"Bennem a mindennek lenyomata" - Co Lee: Cirque de L'Homme (lemezkritika)

2023.05.10. 14:41, RRRecorder

colee_online.jpg

Co Lee angol nyelvű számaival került a magyar hiphop élvonalába. Új lemezén már magyarul rappel, és a régisulis hiphop is csak az egyik stílus a sok közül. Ez a kritika először a Recorder magazin 102. számában jelent meg.

Co Lee háttérsztorija kivételes (sámán édesapa, bohóciskola, modellkedés satöbbi), de a lemez működik enélkül is. Bár régisulis rapperként (és angol szövegekkel) indult, ennek az albumnak ez csak az egyik, bár erős vonulata. Emellett vannak kifejezetten bulis funk számok (ezek közül a minimáleszközökkel dolgozó Emberölelés igazi bravúr), drum and bassbe forduló újsuli, dubstep, egyéb ravaszságok (például az arabos beütésű, dögös Malaga).

Co Lee mindig hozza az odaillő flow-t, anélkül, hogy bravúrosságával tüntetni akarna; még csak karizmatikusságra sem tör feltétlenül, találóbb megfogalmazás, hogy mindig jelen van a szó erős értelmében. A szövegek asszociatívan, szellemesen és empatikusan járnak körül egy-egy témát, hangulatot („hömpölygő gondolatok folyamata” – fogalmaz az Olyan vagyok). Ugyan nincs egyértelmű összefogó téma, ahogy a cím alapján várható lenne, mégsem csak (tök jó) számok gyűjteménye a lemez; töredékekből kirajzolódik nem csak egy személyiség, hanem egy világlátás is.

colee.jpgElőadó: Co Lee

Cím: Cirque de L'Homme

Kiadó: szerzői kiadós

Megjelenés: 2023. február 24.

Műfaj: hiphop

Kulcsdal: Emberölelés

 

 

8/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/05/10/co_lee_cirque_de_l_homme_lemezkritika
"Bennem a mindennek lenyomata" - Co Lee: Cirque de L'Homme (lemezkritika)
süti beállítások módosítása