Budapestre jönnek Berlin nagymenői – Előremutató minifesztivál a Magyar Zene Házában

2023.05.08. 08:33, srecorder

helbig_sven-scaled.jpg

Friss, előremutató zenékkel robbantja be a nyarat június első hétvégéjén a Berlin-Budapest Expressz. A Magyar Zene Háza minifesztiválján fellép Berlin egyik legizgalmasabb elektronikus zenésze, hazai ősbemutatót tart a Rammstein és a Pet Shop Boys hangszerelője, és visszaadja a folkzene élét Bob Dylan tehetséges tanítványa.

A berlini és a budapesti zenei színtereket köti össze a Magyar Zene Háza új, határokon és műfajokon átívelő fesztiválja, amit a Digital In Berlin szervezőcsapattal közösen rendeznek meg. Június 2-án és 3-án is két, más-más műfajban mozgó koncerttel készülnek, miközben a Szabadtéri színpadon magyar zenészek adnak ingyenes koncerteket. Ráadásul a fesztivál is dupláz, szeptemberben szintén erős line-uppal érkezik a Berlin-Budapest Expressz folytatása.

 

JÚNIUS 2.

A minifesztivál egyik húzóneve Grischa Lichtenberger, Berlin egyik legizgalmasabb elektronikus zenésze. Grischa 2009-ben jelentette meg debüt EP-jét a kísérleti elektronika kultikus kiadójánál, az Alva Noto vezette raster-notonnál. Már a ~treibgut-ot is Grischa Rajna iránti rajongása ihlette, amit az akkor még Düsseldorfban élő művész a zene mellett installációkon, festményeken és rajzokon is feldolgozott. Lichtenberger egy vesztfáliai parasztházban nőtt fel, ahol a legközelebbi szomszéd is 5 km-re lakott tőlük, így aztán nem meglepő, hogy a művészetében is központi szerepet kap a táj: lemezein a természetben vagy a környezetében felvett hangokat alkot újra komplex, absztrakt, minimalista zeneként, valahol az IDM és a glitch töredezett határvidékén.

Budapesten először 2012-ben, a szintén a Raster-Notonnál kijött első nagylemezével járt (AND IV (Inertia)) koncertezett. Legutóbb idén áprilisban adott ki új lemezt, a Works For Last Work a világ egyik vezető táncegyüttese, a Batsheva Dance Company egyik előadásához írt zenéit gyűjtötte össze.

L.A. Salami született folkzenész, aki nevével ellentétben Londonból származik (az L.A. a Lookman Adekunle rövidítése). A nigériai származású angol énekes-dalszerző elsői éveit egy nevelőotthonban töltötte, kamaszként pedig koszos albérletről albérletre járt, saját gitárja is csak 21 évesen lett, mert addig nem telt neki rá. Bob Dylan hatására kezdett el dalokat írni, amiknek semmi közük a ma divatos, kedves, lágy popfolkhoz, inkább tényleg a dylani ihletettség, a dolgok állása feletti düh és karcos kiállás, a személyes élettapasztalat sugárzik belőlük.

Salami olyan dalszerző-énekes, aki egyben költő is és rapper; igazi sztáralkat, aki többnyire megmaradt az undergroundban. Zenéjét sokáig posztmodern bluesnak nevezte, de játszott sztorizós, egyszálgitáros folkot és húzós garázszenét is, amiben ott van a White Stripes döge és Dylan bölcsessége is. Az utóbbi időben a kortárs hiphop is nagy hatást gyakorolt rá Kendrick Lamartól Kanye Westig, a Zene Házába pedig legújabb, Ottoline című lemezével érkezik, amit már csak szimplán szövegcentrikus, műfajtalan zenének nevez.

 

JÚNIUS 3.

Sven Helbig a szimfonikus zene új hullámának rocksztárja, aki dolgozott már a Rammsteinnel, a Pet Shop Boysszal és Snoop Dogg-gal is. Saját zenéiben a kortárs kamarazenét oltja be elektronikával, ambienttel, filmzenés hangulatú szerzeményei így azokat is elbűvölhetik, akik nem hallgatnak klasszikus zenét. Legtöbben a Rammstein hangszerelőjeként ismerik, de a Pet Shop Boyshoz is régi viszony fűzi, dolgozott velük az Andersen meséjére épülő balettzenéjükön (The Most Incredible Thing) és a komputerzseni Alan Turing életéről szóló nagyzenekari művükön is (A Man from the Future).

Az autodidakta zeneszerző remek debütalbuma, a Pocket Symphonies a Deutsche Grammophonnál jelent meg 2013-ban, de még nagyobb sikert aratott az I Eat the Sun and Drink the Rainnel, amelyben törékeny szépségű kórusművekbe vitt ambientes elektronikát. Az élőben elektronikus és ütőhangszereken is játszó Helvig művei megszólaltak már Európa híres koncerttermeiben, de Magyarországon most először hallhatjuk, ráadásul egy magyar zenészekből álló kamarazenekar kíséretében.

Loraine James a Hyperdub kiadó új sztárja; nem emlékszem, hogy mikor hallottam utoljára olyan erős lemezt Kode9-éknál, mint a For You And I” – írta kritikusunk 2019-ben. A tavaly a Kolorádót is megjárt Loraine James azóta csak még feljebb jutott, és a Hyperdub üdvöskéjéből az egyik legfelkapottabb brit elektronikus zenei producerré vált. Első lemezein James a szanaszét tört ritmusokkal, műfaji idézetekkel dolgozó IDM-et varázsolta személyes, intim zenévé, majd a Reflectionsszel ért fel a csúcsra, amit a Recorderen 2021 legjobb lemezei közé választottunk. A súlyos basszusokkal, feszes ütemekkel és dekonstruált klubzenékkel dolgozó producer tavaly az ambient felé mozdult el a Ghostly kiadó klasszikusait megidéző, Whatever The Weather nevű projektjével, és legfrissebb lemezén, a beszédes című Building Something Beautiful For Me-n is progresszív elektronikás, ambientes tételekkel nyugiztat.

Ha ez nem lenne elég a jóból, mindkét este két ingyenes koncertet is meghallgathatunk a Zene Háza Szabadtéri színpadán: június 2-án Istvánfi Balázs és Németh András dudán és tekerőn játszik kortárs és népzenei műveket, 3-án pedig Oláh Norbert és zenekara mutatja meg, milyen az igazi kávéházi cigányzene.

 

A Berlin-Budapest Expressz szeptember közepén tér vissza a Zene Házába, olyan fellépőkkel, mint a kiváló képzeletbeli folkot játszó szlovén Širom, a katalán Björkként emlegetett Marina Herlop, az opera, a jazz és a színház határán alkotó Holland Andrews, vagy a pszichoakusztikával és térbeli interferenciával kísérletező, pár éve az UH Festen is megfordult Jessica Ekomane.

 

FACEBOOK-ESEMÉNY

JEGYVÁSÁRLÁS ÉS TOVÁBBI INFÓK A ZENE HÁZA HONLAPJÁN

https://recorder.blog.hu/2023/05/08/berlin-budapest_expressz_a_magyar_zene_hazaban
Budapestre jönnek Berlin nagymenői – Előremutató minifesztivál a Magyar Zene Házában
süti beállítások módosítása