Népdalok melankolikus álomvilágból – Megjelent Méry Rebeka új kislemeze, a Világolj

2023.02.03. 10:31, srecorder

mery-rebeka.jpg

Sejtelmes dreamfolk, többszólamú rítusénekek, archaikus, dallamukban is különleges népdalok. A több népzenei formációban is éneklő Méry Rebekának már a legelső klipjére is sokan felfigyeltek, most pedig itt van a második, kétszámos kislemeze is, amit a Kerekes Band zenészeivel vett fel. Magyarradar és kislemezpremier!

Mikor indult: 2021.

Hol indult: Budapest.

Tagok, hangszerek: Méry Rebeka – ének, gitár, citera, Fehér Viktor – producer, dobok, Sohajda Péter – hangmérnök, basszus, mandolin.

Stílus: Folk, dreamfolk.

Hatások: Magyar népdalok, amerikai folkzene, valamint olyan előadók többek között, mint Mazzy Star, First Aid Kit, Lisa Mitchell, Vashti Bunyan, Joan Baez, Maple Glider.

AZ UTÓBBI HARMINC ÉV LEGFONTOSABB MAGYAR FOLKLEMEZEI.

Kiadó: FolkOnLine.

softlightvisuals-midsummer_sdaydream-hq-223.jpgTörténet: Somorján születtem és lassan tíz éve foglalkozok népművészettel. Néprajz szakot végeztem Budapesten és ezzel párhuzamosan kezdtem el énekelni több népzenei formációban (Tindia, Duna Folk Band, Sacra Folk). Jelenleg két projekten dolgozok párhuzamosan: az egyik népzenei, szakrális és folk ihletésű, saját szerzeményeket tartalmazó kislemezek sorozata, a másik pedig – a Halmos Béla Program és a Kultminor jóvoltából – egy felvidéki magyar népzenét tartalmazó autentikus népzenei nagylemez.

Már régóta foglalkoztatott, hogy valami sajátot alkossak a népzenei, népi énekes tevékenységem mellett. Zenei művészetemet a költői képekből és népdalfoszlányokból táplálkozó szövegek jellemzik, amelyben az érzelmek, érzékek, szakralitás és mélységek vonzásai karöltve jelennek meg.

Megjelenések: Messzire (EP, 2022), Világolj (EP, 2023).

Küldetés: Népdalok továbbdúdolása, hangulatok, népdalok melankolikus álomvilágból, mélység, szakralitás.

Jövőkép: A jövőben megjelenő népzenei projektemmel továbbra is szeretnék aktívan foglalkozni, főként a felföldi, szlovákiai magyar népzenére fókuszálva. De emellett szeretnék olyan dalokat alkotni, amelyekkel a saját zenei világom is kibontakozhat.

Mellékprojektek: Méry Rebeka népzene, Sacra Folk.

Szexepil: Hosszú barna haj, fehér ruha, népdalok és melankólia.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Induló projektként egy hónap alatt hirdetés nélkül 40.000-en nézték meg első klipemet. A Tindiával közösen kiadott nagylemezünk (Tindia) kapcsán pedig a Rootsworld világzenei lap kritikusa, Mike Adcock ezt írta: „Méry Rebeka énekstílusának van egy olyan személyes varázsa, amely beragyogja az egész albumot.”

Az új kislemezről: Világolj című kislemezem két új dalból áll. Kísérleti jellegű zene, amelyeket még otthon, a Covid-időszak alatt alkottam meg a kis házi stúdiómban, úgyhogy egyfajta DIY-projektnek indult az elején, amit végül a Standing Waves Stúdióban rögzítettünk és véglegesítettünk Fehér Viktor és Sohajda Péter közreműködésével.

A kislemezt a címadó dalról neveztem el, amely egy népdalátdolgozás. Pontosabban zoborvidéki szentivánéji rítusénekek, amelyeket régen a tűz körül a szentivánéji éjszakában énekelte a Nyitra környéki magyarság, ahonnan édesanyám is származik. Ezek a népdalok dallamukban is különleges, archaikus rétegét képezik népdalkincsünknek, illetve kifejezett kedvenceim közé tartoznak. A többszólamú énekhangzással és szólamokkal, illetve a citera keleties, szitár-hangzásával törekedtem egyfajta saját hangulatú rítuséneket, ha úgy tetszik, varázséneket alkotni belőle.

A kislemez másik dala az Ima címet kapta. Itt is citeraalap hozza a hangulatot, azonban egy mélyebb, szakrálisabb, másfajta varázszenei elképzelés alapján született meg bennem a dal. A szövege közkedvelt, közismertebb népdalszöveg-részletek, míg a dallam egy archaikus népdal dallamának továbbdúdolása, továbbgondolása. Mivel a folklórból merített eredeti dallam és a szövegek is szakrális vonatkozásúak, ezért kapta az Ima címet, hiszen ahogy a Szent Ágostonnak tulajdonított idézet is mondja: „aki énekel, kétszeresen imádkozik.”

 

Méry Rebeka első klipje, a Messzire:

 

EZ TÉNYLEG MIND BENNE VAN EGY NÉPDALBAN? A LEGJOBB NÉPDALSZTORIK.

 

Méry Rebeka a Facebookon. Honlap.

fotók: Soft Light Visuals

A Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/02/03/magyarradar_es_kislemezpremier_mery_rebeka_vilagolj_nepdalok
Népdalok melankolikus álomvilágból – Megjelent Méry Rebeka új kislemeze, a Világolj
süti beállítások módosítása