„Ki fogja vajon megfejteni?” – Itt van Pátkai Rozina új lemeze Petőfi Sándor verseivel

2023.03.15. 09:11, srecorder

rozina_patkai_by_andras_jeli_4.jpg

A nyugatos költők, Pilinszky János és Tandori Dezső után Petőfi Sándor verseit zenésítette meg Pátkai Rozina az új Minka-lemezén, amely március 15-én debütál itt, a Recorderen.

Február végén adott interjút Rozina a Recordernek Petőfi szomorúan aktuális verseiről, dühről és kényszerpályákról. Most végre bemutathatjuk a szóban forgó lemezt is, amely a Petőfi emlékév egyik legszélsőségesebb és legbátrabb darabjának ígérkezik. „Eleinte tartottam Petőfi verseitől, megközelíthetetlen személyiségnek tűnt számomra megközelíthetetlen verseivel” – meséli Rozina. „Ahogy telt az idő, egyre mélyebb és szomorúbb lett a viszonyom a művekkel: sok olyan közvetlen élmény ért, amely még ijesztőbbé tette a szövegek aktualitását. Ahogy a korábbi interjúban már hosszasan kifejtettem, dühös vagyok, hogy merre tartunk, ez a lemez egyértelmű állásfoglalás számomra arról, hogy mi a teendő.”

„PETŐFI ELEMI ERŐVEL FEJEZI KI MINDAZT, AMITŐL MA SZORONGUNK” – INTERJÚNK ROZINÁVAL

Dóczi Bence hangképeit, elektronikus zenei alapjait ezen a lemezen is Fenyvesi Márton öntötte végleges formába. „Marcival sokszor a végletekig elemeztük a verseket, kerestük a hangsúlyokat, szóról szóra, sorról sorra haladtunk” – folytatja Rozina. „Kerestük a legtermészetesebb és legorganikusabb helyzeteket, amikben a verseket hagyhatjuk maguktól életre kelni a zenei közegben.”

rozina_patkai_by_andras_jeli_2.jpg

Ávéd János zeneszerző – hasonlóan a korábbi Pilinszky-lemezhez – újra egy kórusművet komponált Rozinának, melyet Fenyvesi Márton szerint most nem egy különálló szigetként, hanem a lemez integráns részeként lehetett a többi dal közé illeszteni. „Bár ritka, hogy mostanában egész albumokat figyelemmel végighallgasson bárki is, nagyon fontossá vált számunkra a munka során a versek sorrendje. A Föltámadott a tenger olyan elemi erővel ér véget, amit muszáj ellenpontoznunk, ez a kontraszt számomra a lemez egyik kulcspillanata.”

A borítót Jeli András, a videóanimációt Székács Dániel készítette. A Jelen idő elérhető és megvásárolható a Bandcampen is.

 

Pátkai Rozina a Facebookon.

Fotók: Jeli András

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/03/15/patkai_rozina_petofi_sandor_jelen_ido_lemezpremier
„Ki fogja vajon megfejteni?” – Itt van Pátkai Rozina új lemeze Petőfi Sándor verseivel
süti beállítások módosítása