Hipnotikus nyenyerézés ősi energiákkal. France: Voyage Spectral (lemezkritika)

2022.02.10. 12:30, RRRecorder

france_wide.jpg

A francia népzenei tradíció hipnotikus, egyszerre ősi energiákat felébresztő és az avantgárdhoz is kapcsolódó feltámasztása egy igen izgalmas, nálunk kevéssé ismert irányzat. Tekerőlanttal a Faust és Tony Conrad nyomában! Ez a kritika először a Recorder magazin 90. számában jelent meg.

A La Nòvia kollektíva zenészei a francia tradíció már-már elfeledett ágait ébresztik fel és ötvözik elektromos erősítéssel (önmagában botrány!), kísérleti zenei hozzáállással. A France trió is hozzájuk kötődik, az ő zenéjük a tekerőlant (avagy nyenyere, franciául vielle à roue) sajátos hangzására épül. A dob-basszus egyetlen kőegyszerű alapot játszik, fölötte zúg-nyíg-búg az elektromos nyenyere. Revelatív, hipnotikus élmény, egyszerre avantgárd és ősi.

Megkerülhetetlen előkép Tony Conrad és a Faust kultikus, 1973-as lemeze: Yann Gourdont ez ébresztette rá, hogy „lehetséges hosszan kitartott, folytonos hangokkal dolgozni”, ami ugye a tekerőlant alapműködése. Csak élő felvételeket adnak ki.

A legfrissebb annyiban különleges, hogy 5/8 az ütemjelzés, a basszus nemcsak egy, hanem két hangot is játszik (!), a hangzás pedig igen nyers. Elsőre ijesztő monstrumnak tűnhet, de hagyd, hogy elkapjon, és akkor 40 percig nem ereszt. Ha könnyebb bevezetés kell, ott a Do Den Haag Church friss újrakiadása.

(A split lemezen a France oldala előtt a Temple Solaire szuper lo-fi minimálstonerje hallható.)

france.jpgElőadó: France

Cím: Voyage Spectral

Kiadó: Standard in-Fi

Megjelenés: 2021. november 15.

Műfaj: folk-drone

Kulcsdal: Voyage Spectral

 

 

8/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2022/02/10/france_voyage_spectral_lemezkritika
Hipnotikus nyenyerézés ősi energiákkal. France: Voyage Spectral (lemezkritika)
süti beállítások módosítása