Röhrig Gézával indult, Másik Jánossal és Bereményi Gézával folytatódik Kiss Llászlóék klubsorozata

2023.02.28. 10:27, srecorder

kiss-llaszlo-foto-kardos-gabor.jpg

Közösséget teremt, a régi, legendás zenei klubok hangulatát is visszahozza kicsit, és jelentős művészeket lát vendégül új klubsorozatában az URH és az Európa Kiadó alapítótagja és egykori basszusgitárosa, Kiss Llászló és zenekara – legközelebb például Bereményi Gézát és Másik Jánost, március 3-án, a Mixát Stage-en.

„Nem mondhatni, hogy kezdők vagyunk a „szakmában”, de az, hogy évtizedekig távol éltem, azzal járt, hogy majdnem nulláról kellett kezdenünk a zenekar ismertségét tekintve. Kicsit elegem is van abból, hogy a nevem mellé mindenhol oda kell írni, hogy „az URH és az Európa Kiadó alapítótagja”, de be kell látnom, hogy erre szükség van. Hogy valahogyan túljussunk ezen az első lépcsőn, pontosan arra volt szükségünk, amit a Mixát ajánlott. Egy helyet, ahol havonta teljesítménykényszer nélkül felléphetünk, ahol magunk találjuk ki, hogy kivel, hogyan, mikor. Azt szeretnénk, ha úgy alakulna, hogy ez valóban egy klub legyen, ahol nem csak zene, irodalom, színház és film van jelen, hanem mint egy igazi klubban, ha lemegyünk, biztosak lehetünk abban, hogy barátokkal fogunk találkozni. Közösséget szeretnénk teremteni, már csak azért is, mert nekem személy szerint is nagyon hiányzik az a fajta szcéna, amit fiatalkoromban például az FMK jelentett” – mesélte Kiss Llaci a Vagy Sehol klub születéséről.

„HOL VAGY OTTHON? MINDENHOL, ITT IS, OTT IS?” – KISS LLÁSZLÓÉK LEMEZÉRŐL

A dalszerző-basszusgitáros hosszú ideig Ausztráliában élt, ahol 3D animátorként dolgozott (többek közt a Mátrix folytatásán). Az elmúlt években egyre több időt töltött Magyarországon, ez alatt állt össze zenekara és első szólólemeze is, az otthon véget nem érő kereséséről (is) szóló, többarcú, remek Vagy Sehol (ami itt debütált, a Recorderen). Február elején pedig klubot is indított a Mixátban, aminek első estjén az Amerikában élő költő-író, az Oscar-díjas Saul fia főszereplője, a Huckleberry punkzenekar egykori frontembere, Röhrig Géza volt a vendég. Géza régóta készülő regényéből olvasott fel, és egy saját számát is előadták a zenekarral – elsöprő sikerrel.

rohrig-vagy-sehol.jpgRöhrig Géza és a Kiss Llászló+4 zenekar a Mixát Stage-en. Fotó: Kardos Gábor.

„Engem (a Los Angelesben élő, a Trabant zenéinek többségét szerző) Lukin Gábor hozott össze Röhrig Gézával – elküldte neki a Vagy Sehol album anyagát, neki, ahogy mondta, tetszett, ettől pedig én felbátorodtam, és meghívtam vendégnek” – meséli Llaci. „A Géza iránti érdeklődés óriási volt, „a csilláron is lógtak”. A zenekar, és én magam is izgultunk, azért új nekem ez a frontember helyzet. De amikor a Gézára került a sor, onnantól sínre került az este. Nemcsak az jó, amit ír, hanem az is, ahogy előadja: szuggesztív, mély, és lebilincselő. Közösen eljátszottuk egy új számát is, egy igazi art-punk gesztus-darabot. A zenekarba azután pedig még Farkas Robi is beszállt, úgyhogy ahogy láttam, mindenki nagyon jól szórakozott.”

WHAT THE FAQ - BEREMÉNYI GÉZA VÁLASZOL

A folytatásra március 3-án kerül sor a Kálvin térhez közeli Mixátban, ahol Bereményi Géza és Másik János lesz a vendég, akik Háború van című estjüket adják elő. „Olyan művészeket hívunk, akikkel valamilyen módon, akár személyesen, akár művészileg kapcsolódást érzek. Bereményi Gézát személyesen még nem ismerem, örülök, hogy végre találkozhatok vele, mint fiatalkorom egyik nagy ikonjával. Jánossal viszont régóta barátok vagyunk, bár először őt is a színpadon láttam, amikor még tinédzserként Interbrassra jártunk a Marczibányi térre. Személyesen akkor ismertem meg, amikor a Trabantban játszott, és azután az Európa Kiadóban már együtt zenéltünk. Rengeteget tanultam tőle, zeneileg is, emberileg is, büszke vagyok, hogy a barátomnak mondhatom.”

masik_j_beremenyi_g_plakat.jpgBereményi Géza és Másik János.

A március 3-ai estre jegyek itt kaphatók (Facebook-esemény pedig erre), sőt, már a következő alkalmat is meghirdették: április 8-án Pintér Béla lesz a klub vendége. (Jegyvásárlás, Facebook) Kiss Llászló és zenekara, vagyis a klasszikus zongorista-zeneszerző Kerek Norbert, a BeriAry és a Pillangókban is megfordult Libertényi Péter „Pierre” dobos, a műfaj egyik legjobb basszusgitárosa, a feloszlásáig a Kistehénben pengető Vajdovich Árpád, valamint Llaci dalszerzőtársa, Barabás Béla gitáros (FreshFabrik, Southern Special) régi Európa Kiadó-számokat is leporol a ’80-as évekből, és persze a Vagy Sehol anyagát is játssza minden alkalommal.

„Egy dolgot szeretnék még megemlíteni, azt, hogy bár a Mixát Stage segítségét élvezzük, ezen kívül semmiféle hivatalos támogatást nem kapunk – a magam részéről erre büszke is vagyok –, de ahhoz, hogy ezt a fajta függetlenséget megtarthassuk, nagy köszönetet kell mondanom a zenekarnak és a fellépő vendégeknek, akik azzal támogatják a klubot, hogy tekintettel vannak erre a helyzetre” – tette hozzá Llaci.

330781493_1034283254194697_3990908427495154397_n.jpgA Budapest Bár-főnök Farkas Róberttel kiegészült Kiss Llászló+4 zenekar a Mixátban. Fotó: Kardos Gábor.

 

Kiss Llászló a Facebookon.

headerfotó: Kardos Gábor

 

Röhrig Géza új art-punk dala, a hinta az első Vagy sehol klubestről:

Kiss Llaciék koncertje az A38-on:

https://recorder.blog.hu/2023/02/28/rohrig_gezaval_indult_beremenyi_gezaval_es_masik_janossal_folytatodik_kiss_llaszloek_klubsorozata
Röhrig Gézával indult, Másik Jánossal és Bereményi Gézával folytatódik Kiss Llászlóék klubsorozata
süti beállítások módosítása