„Néha el kell engedni a komolykodást és jöhet a tánc” – Itt a Flanger Kids első nagylemeze

2023.04.21. 11:22, srecorder

flanger_kids.jpg

Rutinból kilépő dalokkal táncoltat, reklámzenét ajánl a Telekomnak, és a hazai politikában elbutultak kórusát is megszólaltatja első nagylemezén a Flanger Kids, akik az A-side-dal bizonyítják, hogy nem véletlenül neveztük őket a hazai elektropop legígéretesebb duójának.

Három év, több EP, és remek zenék után végre elkészült a Flanger Kids első nagylemeze, az A-sideGyarmati Fanny és Szczuka Panka duójának már az első számára felfigyelt Zságer Balázs, aki gyorsan le is szerződtette őket a kiadójához (Move Gently). Első EP-jükön (Dreaming of a Better World) izgalmasan kevertek sokféle színt az electro-artpopjukba, a másodikon (Slowly) pedig elektronikusabb megszólalással kísérleteztek. A nagylemez a két EP szintézise, amelyben maradt az elragadóan puha, jazzes ének és váratlanul felszárnyal egy-két gitárszóló is, de alapvetően az elektronika kap nagyobb hangsúlyokat. Ha a cím alapján arra tippelsz, hogy ez majd a B-side-dal alkot komplett LP-t, akkor nem tévedsz, de az A-side önmagában is izgalmas, kerek egész.

A lemez anyaga még 2022 szeptemberében született meg egy ötnapos balatoni alkotótáborban. „A számok megírásánál kevésbé szabtunk keretet és támasztottunk elvárásokat magunk felé, csak akkor mondtunk ítéletet egy-egy dalról, amikor már valamennyire formát öltött. Az eddigieknél sokkal felszabadultabb és hatékonyabb volt ez a fajta alkotási folyamat. A végeredmény a korábbi anyagainkhoz hasonlóan eklektikus lett, de már nem küzdünk ez ellen. Az A-side-ot a B-side követi majd, amit hasonló hozzáállással tervezünk megírni és felvenni idén” – mesélte a zenekar az alkotófolyamatról.

Itt pedig a teljes A-side a lemezborítót is rajzoló Szilvás Fanni animációival, lentebb pedig Fanny és Panka részletesebben is bemutatja a 6 új dalt.

A Flanger Kids játszott már az elmúlt évek egyik legizgalmasabb énekes-dalszerző felfedezettje, Nilüfer Yanya előtt a Magyar Zene Házában, de felléptek a Budapest Parkban is múlt nyáron Дevával és Ohnodyval.

Nagylemez-bemutatót május 18-án tartanak a Toldiban, az este ráadásul Move Gently első label nightja lesz, ahol Cancel. és a Labek & Chrobak is fellép. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

A lemez elérhető és megvásárolható a Bandcampen is.

 

FANNY MINŐSÉGI TRASH-T JÁTSZÓ, FEMINISTA MELLÉKPROJEKTJÉRŐL ITT ÍRTUNK.

 

1. Hideaway

Az album előfutáraként jelent meg egy videóklippel együtt márciusban. Ez a szám azokról az emberekről és kapcsolatokról szól az életben, amikben biztonságban érezzük magunkat annyira, hogy a rosszabbik énünket se rejtsük el, merjük elengedni magunkat és így átmeneti megnyugvást találhatunk.

2. No More Answers

Azokról az időszakokról szól, amikor nehéz célokat kitűzni, irányokat kijelölni és inkább csak ismételgetjük a jól berögződött szokásainkat, rutinjainkat. A dal az első refrén után elhagyja addigi karakterét és átmegy egy teljesen más stílusú és más tempójú középrészbe, majd ebből organikusan visszakeveredik az eredeti témához.

flanger_kids2.jpg3. Bitter

Ezzel a számmal zeneileg a Start Overrel elkezdett vonalon szerettünk volna továbbmenni, ezért újra a percussion-loopokhoz nyúltunk. Nagyobb ívekben gondolkoztunk, így több idő maradt egy-egy ötlet kibontására. A Bitter arról a bénult állapotról szól, amikor nagyon fontos lenne beszélnünk valami komolyabb dologról, de ezt egyre csak halogatjuk, nem akarjuk szóbahozni, próbáljuk elrejteni a másik elől, de tudjuk, hogy egy ponton úgyis szembe kell majd néznünk vele.

4. Silent

Az egyik olyan szám a lemezen, ami Panka alapötletéből, az intróban hallható zongoratémából indult ki, amit több érzetbeli váltás is követ. A témája a közönyösség, amibe egyre inkább belesüppedünk. Hajlandóak vagyunk belenyugodni bármibe, az ingerküszöbünk annyira kitolódott, hogy alig van valami, amin ténylegesen fennakadnánk. A szöveg reflektál az elmúlt években itthon zajló folyamatokra is, a középrész pedig az “elbutultak” kórusa. Nem titkolt célunk, hogy ez a dal felkerüljön a Bartók Konzi kötelező sztenderdek listájára.

5. Crawling

Ennél a számnál egy Spotify playlist számaiból inspirálódva próbáltunk olyan elemekből összerakni zenét, amikből korábban még nem. Teljesen komolytalanul dobáltunk be ötleteket, a dalszöveg is kb. negyed óra alatt íródott bármiféle komolyabb koncepció nélkül. Néha el kell engedni a komolykodást és jöhet a tánc.

6. No Sympathy

A másik dal, ami Panka ötletéből indult el, amit egy gitárlelén írt. Az akusztikus hangszerek miatt a hangzásvilága és a hangulata is elég más lett, mint a többi számnak, ezért lett bonus trackként feltüntetve a lemezen. A Telekomnak ajánljuk reklámzenének. Azoknak küldjük, akik amikor kiderül, hogy zenészek vagyunk, azt kérdezik, hogy “...és ebből meg lehet élni?!”.

 

A FLANGER KIDS KEDVENC 2022-ES ZENÉI – ÉS A 2021-ESEK

 

Flanger Kids a Facebookon. Instagramon.

Fotók: Komróczki Dia.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/04/21/_neha_el_kell_engedni_a_komolykodast_es_johet_a_tanc_itt_a_flanger_kids_elso_nagylemeze_a-side
„Néha el kell engedni a komolykodást és jöhet a tánc” – Itt a Flanger Kids első nagylemeze
süti beállítások módosítása