„Kibékültem, most már tényleg” – Dal- és klippremier! The Pontiac: Ablakomból

2023.06.02. 08:28, srecorder

dsc_3732_andrasi_ingrid.jpg

Június 16-án jelenik meg a dallamos rockzenét játszó Pontiac harmadik nagylemeze, amelynek utolsó pillanatban összeállt kulcsdala, az Ablakomból most egy egysnittes erdőklippel debütál a Recorderen.

2021 októberében jelent meg az amerikai életérzést magyar alterrel átitató Pontiac előző nagylemeze, a Jöhet velünk bárki, amin a poposabb dallamok és a magyar nyelvű szövegek felé is nyitottak. Azóta részt vettek a Yettel Stage tehetséggondozó programjában a Margaret Island mentoráltjaként (akkor interjúztunk is velük), elkísérték előzenekarként a Blahalouisianát az őszi turnéjára és velük osztotta meg a Budapest Park színpadát az aurevoir. az idei szezon nyitóbuliján. Közben pedig megírták a harmadik lemezüket is, ami két hét múlva meg is jelenik.

ablakombol_cover_balazs_soma.jpgAz Ablakomból intróját Kiss Peti gitáros hozta, és az alap akkordkört is ő mutatta a többieknek még a műhelymunka során. Sokáig csak körbe-körbe játszották, a refrén énekdallama elkezdett kialakulni, de nem tudták, mi lesz belőle, csak azt, hogy nem szabad elengedniük az ötletet. Az Ablakomból végül az utolsó pillanatban állt össze. A zenei részekkel épp akkorra lettek meg, amikor el kellett kezdeniük a felvételét a stúdióban, a szövege pedig még feléneklés közben is formálódott. A dal így is a zenekar kedvencévé vált, azóta is az egyik legerősebb számnak tartják az új anyagról.

Az Ablakomból első sora már hosszú ideje megvolt az énekes-gitáros frontember, Nagy Barnabás jegyzetei között, arra várva, hogy felhasználják. („Otthon kapott, becsben tartott apró dolgaim összegyűjtöm, felcímkézem egy emlék romjain.”) A gondolat – ami köré egyébként az egész albumot építette – szövegírás során újra szembejött vele, ő pedig egy az egyben beemelte a dalba.

„MEG KELLETT ÁLLNUNK A BUSSZAL ÉS MEGÉLNI AZT A PILLANATOT” – THE PONTIAC-INTERJÚNK

A Pontiac közösségi média felületein és single borítóin mostanában visszatérő motívum a természet és az erdő. Ez hatványozottan igaz az Ablakomból videójára, ami egyébként egy image klip, de nem az unásig ismételt, stúdióban zenélős fajta. Az egysnittes filmben a fókuszt a környezetre helyezték, a zenészek szereplők helyett inkább csak „tereptárgyak”. Ha szigorúan vesszük, a klipben kvázi nem történik semmi, a kamera bebarangolja az erdőt, ahol a zenészek üldögélnek, gondolkodnak, teáznak, vagy fát faragnak, mégis izgalmas, hangulatos az egész.

A Pontiac június 29-én, az A38 Hajó tetőteraszán mutatja be az új lemezét, előttük a posztrockos-pszichedelikus Third Planet játszik. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

The Pontiac a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Andrási Ingrid. Borító: Balázs Soma.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/06/02/dal_es_klippremier_the_pontiac_ablakombol
„Kibékültem, most már tényleg” – Dal- és klippremier! The Pontiac: Ablakomból
süti beállítások módosítása