Halló, mindenség! Itt van a Platon Karataev dupla VHK-feldolgozása

2023.01.01. 17:06, soostamas

platonkarataev2023.jpg

Az elmúlt hónapokban dalonként jelent meg a VHK dalait feldolgozó lemez, amelynek záróakkordjaként most debütál a Platon Karataev két számot (Halló, mindenség!Aláírhatatlan történelem) egybegyúró coverje. Ami már csak azért is különleges, mert a Platonban a VHK egykori gitárosának a fia (Cz.K. Sebő) is zenél, és Czakó Sándor egy kiadatlan VHK-dalkezdeményt is belerejtett az átiratba.

A Platon Karataev történetében kulcsszerepe van egy-egy feldolgozásnak, a magyar nyelvre váltásnak például a kivételesen jól sikerült Kaláka-átiratuk (Valaki jár a fák hegyén) ágyazott meg. Hogy a mostani cover is irányt mutat-e valamilyen formában a készülő új Platon-lemeznek, az majd elválik, de az kétségtelen, hogy egy számukra sokat jelentő zenekar munkássága előtt tisztelegtek. „Már javában játszottuk ezt a VHK-feldolgozást Platon-koncerteken, amikor egyszer Varga Balázstól megtudtuk, hogy épp készül egy ilyen lemez, így nagyon örülünk, hogy mi is részesei lehetünk ennek a projektnek. Nagyon máshonnan indultunk zeneileg, de egyre több párhuzamot láttunk a VHK-val, végül Sebő ötlete volt, hogy gyúrjuk egybe ezt a két dalt, mely azóta is szerves része a koncertműsornak, sőt, nekem talán személyes kedvencem is jelenleg élőben játszani ezt a feldolgozást!” – mondta Balla Gergely, a zenekar egyik gitáros-énekese. (Egy korábbi interjúban Sebő így beszélt a VHK és a Platon közti hasonlóságról: „tényleg van párhuzam, még ha a VHK másképp próbált is eljutni oda, ahová mi is igyekszünk. Ők eksztatikus improvizációkban, hatalmas hangerőben, a közönséget bevonva keresték, hova vezeti őket a kollektív tudattalan lélek. Mi ennél zárkózottabbak vagyunk.”)

„Ezzel a feldolgozással nem az volt a célunk, hogy újrateremtsük az eredeti felvétel hangulatát, az nem is lett volna reális cél. De ezek a dalok annyira erősek, hogy más zenei környezetben is meg tudnak elevenedni és így érdekes kísérlet volt vegyíteni a Platon hangzását ezekkel a több mint 30 éves, de kortalan számokkal” – fűzte hozzá Sallai László basszusgitáros.

„HA ÁTÉLTED, HOGY FELLIBBEN A FÁTYOL, UTÁNA MINDIG AMÖGÉ SZERETNÉL BETEKINTENI” – PLATON KARATAEV-INTERJÚNK.

Czakó-Kuraly Sebestyén, a zenekar énekes-gitárosa a személyes VHK-élményeit is felelevenítette: „Édesapám révén kisgyerekkorom óta fontos része az életemnek a VHK munkássága, még az is előfordult, hogy a nővéremmel kisgyerekként lefekvéshez A Halál móresre tanítása-t kértük meghallgatni. Az Aláírhatatlan történelem és a Halló, mindenség összevonása egy dallá egy bátor, de viszonylag kézenfekvő ötlet volt, ami sok ideje a fejemben járt. Ennek a feldolgozásnak az volt a célja, hogy mi jól érezzük magunkat és elveszhessünk benne a színpadon, és ez minden egyes alkalommal így is történik.

Két meghatározó emlék párosul nekem ehhez. Az egyik, amikor a Müpában először játszottuk el, édesapám mit sem sejtett, nagy energiát fektettem abba, hogy ne tudhassa meg a programleírásból sem, hogy egy VHK-feldolgozással készülünk. Szerencsére sikerült meglepni és mély érzelmeket kiváltani belőle, ami sokat jelentett mindkettőnknek. A másik egy szomorúbb töltetű élmény. Néhány nappal Ipacs halála után játszottuk a dalt Pécsett és nagyon elkapott a következő versszak: „hol az álmod, hé? hol virágzik még? ősvilág csendjén őrzöm emlékét”. Nehéz volt végigénekelni, de utána nagyon kiszakadt a zenekarból a szám végi zakatolás. Fontos személy volt nekem Ipacs, nagyon sok zenét mutatott nekem. Sajnálom, hogy ő már nem hallgathatja meg a feldolgozásunkat.

Nagy megtiszteltetés nekünk, hogy a dal outrójában édesapám is szerepet vállalt, sőt belerejtett egy olyan iszonyú régi VHK-dalkezdeményt, ami később sosem lett kiadva.”

 

A projekt gazdája Szűcs Antal Mór, a VHK gitárosa volt, ő kommunikált a zenekarokkal, Sánta Kristóf készítette elő az animált videókat, Varga Balázs, a VHK menedzsere pedig a publikációt intézte. „2009 óta dolgozom a VHK-val és ennyi év alatt is viszonylag kevés feldolgozás jött szembe, nem sokan mertek hozzányúlni a VHK zenéjéhez, pedig az a néhány próbálkozás igazán jól sikerült. A feldolgozásalbum ötlete úgy merült fel, hogy a zenekari beszélgetések során gyakran felmerült, hogy meg kell találni a módját annak, hogy a Vágtázó Halottkémek zenealkotási és előadói metódusát valahogy át szeretnénk adni fiatalabb generációk számára is. Ez a zenekar jelene és a későbbi emlékezete szempontjából is fontos feladat. Az egész projekt egy picit döcögősen haladt, de végül csak eljutottunk a premierig és már a jövő évre is vannak terveink (hanghordozó, élő előadás, alkotótábor, stb). A zenekarok egy részét felkértük, de felhasználtunk néhány, korábban rögzített felvételt is, valamint ahogy körbeért a projekt híre, mások is jelentkeztek, hogy beszállnának” – mesélte Balázs a projektről.

„Olyankor különösen boldog vagyok, ha a VHK zenéjét a határokon túl is meg tudjuk mutatni, ezzel kapcsolatban pedig 2022 is hozott izgalmakat. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a londoni koncertünk után, Steve Von Till (Neurosis) is készített egy VHK-feldogozást, amiben néhány sort magyarul énekel. Én pedig végre eljutottam tavasszal a Roadburn fesztiválra és ott a Platon játszott VHK-t. Óriási dolog, hogy 2022-ben két magyar zenekar is fellépett ott [Makó Dávid zenekarrá bővült projektje, a The Devil's Trade volt a másik - a szerk.], plusz még egy kicsit a VHK is jelen lehetett ezen a feldolgozáson keresztül. Nálam idő kellett ahhoz, hogy a Platon a megfelelő polcra kerüljön a szívemben, de ez valamikor 2021 nyarán megtörtént és azóta is csodálom, hogy mennyire magával sodor minden koncertjük.”

„Az anyagon 135 zenész fáradságot nem ismerő munkája hallható. Mérföldkő ez a Vágtázó Halottkémek történetében, de talán nem túlzás a feltételezés, hogy a magyar zenetörténet számára is maradandó szép emlékké válhat. Ismét köszönjük minden zenekarnak a részvételt, és a könnyed, laza, de mégis precíz munkafolyamatot, ami bearanyozta a közös munkát” – fűzte hozzá Szűcs Antal Mór.

czksebo-roadburn.jpgCzakó-Kuraly Sebestyén 2022-ben a hollandiai Roadburn Fesztiválon. