„Kíváncsiak voltunk, milyen zenét játszanánk magyarul” – Itt az ék új dala, a Téridő

2023.03.22. 13:33, srecorder

ek_2.jpg

2021-ben hozta ki eddigi legkompaktabb albumát az ék, az Out of the Cave egyik húzódalához (Grace) tavaly mi mutattuk be Lippai Balázs fekete-fehér, vagányul grunge-os klipjét. A napokban pedig elkészült az első új dalával is a zenekar, amelyben tőlük meglepő módon magyar nyelvre váltanak.

A Téridő már megjelent az ék dobosa, Balasi Ádám szólóanyagán. Akkoriban megmutatta zenésztársainak is, akiknek azonnal megtetszett, így amikor szóba került, hogy együtt is kezdhetnének vele valamit, rögtön belevágtak a próbálásba. A Téridőre csak azért nem mondhatjuk, hogy ez lett az ék első magyar nyelvű dala, mert a 2018-as Orchard című kislemezen már szerepelt az Erdő, de mindenképpen különlegesség, hogy az eddig szinte kizárólag angolul alkotó együttes nyelvet váltott.

Lee Olivér énekes-gitáros az elmondása szerint soha nem hallgatott magyar pop- vagy rockzenét, emiatt eltérő a „zenei anyanyelve” is. „Egy ideje foglalkoztat minket a gondolat, hogy milyen zenét játszanánk magyarul. Ez az anyanyelvünk, mégis nagyon új terep. Máshogy fejezi ki a magyar az érzelmeket, teljesen más zeneisége van, ezért egész egyszerűen érdekes és félelmetes játék, hogy mi sül ki belőle. Egészen biztosan más lesz a zene is, de ez talán törvényszerű is” – mondta az ék frontembere, aki szerint így „könnyebben, részletesebben, árnyaltabban, de mindenképpen érettebben” dolgoznak együtt. „Talán az egymás közötti kapcsolat is hasonlóan változott, meg hát mindenki átlépte idén a harmincat. Sokszor fordul meg a fejemben, hogy mégis mire is gondoltunk, amikor az első lemezt csináltuk. Nem tagadom le, de egy kicsit van bennem utólagos megbánás sajnos. Majd egyszer ezt is elengedem.”

Ahogy ebből sejteni lehet, az ék már dolgozik a következő nagylemezén, de nem sietik el a dolgokat. „Az Out of the Cave című lemezünkre nagyon büszkék vagyunk a mai napig, semmit sem változtatnék rajta. Ez az érzés jó és szeretnénk megtartani minden elkövetkezendő lemezhez. A minőség minden esetben agyonveri a határidőket.” 

Élőben legközelebb április elsején az Akvárium kistermében lehet megnézni őket, előttük a grunge-os, progos, poszt-rockos Tenger játszik. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

„NEKEM EZ A ZENE OLYAN, MINT A CHICAGO BULLS A 90-ES ÉVEKBEN” – LEE OLIVÉR KEDVENC 2021-ES ZENÉI

 

ék a Facebookon.

Fotó: Göndör Dániel (Still.moods)

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/03/22/_kivancsiak_voltunk_milyen_zenet_jatszanank_magyarul_itt_az_ek_uj_dala_a_terido
„Kíváncsiak voltunk, milyen zenét játszanánk magyarul” – Itt az ék új dala, a Téridő
süti beállítások módosítása