„Eljött az ordítás ideje” – Lemezpremier! Vacuum(x): Éber kóma

2023.02.24. 14:09, srecorder

vacuum-eberkoma.jpg

„Nagyszerű, de hallgathatatlanul sötét” – ezt a bókot kapta a Tudósok dobosától Gazdag István, a First Aid 4 Souls főnöke, aki 25 év után új Vacuum-lemezt ad ki. A Spionsig és a Bizottságig visszanyúló, az EBM, a nyers indusztriál, az agyas pszichedélia és a modern techno keresztmetszetében született albumba István minden dühét és kétségbeesését beleöntötte, de a lemez jótékony célokat szolgál: minden esetleges bevétel a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálathoz kerül.

gazdagistvan.jpgA magyar Skinny Puppyként is emlegetett Vacuum a '90-es évek egyik meghatározó EBM duója volt itthon, amit Gazdag István Drimál Istvánnal alkotott. Gazdag egy interjúban így emlékezett vissza a korai évekre: „Miután letöltöttem szolgálatomat a hadseregnél (speciális határvadász kiképzést kaptam), Drimál István barátom belekezdett filozófiai tanulmányaiba és a dobolásba, én zenét írtam (AMIGÁN és Roland D20-on), később pedig énekelni kezdtem. Nagyon akartuk csinálni, mindenhol játszottunk, ahol csak lehetséges volt. Keresztül-kasul az országban, sokszor fesztiválokon, nagy nevekkel a Pecsa nagyszínpadán, azóta kultikus helyeknek számító alternatív klubokban (Tilos az Á, Yuk, stb.), nagy és kicsi szabadtéri koncerteken. Imádtuk a koncertezést, nem volt fellépés, ahol kétszer ugyanazt a programot adtuk volna, minden műsort erőszakos színpadi jelenetekkel, provokatív fellépéssel, statisztákkal, maszkokkal, hullazsákokkal, vegyvédelmi ruhákkal, gonosz és szép videókkal, saját számítógépes animációkkal (93-ban…), kortárs művész barátaink képeinek kiállításával, vetítésével, aktív közreműködésével és támogatásával hajtottunk végre. Szűk Norbert, Vető Gábor és Lengyel Csaba képzőművészek vizuális támogatása elengedhetetlen része volt a koncerteknek.”

Ám ezután a duó nemsokára szétesett (vagy ahogy Gazdag fogalmaz: „egyszercsak elfogyott a zenekar”), és bár az Istvánok barátok maradtak, a Vacuum sokáig egyetlen nagylemezét, az EBM-es demók után inkább az ambient, a big beat, az electro és az acid irányába ellépő Pár perc a földön-t Gazdag már egyedül készítette el. A Vacuum ugyan soha nem oszlott fel, de a helyét István alkotói életében átvette a First Aid 4 Souls. A Vacuum (más felállásban) ugyan koncertezett a 2000-es években, a folytatásra egészen mostanáig kellett várni, amikor István egyszemélyes projektjeként született újjá, a FA4S-be kevésbé passzoló, dühös-provokatív ötleteinek kicsatornázásaként.

„25 év elteltével új Vacuum(x)-anyag kerül az éterbe. Az (x) posztfix azt jelenti, hogy Drimál István dobos nélkül ez nem ugyanaz, de ez még ebben a formában nem is igaz. A mély barátság megmaradt, Drimál István filozófus gondolatai pedig erőteljesen jelen vannak a szövegeimben is. De ez most egy egyszemélyes lemez. A zenét, a szövegeket, a vokált és a keverést én követtem el” – meséli Gazdag a nemzetközi EBM-napon, azaz ma, február 24-én megjelenő lemezről.

„30 ÉVIG MI VOLTUNK AZ ENTRÓPIA HÍRNÖKEI. AZTÁN UTOLÉRT MINKET A VALÓSÁG” – A LEGUTÓBBI FIRST AID 4 SOULS-LEMEZT IS MI MUTATTUK BE

„Verseknek indultak. Olyan verseknek, amiket senkinek nem akartam elmondani. Senkire sem akartam ráönteni azt a mély gyászt, dühöt és kilátástalanságot, amit az elmúlt években éreztem. Alapjában véve szelíd ember vagyok és a generikus neveltetésem kódjai is azt suttogják, hogy tűrjek és húzzak, összeszorított szájjal tartsam magam.

De eljött az ordítás ideje.

Tovább hallgatni, halogatni bűn. 

Minden dal egy pofon az albumon.

A kinyújtott tenyér zsírba fulladt bárgyú arcokon, reményvesztett haldoklókon és önkéntes rabszolgák képén csattan. Egykor boldog, büszke és pozitív generációm önmagát taposta a sárba. Aki elégedett az akolmeleggel, most hagyja abba az olvasást. Az albumot pedig messze kerülje el.

Az anyag előkészületei során egy hasonlóan kegyetlen és embertelen korszakba utaztam vissza. Azokhoz a legendákhoz nyúltam, akik előttem őrizték a szikrát. A Spions, az A. E. Bizottság, az ős-Bikini, a korai KFT, az URH és a Trabant munkásságába ástam bele magam. A magyar underground része vagyok, a mestereim is magyarok. Zeneileg viszont az EBM, az electro industrial, a psy-rock és a modern techno inspirált. Nem foglalkoztam azzal, hogy megfeleljek műfaji kategóriáknak. A nagy elődök sem tették ezt. Legalább ebben legyek szabad.

Mivel ez egy verses lemez, fontosnak éreztem, hogy vizuálisan is befogadható legyen. Ebben volt segítségemre Zölley Imre grafikus barátom, aki minden dalhoz úgynevezett lyrics videót készített.”

„Hatalmas dicséretnek vettem, hogy a szintén nem túl hurráoptimista Tudósok dobosa, Jeli Gergely kollégám nagyszerűnek, de hallgathatatlanul sötétnek minősítette az albumot. Ez elégedettséggel töltött el. Erre tettek rá egy lapáttal Zölley Imre látomásai. Együtt a kettő embert kíván, olyat, akinek még jó az állóképessége...

Az album ingyenes. Ha valami feltámadt benned a régi önmagadból, akkor van lehetőséged cselekedni. Támogasd cserébe bármilyen, bármennyi adománnyal a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálatot. Segíts úgy kiszolgáltatott gyerekeken, hogy közben te is embernek érzed magad egy percre.

Ébredj, lázadj, segíts szabad akaratodból!”

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány számlaszáma: CIB 10700079-26823100-51100005

 

Mentális támogatók és kontrollfülek: Kollektíva / Németh József, Hungarian Oldschool EBM Klán, CMC tagság 

Borító/cover art: Luc Schaegis

Grafikai munkák, tördelés: Zölley Imre

 

„CSILINGELŐ POPDALOK VÁLTAKOZNAK TECHNOID ÜTEMEKKEL” – GAZDAG ISTVÁN KEDVENC 2021-ES ZENÉI

„A KÉT FULL KOMPLETT ELMEBETEG CSODAGYEREK” – EZEK PEDIG A 2022-ESEK

 

Gazdag István a Facebookon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/02/24/eljott_az_orditas_ideje_lemezpremier_vacuum_x_eber_koma
„Eljött az ordítás ideje” – Lemezpremier! Vacuum(x): Éber kóma
süti beállítások módosítása