„Titkon remélem, hogy beleszaladhatunk Fábián Juli reinkarnációiba” – Vibe Changers-interjú

2023.04.30. 18:31, soostamas

image2_1.jpg

Egyesítette erőit Budapest két legismertebb improvizációs csapata, a Random Trip és a Seven Seconds In The Future, akik fiatal tehetségeket keresnek és közben brutáljó örömzenét tolnak a koncertjeiken. Május közepétől már a második évadával folytatódik a Vibe Changers a Magyar Zene Házában, ahol akár még a következő Fábián Julit is felfedezhetik Delov Jávorék.

A Vibe Changers-sorozat különlegessége, hogy míg a koncertek első felében ismert vendégekkel improvizálnak a csapatok, mint a már jól ismert Random Trip-bulikon, addig a második félidőben bárki felmehet a közönségből a színpadra, hogy megmutassa, mit tud. Ezután egy néhány fordulós zenei társasjáték következik, majd a zsűri – vagyis a közönség és a zenekar – eldönti, hogy az este folyamán ki bírt a legerősebb vibe-bal, kinek a zeneisége, jelenléte volt a legenergikusabb, és passzolt leginkább az adott zenéhez.

A Vibe Changers május 16-án nyitja meg az idei szezont a Magyar Zene Házának Szabadtéri színpadán. Az első koncerten Vavra Bence és Schoblocher Barbara, a Blahalouisiana énekesnője, a másodikon, május 30-án pedig Saya Noé és Zentai Márk, a Mörk frontembere lesznek a vendégek. (Jegyeket, és minden további infót, dátumot megtalálsz a Zene Háza honlapján.)

Delov Jávorral, a Random Trip vezetőjével, valamint a Seven Seconds In The Future mögött álló Nagy Kristóffal beszélgettünk, hogy mennyiben tehetséggondozás a Vibe Changers, mennyire lelkesek a fiatalok, ha improvizációról van szó, miért nincs itt helye a versenyhelyzet ellenére sem az egóméretegetésnek, és közben kiderült az is, hogy mit szólt Dés László a Vibe Changers tavalyi felfedezettjeihez.

vibe-changers.jpgVibe Changers a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpadán 2022-ben.

 

BATMAN ÉS SUPERMAN AZ ŐSTERMELŐI PIACON – A 7S IMPROVIZÁCIÓIRÓL

 

Emlékeztek még, hogyan találkoztatok? Mi fogott meg egymás játékában?

Delov Jávor: Én elsősorban attól hidaltam le Kristóf esetében, ahogy dobol a szájával, mivel másodpercek töredéke alatt nyilvánvalóvá vált számomra, hogy rám és a dobfelszerelésemre annyira nincs szükség ebben a világban! (nevet) Mindazonáltal én Kristófra leginkább egy magyar Dub FX-ként gondolok, azzal a különbséggel, hogy nem tud énekelni, de tulajdonképpen mindent egyedül meg tud oldani zeneileg és tökéletes példája az egyszemélyes zenekarnak mint olyannak.

Nagy Kristóf: A Random Trip gyakori vendégeként már régebben ismertem Jávort zeneileg, mint személyesen. Még mielőtt találkoztunk volna, már azt éreztem, hogy nagyon hasonlít az improvizálásról alkotott elképzelésünk, és elképesztően inspirálnak a zenei megfejtései, energiája. Később az Ellátóházban előzenekarként loopolhattam a Random Trip előtt, ez volt az első személyes találkozásunk, ahol Jávor nem is vesztegette az időt, és legnagyobb örömömre elhívott Randomozni. (nevet)

image5.jpgDelov Jávor.

Honnan jött az ötlet, hogy elindítsátok a Vibe Changerst, és mennyiben más ez, mint egy Random Trip- vagy 7S-koncert?

Delov Jávor: Leginkább azért hívtuk életre ezt a produkciót, mert szerettük volna megtudni, hogy nálunknál fiatalabb generációt is érdekli-e úgy igazán az improvizáció mint olyan és annak játékossága. Szerettük volna tudni, kipróbálni, hogy képesek vagyunk-e nem egy sokadik kifejezetten 7S- vagy Random Trip-koncertet csinálni, hanem egy zenei társasjáték keretében egyfajta open mic/open stage jelleggel a hangszeres és énekes szólistákat a közönséggel együtt bevonni.

Tartottatok tőle az elején, hogy kevés fiatal jelentkezik majd az open mic-okon?

Nagy Kristóf: Igen, de szerencsére bejöttek a számítások. Sok-sok új zenész és jó pár régről ismert ember jelentkezett az első szezon alatt. Reméljük, ez így megy majd idén is. Az estékre átlagban 7-12 ember jelentkezett, és a színvonal nagyon magas volt! Már a döntők előtt nagy fejvakarások voltak, hogy ki jusson tovább.

Ez egyfajta tehetséggondozás, utánpótlás-keresés is a részetekről? Van „küldetése” a Vibe Changersnek?

Nagy Kristóf: Igen is, meg nem is. Részemről az egyik legfontosabb, hogy az improvizációt még inkább feltegyük a térképre. A laikusok és a zenészek számára is. Olyan sok elképesztően ügyes arc van, akinek amúgy királyul menne az imprózás, csak soha nem volt motivációja és oka kipróbálni. A díjak és a nagy találkozások miatt remélhetőleg csábító lehetőség ez mindenkinek.

Delov Jávor: Titkon remélem, hogy beleszaladhatunk Fábián Juli reinkarnációiba, avagy mindazokba, akikből spontán szitukban is dől a zene. Szerintem jó úton járunk!

nagy-kristof.jpgNagy Kristóf.

