Elzsongít és elsodor. La Tène: Ecorcha / Taillée (lemezkritika)

2023.06.06. 08:10, RRRecorder

la-tne.jpg

Tekerőlant, duda és rockzenei hangszerek találkozása a hagyományos francia zúgós-búgós folkkal, pszichedéliával, avantgárddal és Rosalíával - ezt a valószínűtlen keveréket teszi működő, hipnotikus zenévé a La Tène. Ez a minikritika először a Recorder magazin 103. számában jelent meg.

A France együttes kapcsán már írtam  a tekerőlantos dél-francia népzenei hagyományt drone-nal, pszichedéliával, repetitív-avantgárd megközelítéssel ötvöző irányzatról. A genfi La Tène a kedvencem a színtérről; az ő zenéjük a legsűrűbb, legrétegzettebb, így egyrészt lehet hagyni, hogy 15-20 perces számaik elzsongítsanak és sodorjanak, másrészt sok apró részletbe belekapaszkodhat a figyelem.

Ezen a lemezen heten játszanak, a tekerőlant mellett szól két duda, harmónium, gitár, dob, basszus; ezek csodásan gazdag, meleg hangzást adnak ki. Az egyik darab fő dallamának forrása egy 19. századi keresztény dal, a másiknak Rosalía Saoko című száma, tényleg. Az előbbi viszonylag ismerős dramaturgiával, lépésről lépésre épül fel, bár ugye nem mindegy, hogy ez majd’ húsz percben történik; a másodikban a stabil groove körül táncolnak-zsonganak a hangszerek. Itt egyértelműen hallható, hogy az a folkhagyomány, amit ez a színtér feléleszt és átértelmez, valójában vérbő tánczene volt.

la_te.jpgElőadó: La Tène

Cím: Ecorcha / Taillée

Kiadó: Les Disques Bongo Joe

Megjelenés: 2023. február 3.

Műfaj: drone-folk

Kulcsdal: La Taillée

 

 

8.5/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2023/06/06/la_t_ne_ecorcha_taillee_lemezkritika
Elzsongít és elsodor. La Tène: Ecorcha / Taillée (lemezkritika)
süti beállítások módosítása