Érzésre flow. Sisi: SISTAHOOD (lemezkritika)

2023.12.14. 10:58, Recorder.hu

recorder_sisi_20231021_023.jpg

A szürkének egyébként sem nevezhető magyar hiphop újabb üde színfoltja Sisi, aki már alig másfél év alatt igen nagy hullámokat keltett, pedig még csak most jelentkezik első lemezével. Ez a kritika először a Recorder magazin 110. számában jelent meg.

Az eddig látottak-hallottak alapján bátran kísérletező, karizmatikusan ösztönös művésznő legnagyobb erőssége, hogy képes bármiféle kölcsönzött póz vagy izzadságszagú erőlködés nélkül önazonosan és lazán rappelni, ami egyébként sokkal ritkábban fordul elő, mint azt elsőre gondolnánk. 

Sisi dalai már csak azért is frissek, mert az alapvetően szövegcentrikus magyar zenefelfogással ellentétben nála inkább a szavak zeneisége kerül előtérbe. Mindez nemcsak a hangutánzók és hangulatfestők, illetve az angol és magyar jótékony keverését jelenti, de az ismétlések és variációk, asszociációk és ellentétek kontrasztját. A ritmusra odavágott rímek és vadul kígyózó sorok így sokkal inkább nyitva maradnak a hallgató számára, mint a kollégáknál. 

A célzott-fixált jelentéssel szemben Sisi erős hangulatokkal dolgozik, ami valami könnyed lüktetést ad az anyagnak. A számok túlnyomó többsége három perc alatt marad, vagyis az egészséges arányérzékről tanúskodva soha nem nyújtóznak tovább annál, amennyit az adott szövegből vagy témából ki lehet csavarni. 

A mosolyra húzó játékosság egyébként is jellemző a lemezre, mindez mégsem valamiféle zavaró széttartást, hanem az improvizatív önkeresés és szabad kanyargás egységét jelenti. A hol savas, glitches, hol oldschoolos alapokra organikusan tekeredik rá Sisi vagány flowja és szövege, a zenét átható felszabadultság pedig a hallgatóra is ellenállhatatlanul átragad. A lemez érezhetően komoly energiákat konzervált, így aztán lehetetlen mozdulatlan nyakkal, komoly arccal végighallgatni. Gyorsan lepörög és észrevétlenül feltölt, ezért aztán öntudatlanul is újra rányomunk a lejátszásra.

sisi_2.jpgElőadó: Sisi

Cím: SISTAHOOD

Kiadó: Escape Plan Recordings

Megjelenés: 2023. november 24.

Műfaj: hiphop

Kulcsdal: BEKKSZTÉDZS

 

 

8/10

szöveg: Huber Zoltán
headerfotó: Valami Hektor

https://recorder.blog.hu/2023/12/14/sisi_sistahood
Érzésre flow. Sisi: SISTAHOOD (lemezkritika)
süti beállítások módosítása