Kiderült, miért oszlott fel a Daft Punk

2023.04.05. 08:01, srecorder

daft_punk_2.jpg

A francia robotduó egyik tagja elárulta, miért tettek pontot a történet végére 2021-ben.

Két éve a Daft Punk a 2006-os Electroma című filmjük egy részletével jelentette be, hogy feloszlatják az egy ideje már inaktív projektjüket, de az okokról akkor nem beszéltek. Thomas Bangalter most az új balettzenéje (Mythologies) kapcsán adott interjút a BBC-nek, amiben arra is kitért, hogy a technológia és főképp a mesterséges intelligencia fejlődése miatti aggodalmaik fontos szerepet játszottak a döntésben.

„Ez egy kutatás volt számunkra, ami a gépekkel indult és folyamatosan távolodtunk tőlük” – mondta Bangalter, valószínűleg arra utalva, hogy a negyedik (és utolsó) lemezüket, a nagysikerű, háromszoros Grammy-díjas Random Access Memories-t már élő hangszerekkel vették fel analóg szalagra egy stúdióban. A francia zenész megjegyezte, hogy szeret élni a technológia vívmányaival, de megrémiszti az emberiség gépekkel való kapcsolata. És egyáltalán nem csak attól fél, hogy a dalszerzésben is terjedő mesterséges intelligencia elveszi majd a zenészek munkáját.

A DAFT PUNK LEGJOBB MELLÉKPROJEKTJEI.

„A 2001: Űrodüssziea talán a kedvenc filmem, és ahogy Kubrick megcsinálta, az nagyon releváns ma is, mert pont azt a kérdést veti fel, amit nekünk is fel kéne tennünk ma a technológiáról és az ember elavulásáról” – vallja Bangalter, aki szerint a Daft Punk robotesztétikáját sokan félreértették, és úgy tekintettek rájuk, mintha kérdések nélkül keblükre ölelnék a digitális kultúrát. „Mi arra használtuk ezeket a gépeket, hogy kifejezzünk valami különlegesen meghatót, amit egy gép nem tud érezni, de egy ember igen. Mindig is az emberiség oldalán álltunk, és nem a technológiáén” - mondja a zenész, aki nem véletlenül nevezte el a Daft Punk harmadik lemezét Human After Allnak.

Bangalter szerint ezért volt tökéletes időzítés 2021-ben feloszlatni a zenekart: „Bármennyire is szeretem ezt a karaktert, az utolsó dolog, ami lenni szeretnék abban a világban, amiben élünk 2023-ban, az egy robot.”

https://recorder.blog.hu/2023/04/05/kiderult_miert_oszlott_fel_a_daft_punk
Kiderült, miért oszlott fel a Daft Punk
süti beállítások módosítása