„Meg kellett állnunk a busszal és megélni azt a pillanatot” – The Pontiac-interjú

2022.10.05. 17:03, srecorder

pontiac-labasviki.jpg

(x) Szombaton hazai sztárok és feltörekvő tehetségek adnak hatórás, ingyenes koncertet a Szabadság téren a Yettel Stage program keretében. A fellépők között ott lesz a bluesos, poprockos The Pontiac is, akikkel a kezdetekről, a mentorprogramról, és arról is beszélgettünk, milyen érzés volt, amikor rájöttek, hogy rajta vannak egy rádiós slágerlistán.

A Yettel Stage program keretében három elismert hazai előadót kértek fel, hogy ajánljanak olyan tehetségeket, akiknek szívesen egyengetnék az útjukat. A kezdeményezés különlegessége, hogy a sztárok a felkarolt zenekarral együtt koncertezve népszerűsítik a feltörekvő előadókat, másrészt a kérés az volt, hogy olyan zenekart mentoráljanak, akikkel közös régióból, akár egy városból származnak. A Margaret Island a The Pontiac-et választotta, akikkel már turnéztak is együtt, és az énekesnőjükhöz, Lábas Vikihez hasonlóan a Balaton környékéről indultak.

pontiac-margaret-island.jpgA Pontiac és a Margaret Island. Fotó: Hegyi Júlia Lily.

Meséljetek egy kicsit kezdetekről! Hogyan kezdtetek el zenélni, és hogyan lett ebből The Pontiac?

A Kőbányai Zeneiskolában találkoztunk egymással, bár Peti és Benedek már Balatonról ismerte egymást, egyrészt ugyanabba a gimibe jártak, másrészt volt közös zenekaruk is korábban. Nyilván mire Kőbányára értünk, már ilyen-olyan módon foglalkoztunk zenével, de a Pontiac története innen indul. A zenekar először duóként indult ének és két gitár felállásban, de viszonylag gyorsan csatlakozott Süli Tomi és Zákányi Benedek is. 2017-ben az Ellátóházban volt az első saját koncertünk.

Hogyan alakult ki a bluesos, alteres, poprockos stílusotok? Miért váltottatok egy idő után magyar nyelvre?

A stílus adta magát, mert legtöbbször és legszívesebben ilyen műfajú zenéket hallgatunk, főleg mikor még duó volt ez Barni-Peti felállásban, mert leginkább mi ketten vonzódunk ehhez a fajta zenéhez. Valahogy organikusan alakult, hogy olyan saját dalokat kezdtünk el írni, amik legjobban hatottak ránk éppen akkor. A magyarra váltás az első COVID karanténidőszak alatt történt, amikor én (Barni) nagyon sok hazai zenét kezdtem el hallgatni, hiperkarmát, Elefántot stb. Akkor épp ez a hatás bizonyult a legerősebbnek, és valami átkattant a fejemben, és így kezdtek el jönni a dalszövegek is. Nem egy tudatos döntés volt.

Mi motivál titeket a leginkább? Mit tartotok az eddigi legnagyobb eredményeteknek?

Azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy leginkább a közös zenélés, az élő koncertek élménye motivál minket legjobban. Persze szeretjük a dalírás, stúdiózás részét is, de mindent azért csinálunk legfőképp, hogy minél többször és minél több helyen léphessünk fel. Legnagyobb eredményünket nehéz megbecsülni, több eseményt is annak éltünk meg. Ami mind a mai napig szép emlék, amikor épp egy közönség nélküli koncertfelvételről jöttünk haza 2021 májusában és a buszban Petőfi Rádiót hallgattunk, ahol épp a dalunk szólt, és az utána lévő felkonfból megtudtuk, hogy a hazai slágerlista megy, és mi rajta vagyunk. Akkor meg kellett állnunk a busszal és megélni azt a pillanatot, mert azt elég nagy dolognak éreztük akkor és ott.

Aki még nem hallott Pontiacot, az hol kezdje az ismerkedést a zenétekkel? Melyik dalotokat érzitek a legsikerültebbnek?

Azt mondanánk inkább, hogy hallgassák meg a Jöhet velünk bárki nagylemezt, mert abban minden arcunkat megmutattuk. A húrszaggatástól a lírai hangulatokig nagyjából mindent lefed.

Hogyan dolgoztatok együtt a mentorotokkal? Várható további együttműködés is köztetek?

Szerencsére nagyon organikusan alakult a Margaret Islanddel a közös munka, sosem éreztük mentor-tanítvány viszonynak, inkább együttműködésnek és mondhatni barátságnak. Régóta ismerjük őket, túl vagyunk egy közös turnén, ami alatt abszolút megvolt az összhang, ennek egyfajta megkoronázása volt a Yettel Stage program, nagyon hálásak vagyunk nekik, hogy részt vehetünk ebben.

Mivel készültök a szombati Yettel Stage 5G-koncertre?

Úgy készülünk egyébként, ahogy mindig is, mert igyekszünk ugyanazokat az energiákat adni 20 embernek is, mint egy nagyszínpadon: kompakt és minket jól tükröző setlisttel és hatalmas lendülettel és izgalommal.

A kiválasztott zenekarok az október 8-ai Szabadság téri koncert mellett a nyár folyamán már felléptek egyszer a mentorukkal, és klipet is forgathattak a Yettel támogatásával (a Pontiac esetében ez volt a Csak a csend van). A szombati koncertet élőben is közvetítik a Yettel oldalán, részletes menetrend alább, ez pedig a koncert Facebook-eseménye. Utána afterparty az Akvárium Klubban, ahol Wolfie és az Animások is dj-znek, és egyben Lidocain Night is lesz.

14:45 - Margaret Island
16:10 - The Pontiac
17:20 - Punnany Massif
18:45 - Kacaj
19:55 - Perrin
21:05 - Majka

fotók: Hegyi Júlia Lily

https://recorder.blog.hu/2022/10/05/_the_pontiac-interju
„Meg kellett állnunk a busszal és megélni azt a pillanatot” – The Pontiac-interjú
süti beállítások módosítása