Két világ határán – Itt a trióvá bővült The Devil’s Trade első új dala

2023.05.06. 16:16, srecorder

chantik_photography_tdt_photoshoot_t-18.jpg

Tíz Európa-turné, három sor- és két live lemez után, két új taggal zenekarrá duzzadva épp egy új fejezet nyílik a The Devil’s Trade munkásságában – ehhez szolgál átvezetőként a Flashing Through the Lack of Light című dal és a hozzá készült videó.

Idehaza viszonylag keveset lehetett hallani az utóbbi időben Makó Dávidról és szólóprojektjéről, amely már rég nem az – pedig elég izgalmas dolgok történtek a The Devil’s Trade-del. Egészen egyedülálló módon tavaly három (!) alkalommal, három különböző napon játszott a Roadburn Fesztiválon. Az egyik ebből az LLNN zenekar két tagja, Ketil G. Sejersen és Rasmus G. Sejersen által működtetett John Cxnnorral közös koncert volt, amit rögzítettek is – ez a lemez néhány hete meg is jelent bakeliten a német Pelagic Recordsnál, digitális formátumban pedig Dávid jelenlegi kiadójánál, a Season of Mistnél. Aztán volt néhány koncert a Platon Karataevvel, most még egy pár lesz a VHK-val közösen, mielőtt ősszel egy 20 állomásos európai turnéra – a sorban a tizenegyedikre – indulnának a poszt-black / shoegaze egyik alapzenekara, a francia Alcest vendégeként.

Addig pedig még nyár elején megjelenik a negyedik The Devil’s Trade-sorlemez, a Vidékek vannak idebenn. Az album még tavaly októberben született – az alkotói folyamat a korábbiakhoz hasonlóan egy elvonulással kezdődött, ahol körvonalazódtak a dalok, a felvételek a Templom stúdióban készültek, Szűcs Szabolcs felelt az utómunkáért. Annyiban más ez az anyag, mint az előzőek, hogy a végső dobtémák már Binder Gáspár – aki Dávid régi barátja és az élő zenekarban is a dobok mögött foglal helyet – ötleteivel gazdagítva nyerték el végső formájukat.

LEMEZTÁSKA: MAKÓ DÁVID

A Vidékek vannak idebenn eredetileg az előző két lemezzel megkezdett trilógia utolsó állomása lett volna, de Makó elmondása szerint oda már nem illeszkedett, bár igazán új csapást sem jelent – egyfajta átvezető a korábbiak és a soron következők között. Ennek legkifejezőbb darabja az előfutárként most megjelent első single.

„Ez a dal készült el az elsők közt és zeneileg tökéletes átkötés az előző két lemez és az új lemez zenei világa között. Témájában is ezt a hidat építi, tovább mélyül az eltávolodás, elszigetelődés, a bezárkózás, amit egy nagyon erősen identifikáló élmény erősít tovább: egy egészen rövid ideig megtapasztalhattam a tökéletes sötétséget és az abszolút csendet" – mesél Dávid a Flashing Through the Lack of Light hátteréről.

A dalhoz készült kisfilm Guilherme Henriques munkája – a Tóth Gáborral (Harmed) és Binder Gáspárral közös zenekaros jelenetek a Teslában, a szabadtéri felvételek pedig a Fiumei úti sírkertben készültek. A Vidékek vannak idebenn július 14-én érkezik – már előrendelhető – addig még két további kislemez várható. A TDT új hivatalos boltjában egy máshol nem kapható artist exclusive színt is előrendelhető, amely mindössze 200 példányban lesz elérhető.

MAKÓ DÁVID KEDVENC 2022-ES ZENÉI

https://recorder.blog.hu/2023/05/06/ket_vilag_hataran_itt_a_triova_bovult_the_devil_s_trade_elso_uj_dala
Két világ határán – Itt a trióvá bővült The Devil’s Trade első új dala
süti beállítások módosítása