„Emlékeztető, hogy ne akarjam siettetni a dolgokat” – EP-premier! Flanger Kids: Slowly

2022.11.16. 11:03, srecorder

flanger-kids2.jpg

Második EP-jével jelentkezik az egyre nagyobb lépésekben fejlődő elektropopos csajduó, a Flanger Kids, akik nyáron Дevával és Ohnodyval léptek fel a Budapest Parkban, nemrég pedig Nilüfer Yanya előtt is bemutatkoztak a Magyar Zene Házában. Slowly a korábbi dalaiknál elektronikusabb hangzással kísérletezik, és Kamau Makumi és Fodor Máriusz mentorálása mellett született meg a PKÜ Nagylemez programjában.

A Slowly zenei alapja elektronikusabb lett a korábbi Flanger Kids-anyagoknál, mert a dalszerzés során nem a hangszereikből indultak ki, hanem a számítógépen kezdtek el dolgozni az új számokon. „A zeneszerzést úgy közelítettük meg, hogy addig csavartunk egy hangot vagy hangmintát, amíg valami érdekeset találtunk, majd hagytuk a szám többi részét kibontakozni. Ez főleg azért volt kihívás, mert hangszeresként könnyebb hangzatokban gondolkozni, mint hangszínekben. A Before alapját egy feldarabolt vonós hangminta adja, e köré épül a hangszerelés. A Slowly dobtémája pedig több különböző groove-ból lett összevágva, ez adja a furcsa tört érzetet” – meséli Gyarmati Fanny.

A számok szövegei az első EP-hez (Dreaming of a Better World) hasonlóan az elmúlt kb. egyéves időszakban megélt érzelmi és külső változásokra reflektálnak. „A Before azokról az élethelyzetekről és kapcsolatokról szól, amikben igazából már hosszú ideje nem érezzük jól magunkat, mégis sokáig tart, mire ezt realizáljuk és végre lépünk valamit, tudunk változtatni. Ezekben a hosszasan elhúzódó időszakokban folyamatosan győzködjük magunkat, hogy „jó ez így tulajdonképpen, máshogy sem lenne jobb, biztos bennem van a hiba, hogy rosszul érzem magam”. Nehéz ilyenkor perspektívát váltani és kívülről ránézni a helyzetünkre” – mondja Szczuka Panka.

HONNAN JÖTT A FLANGER KIDS? ELMONDJUK.

„A Slowly nekem azért is nagyon fontos dal, mert egy nagyjából egy évig tartó nehezebb periódus előzte meg, amiben elvesztettem a motivációmat arra is, hogy számokon dolgozzak. Semmivel nem voltam elégedett, amit írtam, mindent rossznak és unalmasnak hallottam. Úgy éreztem, hogy ez most már örökre így marad, nem lesznek többé használható zenei ötleteim. Mikor Fanny elküldte ennek a dalnak az első vázlatát, nagyon egybevágott a hangulata nekem avval, amiben akkoriban voltam, és rám nem jellemző módon rövid idő alatt sikerült írnom rá egy témát, ami végre újra tetszett. Így nekem a Slowly egy emlékeztető is marad, hogy tudjak időt hagyni a változásoknak, ne akarjam siettetni a dolgokat.”

Az EP előfutáraként október elején már megjelent a Start Over, amihez a Slow Village-, RÓQA- és Mithril-klipekről ismerős Regős Ábel készített szokásához híven kiváló montázsvideót úgy, hogy 1500 fényképet lőtt Ficsór Zsolt fotóssal, majd egy régebbi fekete-fehér nyomtatóval kinyomtatta ezeket, rájuk festett és végül visszafotózta őket. A videót premiereztető Electronic Beatsnek Panka így mesélt a dalról: „Életemben először gondolkodtam el azon komolyabban, hogy mi történne, ha nem Magyarországon élnék, mit kapnék ettől és mi lenne az, amit itt kellene hagynom, ha elmegyek. Ezt a nehéz dilemmát próbáltam meg körüljárni a dalszövegben, ami rajtam kívül, azt hiszem, sok más fiatalt is foglalkoztat mostanában.”

A FLANGER KIDS KEDVENC 2021-ES ZENÉI.

 

Flanger Kids a Facebookon. És Instagramon.

fotó: Ronja Siitonen

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/11/16/ep-premier_flanger_kids_slowly
„Emlékeztető, hogy ne akarjam siettetni a dolgokat” – EP-premier! Flanger Kids: Slowly
süti beállítások módosítása