Tíz perc zajpop-mennyország – Premier! Hexa: Pop Emo

2023.03.07. 11:49, srecorder

hexa_029.jpg

Feminista emo, posztpunkba hajló shoegaze, vagy disszonáns, DIY popzene? Mindegy is, a Camp Koala utódzenekara minden téren remekel: a távolról a Trabantot, közelebbről meg a Polvo-t idéző Hexa új EP-je, a Pop Emo tízpercnyi zajpop-mennyország. Premier!

Át is adjuk a szót a zenekarnak, akik nemcsak a friss EP-t, hanem a Hexa történetét is bemutatják. „A Hexa 2018 környékén alakult, majd viszonylag sok felálláson átesett, mire elérte igazi formáját, amelyik Fanny, Magda és Rádi trióját takarja. Egyikünknek sem az első zenekara; Fanny a junji ito-ban, a Magda a Vexben, Rádi pedig a Camp Koalában és hatmillió másik sikeres és kevésbé sikeres zenei projektben részt vett, mielőtt felállt volna a Hexa.

MINDEN, AMIT TUDNOD KELL A CAMP KOALÁRÓL – ÉS A JUNJU ITO-RÓL.

Mivel a konkrétan a Camp Koala romjain született meg Rádiban a Hexa ötlete, érezhető a hangzásbeli hasonlóság a két zenekar között. De ami még jobban hallatszik, hogy szeretünk Polvo-t, korai shoegaze-t és kizárólag IGAZI emo-t hallgatni. Fanny énekhangja és a magyar dalszövegek miatt a Trabant is be szokott ugrani hazai frontról, és az is tagadhatatlan, hogy Magda és Rádi világéletükben punkok voltak, Fanny pedig próbál úgy tenni, mint aki szintén.

hexa_021.jpgKét nő is van a projektben, és mivel elég alacsonyan van a mérce, ez már meg is tesz minket hivatalos feminista zenekarrá. Persze aktívan törekszünk is arra, hogy rászolgáljunk a titulusra, hiszen a személyes életünket és a zenei körökben való mozgásunkat is áthatja a patriarchátus kitartó utálata, és a megdöntésére, vagy legalábbis gyengítésére tett kísérletek. Meg gyakran – általában – a düh és tehetetlenség érzete, amikor a szándékaink nem érnek célba. A szövegeink általában az utóbbit adják vissza.

Az EP három számát a tavalyi év elején vettük fel élőben a Kripta egyik próbatermében. Egyedül az éneksávokat vettük fel külön, utólag. Rádi keverte és utómunkázta. A lemezborító főleg az én (Fanny) kezem munkája, viszonylag sok furcsa és tekervényes draft után jutottam arra a kőegyszerű elhatározásra, hogy az egyik koncertfotónkat fogom shoegaze-jellegűvé szerkeszteni. Akinek nincs meg a referencia, az írja be, hogy ‘My Bloody Valentine - Loveless’.

Az album elérhető lesz kazettán is, B-oldalán a 2019-es self-titled EP két számával, és egy ősrégi, másik felállásban készült Ambivalencia-felvétellel. 100 kazi készül, a koncertjeinket meg lehet őket venni, ami erősen ajánlott. Amit még fontos lehet kiemelni a zenekarral kapcsolatban, hogy Magda mindig ideges a koncerteken.”

 

Az albumcímről:

„A Pop Emo eredetileg a Hullám című trekk munkacíme. Az albumborító grafikdizájnolásának kezdeti fázisaiban kezdtem el (Fanny) használni mint placeholder, de aztán elég hamar meggyőztem magamat arról, hogy ez ténylegesen egy jó albumcím. Szerencsére Magdát és Rádit is sikerült rábeszélnem a dologra, úgyhogy nem kellett a címadással többet nyűglődni.

