlakozott. Azonban Co Lee itt már a Cirque de L'Homme-hoz hasonlóan végig magyarul rappel, zeneileg is húzósabb a cucc, ráadásul nagyon tömör is: 4 szám és 8 perc az egész.

„Kolos (Co Lee) meglátogatott Danival (don C) a cserszegtomaji Blunt Shelter főhadiszálláson és másfél nap alatt kijött belőlünk ez a 4 számos EP. Abszolút nem volt tervezett: bár nyilvánvaló volt, hogy zenélgetünk majd, arra senki nem számított, hogy organikusan teljes fókuszban végig fogjuk nyomni és ilyen brutál épülés jön ki belőle. Bár a címadó dalt választottuk kiemeltnek, mind a 8 perc esszenciális hiphop alapanyag” – mesélte a Blunt Shelter kiadót alapító-vezető és BluntOne néven zenélő Antal Levente.

dsc_0079.jpgCo Lee a Turbinában rappel 2023 tavaszán, a háttérben don C és BluntOne.

Levi elmondása szerint az egész anyag nagyon könnyedén és nyugalmasan állt össze, miközben durva energiák áramlottak a mély alkotói pillanatokban – ez hallható a felvételeken is. „Az Izzóhoz már kész volt az instru, amikor megérkezett Dani és Kolos, mert azt javarészt én csináltam, illetve HovaTova (Szabados Andrew) írta rá a basst pár nappal azelőtt. Természetesen Kolosnak már kész volt rá a szövege, amit fel is vettünk kezdésnek. Az eleve elég kemény perspektívát rakott elénk. Aztán Dani meg Kolos elkezdtek bohóckodni hangszereken, és hirtelen a kalimbán felcsendült egy brutál dallam, amit instant fel is vettünk, ebből született a címadó Jól Vagyok.

Ezután a Legnyugodtabb ember készült el, ott Dani pakolta meg a Rhodesot, én meg beizzítottam az MPC3000-et. A beat szerkezete kb. 10 perc alatt összeállt, de szerintem Kolos meg is írta ennyi idő alatt a verzét, fel is vettük. Dani az övét később írta meg erre. Aztán cigiztünk kint a teraszon Kolossal, és valamiért kitaláltuk, hogy most valami kung-fu shitet kéne pakolni, visszamentünk a stúdióba, bekapcsoltam az MPC-t és sacc 15 perc múlva kész volt a Monszun beat a 3000-esen fülesben, közben Dani és Kolos valami lövöldözős game-et toltak telón. Megmutattam nekik, és nekik jobban adta, mint nekem elsőre: a szöveggel együtt voltam csak úgy vele, hogy full, szóval eléggé eltalálta Kolos.”

És akkor íme a rövid, de velős Jól vagyok EP:

Kolossal és Danival itt beszélgettünk előző lemezükről, az Airről, de Kolost elkaptuk külön is egy interjúra a Müpás nagykoncertje előtt, amiben azt is elmesélte, hogy miért lett pacifista rapper, aki nem emel kezet senkire. A Cirque de L'Homme kritikánkért ide kattints, Antal Leventével pedig itt dumáltuk át a Blunt Shelter lenyűgöző sztoriját (a kiadó korai éveiről pedig itt interjúztunk vele). Nemrég Kolos Beatrickkel és Miller Dáviddal közös pörgős-popos-akciózós klipjét, az ANGYAL-t is mi mutattuk be, don C saját anyagairól pedig itt írtunk.

„NEKEM MOST JÖTT MEG AZ IGAZI LÁMPALÁZ” – CO LEE BOHÓCOKRÓL, SIKERRŐL, WAVY-RŐL

 

Co Lee a Facebookon. don C a Facebookon. BluntOne a Facebookon. Blunt Shelter a Facebookon.

Fotók: Fábián Adrián.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/06/09/ep-premier_co_lee_x_bluntone_x_don_c_jol_vagyok
Csak 8 perc, de az mind esszenciális hiphop alapanyag – Itt van Co Lee, BluntOne és don C közös EP-je, a Jól vagyok
süti beállítások módosítása