Mit kerestek a jelentkezőkben? Könnyen egymásra hangolódnak a fiatal tehetségek és a veterán zenészek a színpadon?

Delov Jávor: Ha alázatosak és nyitottak egymás felé, akkor kétség nem fér hozzá. Ha még inspirálni is tudják egymást, az meg a csúcs! Azt hiszem, ezeket az erényeket keressük leginkább a spontaneitáson és a belső tűzön túl.

Nagy Kristóf: A pillanatot keressük. Be lehet tanulni vagány futamokat meg mindent, de ha épp nem illik oda, nem lesz jó. Ilyen ez. Aki a pillanatban van, figyel, és reagál, jó dolgokat fog csinálni, és ez az igazán fontos, nem pedig az, hogy ki hány skálát tud, vagy milyen magasan énekel, esetleg hány szó per szempillantás sebességgel rappel. Emellett a nyilvánvaló zenei megszállottság nekem nagyon fontos. Végül pedig az, hogy megértse az illető: a versenykörítés inspirációként van, nem pedig egoméregetésre.

AMIKOR A DOLGOK MAGUKTÓL TÖRTÉNNEK – 2015-ÖS INTERJÚNK DELOV JÁVORRAL.

Számotokra mitől lesz katartikus egy improvizáció?

Nagy Kristóf: Attól, amikor nincs én, csak mi. Közhely, igen, de igaz. Amikor tudatosan és tudat alatt inspirál a másik, és inspirálom én őt, figyelünk egymásra, és közösen akarunk alkotni, olyan zenei együttmozgások történnek, amit átélni kívülről és belülről is nagy élmény. Olyan, mint egy jó beszélgetés, csak pár plusz dimenzióval. (nevet) Amikor mindenki ugyanazzal a szándékkal egymásra hangolódik, az mindig katartikus.

Delov Jávor: Roppant nehéz kérdés, mindig mástól lesz katartikus az élmény. Talán leginkább akkor működik a legfantasztikusabban, amikor az az érzésünk támad, mintha mindannyian olvasnánk egymás gondolataiban, vagy inkább úgy mondom, hogy ugyanazt a láthatatlan és előre meg nem írt kottát olvasnánk az érzéseinkkel és az ösztöneinkkel.

_kw_4301.jpgSzász Ági, Mc Khanstent és Vidákovich Izsák.

A Random Trip tavalyi előszilveszteri koncertjén fel is léptek a Vibe Changers felfedezettjei. Milyen élmény volt, és van esetleg olyan, akivel azóta többször is vagy rendszeresen zenéltetek?

Delov Jávor: Fantasztikusan sikerült, szerintem ékes példája volt annak, hogy nem feltétlenül kell a legnevesebb zenésznek lenni ahhoz, hogy jó energiákat adjon valaki a többi zenésznek a színpadon, vagy a közönségnek. Azt pedig mindent külön elmond, hogy a fődíj gyanánt meghívott „ajándék zenész”, Dés László is elismerően nyilatkozott a Vibe Changers-ös partnerekről, szerette a zeneiségüket, a lelkesedésüket, az energiájukat. Úgy tudom, hogy Szász Ági énekessel és Vidákovich Izsák fuvolistával lesz idén közös Random Trip-koncertünk, remélem hamarosan Mc Khanstentet is elinvitálhatjuk egy közös fellépésre.

Nagy Kristóf: Nagyon jó élmény volt szerintem mindenkinek. A Vibe Changers rendszeres versenyzőivel azóta is többször zenéltem és zenélek. Szász Ágival régebben már találkoztunk, de a versenyek óta több közös bulink volt. Lengyel Johannát nem ismertem korábban, de azóta vele is sokat koncertezünk. Még sorolhatnám, de a lényeg az, hogy akivel jó zenélni, azt ösztönösen mi is keressük a versenyen kívül is.

Mi mindennel készültök az idei Vibe Changers-évadra?

Delov Jávor: Nekem az álmaim között szerepel – bár Kristófnak lehet, hogy idáig nem említettem – egy live videó. A tavalyi nagyon sikeres fogadtatásnak köszönhetően május 16-án indul kétheti rendszerességgel a koncertsorozatunk a Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán, mindazonáltal szeretnénk minél több helyen zenélni, úgyhogy külön öröm számunkra, hogy már most tudjuk, hogy több Budapesten kívüli helyszínre is el fogunk jutni idén, így például a szolnoki Tiszavirág Fesztiválra, vagy a 2023-as leendő győztesekkel a Paloznaki Jazzpiknikre.

Nagy Kristóf: Szintén gerillaterveim vannak esetleg mini-workshopokra az események előtt. Remek vendégeink lesznek, és nagyon remélem, hogy sok új versenyző is, ez esetben esetleg újabb versenyszituációkkal is előrukkolunk majd, hogy izgi és kiszámíthatatlan maradjon minden.

 

VIBE CHANGERS FACEBOOK-ESEMÉNY

JEGYVÁSÁRLÁS ÉS TOVÁBBI INFÓK A ZENE HÁZA HONLAPJÁN

 

interjú: Soós Tamás
fotók: Lányi Kristóf

https://recorder.blog.hu/2023/04/30/titkon_remelem_hogy_beleszaladhatunk_fabian_juli_reinkarnacioiba_vibe_changers-interju
„Titkon remélem, hogy beleszaladhatunk Fábián Juli reinkarnációiba” – Vibe Changers-interjú
süti beállítások módosítása