„Nem hiszi el, hogy képes volt tét nélkül elhazudni az életét” – Klippremier! Berriloom and the Doom: Natural Death

2023.04.07. 09:13, srecorder

220711_kocsis_4159_012.jpg

Készül a matekrockból, avantpopból és mindenféle indie zenéből merítő Berriloom and the Doom első nagylemeze. Az új daluk még nem ennek az előfutára, mégis kulcsszerepe lehet az album megszületésében. Erről, és az ok nélkül elszalasztott élet feletti döbbenet iszonyatáról is mesélt nekünk a zenekar. Premier!

A Berriloom and the Doom első rockos EP-je az egyik kedvenc magyar kiadványunk volt 2018-ban, a nem megszokott zenei szerkesztést követő, több Sonic Youth-os gitárnyűvést bemutató In The Heart Of The World Logic Never Forgives EP pedig 2021-ben, így aztán több mint kíváncsian várjuk az első nagylemezt is.

A trió tavaly ősszel határozta el, hogy formába önti az új számait, de ez lassabban ment, mint gondolták, és amikor lehetőséget kaptak, hogy rögzítsenek egy számot a SuperSize stúdióban, inkább egy régebbi, befejezetlen dalukat vették elő. „Ez felszabadítólag hatott ránk, és a számot szerkezetileg, hangszerelését tekintve, valamint szövegében és vokálokban is teljesen újragondoltuk. Bizonyos szempontból olyan volt, mintha készítettünk volna egy feldolgozást a saját négy-öt évvel ezelőtti zenekari önmagunkból” – mondja Déri Ákos a számukra érdekesen önreflexív munkafolyamatról, ami berobbantotta a kreatív energiákat, és így fordulópont lehet az új lemez elkészítésében is. A 8-10 számos album egy része zenekaros, egy része pedig akusztikus lesz, de úgy, hogy a kettő kiegészítse egymást.

berriloom-studio.jpg

A klipet Ofner Gergő készítette, ami végre egy olyan igazi tét nélküli klip, amilyenre a Berriloom mindig is vágyott: a zenekar zenél, közben jól érzi magát, majd egyszer csak vége a videónak. A Natural Death mögötti gondolatokról így mesélt Ákos: „A dalszöveg egy banalitásában megrázó rövid gondolatkísérletet igyekszik fölvázolni. Adott egy élete vége felé járó ember, aki úgy érzi, talán maga sem tudja már, mit gondolt valójában és mit nem gondolt egyáltalán. Az okok határai összemosódtak, egyre életlenebbek a képek, nehezebb elválasztani egymástól az okokat, de mégis szeretne valami bizonyosságot kicsikarni magából. Úgy gondolja, hogy az a határtalan érzelem, ami bennünk lakozik, valahogy sosem tört föl belőle a maga valójában. Mindig sikerült egészen picire összegyűrni azokat a végtelenül nagy és igaz érzéseket.

UTÓLAG SZELIDÍTJÜK MEG A KÁOSZT – KRITIKÁNK A 2021-ES EP-RŐL

Fölmerül benne a kérdés, hogy az élete végéhez közeledvén vajon képes-e fölidézni a mindent elsöprő szeretetekről, pusztító gyűlöletekről, beláthatatlan kétségbeesésektől, és feneketlen bánatokról való lemondások pillanatát. Hogy az érzelmünk igazságának ereje miért és mikor nem törte át benne a gátakat. Némi gondolkodás után arra jut, hogy a gátak mindössze a benne dolgozó irigység lecsillapításából és az önző önmegkegyelmezésből épültek föl. Ha pedig ezeken kívül semmi más ok nincs, akkor talán pont ez lehet az ő egyetlen határtalan érzése, ami élete során még fölbugyog belőle. Márpedig nincs másik ok. Így a megrendítő döbbenet marad az ő egyetlen és utolsó igaz érzése, hogy egy hazugságverseny főhazugjaként akkorát hazudott, amekkora hazugságot már ő maga sem hihet el. Nem hiszi el, hogy volt képes tét nélkül elhazudni az életét és erre miért nem gondolt sosem. Az ok nélkül elszalasztott élet fölött érzett döbbenet iszonyatától pedig már csak a halál szabadíthatja meg.”

„Ami pedig az új lemezt illeti, arra ez a dal nem kerül föl. Végleges címe még nincs, de egy hosszabb történet teljes elmesélése a célunk. Ebbe a hosszabb történetbe pedig nem illeszkedik ez a történet. Így marad ez a dal magában. Cél és ok nélkül.”

 

MUTATJUK, MIK VOLTAK DÉRI ÁKOS KEDVENC 2021-ES ZENÉI

 

Berriloom and the Doom a Facebookon. Bandcampen.

Fotó: Kocsis Viktória

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/04/07/dal_es_klippremier_berriloom_and_the_doom_natural_death
„Nem hiszi el, hogy képes volt tét nélkül elhazudni az életét” – Klippremier! Berriloom and the Doom: Natural Death
süti beállítások módosítása