Törött tükör, döglött ló. Machinecho: Broken Mirror (lemezkritika)

2023.05.09. 13:42, RRRecorder

me.jpg

Dühös ének, torzuló gitár, zakatoló dobgép, sláger - ide jut el a Machinecho duó bemutatkozása, de hosszú út vezet idáig. Ez a kritika először a Recorder magazin 102. számában jelent meg.

A Machinecho a lo-fi noise rock Eyes On U-ból ismert Lengyel Henriett és Gulyás Árpád duója; utóbbi Lanuk néven absztrakt kísérleti elektronikát ad ki, de itt gitáron, dobgépen játszik (közelebbi referencia egykori zenekara, a derTANZ). A Broken Mirror olyan, mintha egyetlen célra tartana: hogy elérje a záró Dead Horse című slágert, amiben torzul és küzd a gitár, zakatol a dobgép, Henriett pedig torzítva dühösködik (némileg PJ Harvey korai korszakát megidézve), mégis ellenállhatatlanul fülbe mászik.

De hosszú út vezet idáig: az Intróban szegény gitár zajba fullad; az ének a hangulatosan sötét második, a dobgép a harmadik számban érkezik, de még össze-vissza csapkod. A bluesos címadó dalra két, mániákusan önmaga köré csavarodó szám következik, hogy végül minden összeálljon. Persze nem(csak) a cél, hanem az út a lényeg; valójában az összes szám – mindegyik a maga módján – pompás (kísérleti) noise rock: Lengyel Henriett szenvedélyes, emellett olykor játékos éneke magával ragad, a gitár csodásan torzul. 

machinecho.jpgElőadó: Machinecho

Cím: Broken Mirror

Kiadó: szerzői kiadás

Megjelenés: 2023. február 12.

Műfaj: noise rock

Kulcsdal: Dead Horse

 

 

8/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/05/09/machinecho_broken_mirror_lemezkritika
Törött tükör, döglött ló. Machinecho: Broken Mirror (lemezkritika)
süti beállítások módosítása