A Pop Emo azért tetszett meg, mert szerintem értelmezhető egy vicces statementként. Nagyon búskomorak a számaink, ugyanakkor az emo-t mint műfajmegnevezést sosem vettük teljesen komolyan, főleg poénkodva használjuk egymás között. Ez nagyrészt annak köszönhető, vagy arra reflexió, hogy a zenekedvelő és zeneértő internetes közösségek emofelelősei jellemzően kínosan és nevetséges komolyan veszik magukat meg a műfajt/műfajokat (attól függően, kinek mi fér bele ebbe a kategóriába). Mi meg csak röhögünk ezeken, de közben meg ott van a zenénkben a hamisítatlan emo-hatás, meg szeretünk emo-t hallgatni, szóval ez van. Nem akarunk rigidek meg erőltetetten obskúrusak lenni, lásd pop, ugyanakkor ami van, az van, lásd emo.”

 

Ambivalencia

Erre a mai napig Keletként hivatkozunk, ami Rádi szerint egy borderline orientalista munkacím, én viszont mindig is a kelet-európai nihil hangulatvilágra asszociáltam róla, ami eléggé benne van a számban. Még a volt dobosunkkal, Lázi Lacival írtuk ezt a számot kb. 2018-ban, a Camp Koala feloszlása után nem sokkal, Rádinak valami dédelgetett témája alapján. Fun fact, hogy ezt felvettük anno Lacival is, ez a felvétel a YouTube-on nagyon régóta fent van Kelet címmel, és a kazettánk B-oldalán is meg lehet majd hallgatni bónusztrekként.

Hullám

Ez volt a híres Pop Emo ugye, szintén a kezdetekkor írtuk. Talán ezt a legjobb játszani élőben, nekem (Fanny) legalábbis, mert nagyon nagy svunggal indul, és vannak benne jó kis dinamikaváltások, gyorsabb, lassabb, magyarázósabb és kiabálós részek is – ezeknek köszönhetően maga az énektéma és annak színpadi előadása se lesznek unalmasak. A dalszöveget, azt hiszem, még teljes egészében Rádi írta, és talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy ennyire megszerettem. Így nem pörgök azon, hogy nem gáz-e az általam összeeszkábált verbális kontent.

Mállalat

Ezt akkor írtuk, amikor 2021-ben, a karantén időszakos enyhülésekor eldöntöttük, hogy új számokat fogunk írni, mert ugyanazt a négyet játsszuk három éve, és ez már eh. Nagyon sikeres elhatározás volt, mert született belőle ez az egy teljes szám, meg egy másik csonk, amelyikhez azóta sincs dalszöveg meg énektéma. A rettentően frappáns, politikai-társadalmi légkörrel kapcsolatos kritikám aláfestőzenéje a klasszikus shoegaze-t igyekszik imitálni.

ni708044_copy.jpgÍgy zúz a Hexa a Vittulában. Fotó: Tóth Kata.

 

A Hexa nagyszabású bulisorozatba kezd az EP-megjelenés után, 3 nap alatt 3 koncertjük lesz, igaz, az egyik magánrendezvény a Kriptában, de a másik kettőn bárki elcsípheti őket: először március 9-én, csütörtökön a RIFF-ben, a 2022 egyik legjobb lemezét jegyző, anarchopunkos Kibaszott Emberek, a dallamosan punkos Salabakter, és a grunge/posztmetálos Tajték társaságában. Facebook-esemény.

Március 11-én pedig a NEM!, vagyis a Nők Egymásért Mozgalom! nőnapi bulijában lépnek fel a Gólyában a szintis posztpunk-dreampop trióval, a Pletykával, akiknek ritka erős bemutatkozásától mi is lepadlóztunk. Facebook-esemény.

 

Hexa a Facebookon. Bandcampen.

Zenekari fotók: Daniella Grinberg.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Címkék: premier hexa ep-premier
https://recorder.blog.hu/2023/03/07/ep-premier_hexa_pop_emo
Tíz perc zajpop-mennyország – Premier! Hexa: Pop Emo
süti beállítások módosítása