„Létezik arany középút a bolond és a kommersz zene között” – Magyarradar: Make Sure You’re Okay

2023.02.22. 18:27, srecorder

make-sure-youre-okay.jpg

Alig egy éve indult, de már többször is írtunk a dreampopos, shoegaze-es, poszt-rockos Make Sure You’re Okay-ről, amely duóból időközben ötfős zenekarrá bővült. Első EP-jüket például így dicsértük: „A Motion a műfaj kissé befordult változatához tartozik, jóleső melankólia és letargia hatja át a három számot, amit nemcsak hogy hálószobában vettek fel, hanem a hallgató tényleg oda tudja képzelni magát a sötétítő függöny mögé.” Minden más fontosat elmesélnek ők a magyarradaros bemutatkozásukban.

Mikor indult: 2022. március elején.

Hol indult: Budapesten és környékén.

Tagok/hangszerek: Palkovics Márton: basszusgitár. Antal Soma: lead gitár és ének. Buzsik Bence: ének. Sógor Sólyom: ritmusgitár. Dobos Kende: dob.

Soma: Eleinte csak Marcival voltunk ketten és egy duóprojektnek indult az egész, később húztunk fel köré egy zenekart és ezt a vonalat szeretnénk tartani is.

Stílus: Alternatív rock, ambient, poszt-rock.

Hatások: Platon Karataev, Törzs, Cigarettes After Sex, Lady & Bird, Guilt & The Bear, We Lost the Sea, Tool, RHCP, Radiohead.

Soma: Mindannyian nagyon sok előadótól inspirálódunk és nagyon szerteágazó mindannyiónk zenei ízlése.

Kiadó: Blazing Sun Inc.

Történet: Marci: Az egész akkor indult, mikor tavaly februárban elkezdtem dolgozni. Ekkor már ismertük Somával egymást egy ideje, tudtam, hogy megvan a magához való tehetsége, és van egy csomó kiadatlan száma poszt-punk stílusban, így hát felajánlottam neki, hogy menjen el stúdióba, vegye fel a számait, én fedezem a költségeit. Erre Soma megcsavarta az egészet azzal, hogy akkor már inkább együtt csináljunk zenét, és stúdiózás helyett költsük olyan berendezésekre a pénzt, aminek hasznát vennénk az itthoni zenefelvétel során. Ekkortájt ízlelt bele Soma a dreampop irányzat sűrűjébe, így felkért, hogy tartsak vele a projektben. Eleinte nem tetszett a műfaj, de ennek ellenére Somával elkezdtünk dolgozni az első kislemezünkön (amihez tegyük hozzá, hogy az alapanyagot egy nap alatt vettük fel). A második kislemezünkkel is hasonló terveink voltak, mint az elsővel, így hát 2022 nyarán nekiálltunk a felvételeknek. Amikor elkezdtük a felvételeket még hasonló gondolkodásmóddal mentünk neki, mint az előző lemeznél, de ahogy írtuk a dalokat, valami teljesen más lett az, amivé született és rájöttünk, hogy „Márpedig ez működik!”.

Az Anthology így már egy alternatívabb zenei irányzatokba vitt projekt lett. Az új lemezt elküldtem a Platon Karataev énekes-gitárosának, Gergőnek, aki írt egy gazdagon részletezett véleményt a kislemezről és ajánlotta, hogy „avanzsáljuk” a projektet egy tényleges zenekarrá, azóta pedig bővülgetünk, keressük a helyünket és bontogatjuk a szárnyainkat.

Megjelenések: 2022. május 9-én jelent meg a Motion című kislemezünk, 2022. szeptember 21-én az Anthology kislemez, és most nemrég, január 20-án az új dalunk, a Téged, amiben már a másik énekesünk, Bence hangja is helyet kap.

Küldetés: Soma: Ahogy a zenekar neve is mutatja, a zenével mindig az volt a célunk, hogy másoknak örömet okozzunk, feltöltsük őket vele és egyfajta menedéket nyújtsunk azoknak, akiknek erre szüksége van.

Jövőkép: Koncertek, megjelenések, bővülő zenekar, lényegében fly high, hogy minél több emberhez eljusson, amit csinálunk.

Mellékprojektek: Soma: én eleinte poszt-punk/darkwave stílusban kezdtem el zenélni, egyfajta egyemberes zenekarban, ez volt a Fractured Youth. Azok a zenék, amik ezzel a projekttel születtek, fent vannak továbbra is minden streamingplatformon, azaz tervezek még pár zenét kiadni, viszont utána a teljes figyelmemet és energiámat a zenekarra szeretném fordítani.

Bence: Legfőbb inspirációm a kisgyermekkoromban megismert metálbandától, a Periphery-től származik, mikor édesapám először nyitott kaput nekem a progresszív metál és egyéb progresszív zenék világához. Spencer Sotelo hangja és Misha Mansoor formabontó riffötletei demonstrálták, hogy létezik arany középút a bolond és a kommerciális zene között. Ezt az utat keresve indítottam el a Buzsick projektemet.

Marci: kezdetben én is inkább a metál zsánerek irányába kacsintgattam, így kerültem egy magyar blackened metalcore zenekarba, a Penthrane-be mint basszusgitáros, de amióta megalakult a Make Sure You’re Okay és rengeteg háttérmunkálatot tudhatok magam mögött, ezt tekintem a fő zenei utamnak.

Szexepil: Soma: Marci custom-made basszusgitárja csúsztatható bridge hangszedővel, és talán az, hogy nem rendelkezek pedálokkal, egy laptop, hangkártya, billentyűzet (mint footswitch) és gitár amp-modeller segítségével zenélek mind próbákon, mind pedig a színpadon.

Legnagyobb eredmény/elismerés: Kezdők vagyunk és még rengeteg dolog van, amit meg szeretnénk hódítani, úgyhogy talán ez a Recorder-felkérés jelenleg a legnagyobb elismerésünk.

 

a Make Sure You're Okay legújabb dala, a Téged:

 

Make Sure You're Okay a Bandcampen.

fotó: Takács Máté

Magyarradar rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/02/22/magyarradar_make_sure_you_re_okay
„Létezik arany középút a bolond és a kommersz zene között” – Magyarradar: Make Sure You’re Okay
süti beállítások módosítása