30 éves a Szedegetem és az LB27 elefántja – Tavaszi reggae ünnep a Kobuci Kertben

2023.04.17. 16:19, srecorder

lb27_2020_03_magocsi_ildiko_photo.jpg

Magyarország első reggae zenekara, a Ladánybene 27 harminc évvel ezelőtt jelentette meg egyik legkalandosabb sorsú slágerét, a Szedegetemet, valamint ekkor vált évtizedekig meghatározó szimbólumukká egy zöld elefánt. Május 17-én ezeket a pillanatokat is felidézik zenészbarátaikkal, többek között CéAnne-nal, Gyárfás Istvánnal, KRSA-val, Tóth Gábor Tádéval és A Láma Dalai zenekarral a kobucis Spring Reggae Jamen.

iicover.jpgTavaszköszöntő koncertre készül a Ladánybene 27 a Kobuci Kertben, amelynek egy különleges évforduló ad keretet. „Az első Spring Reggae Jamet közel 30 éve tartottuk az Almássy Téren és azóta számtalan helyen működtettük. A mostani esemény azért is különleges, mert 30 évvel ezelőtt, 1993 tavaszán lettünk egy csapásra országosan ismert banda. Ebben az évben az egész országot a TV elé ültette egy Mitax Organ elnevezésű táncdalfesztivál, ahol mi kezdetben nagyon jól szerepeltünk a Szedegetem című dalunkkal. Második legmagasabb pontszámmal jutottunk a döntőbe, ahol aztán kissé furcsa eredmények születtek, és mi nem nyertünk semmit. Nagyon elkeseredtünk, de az akkori kiadónk jó érzékkel megragadta a körülöttünk kialakult szimpátiát és „A fesztiválon semmilyen díjat sem nyert Ladánybene 27” szlogennel néhány héttel az adás után megjelentette az egyébként már elkészült második albumunkat” – meséli a zenekar vezetője, Bodnár Tibi.

Az album nemes egyszerűséggel a II. címet kapta, de a rajongók eleinte Szedegetem albumnak, majd később Elefántos lemeznek nevezték el, mivel a borítón először szerepelt a LB27 kabalaállata, a zöld elefánt, ami aztán hosszú évekig a zenekar logója maradt. Részben a jubileumokra emlékezve május 17-én a Ladánybene 27 csapatát erősíti majd a zenekar alapítótagja, Tóth Gábor „Tádé”, aki a 90-es évek közepéig számtalan slágert, többek között a Szedegetem és a Van még a világon című dalokat írta az együttesnek. Rajta kívül vendégként lép fel a hazai reggae szcéna kiemelkedő énekesnője, az első szólóalbumára készülő CéAnne, akit itthon többnyire a Hősök énekesnőjeként ismerhet a közönség. Színpadra lép a PASO frontvonalából KRSA, akivel korábbi riddimeikből válogatnak és Marley első nagy slágerét fogják eljátszani, valamint a hazai jazzélet egyik legkiválóbb gitárosa, Gyárfás „Gyafi” István, akivel a reggae és ska muzsika világát a jazzműfaj eszközeivel feszegetik majd.

ÍGY SZÜLETETT MEG A MAGYAR REGGAE – LADÁNYBENE 27-INTERJÚNK

A kobucis koncerten előzenekarként lép fel a keményebb hangzású ska-reggae banda Kiskunfélegyházáról, A Láma Dalai, akik 2023-ban rendszeres kísérői lesznek a Ladánybene 27 fellépéseinek. A koncertek között és a bulik utáni levezetésként a RasTacsko selection from DubRecen szolgáltatja a zenét. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

„KONKLÚZIÓ? TÚL SOK RÉGI REGGAE ZENÉT HALLGATOK!” – A LADÁNYBENE 27 KEDVENC 2021-ES ZENÉI

fotó: Magócsi Ildikó

https://recorder.blog.hu/2023/04/17/30_eves_a_szedegetem_es_az_lb27_elefantja
30 éves a Szedegetem és az LB27 elefántja – Tavaszi reggae ünnep a Kobuci Kertben
süti beállítások módosítása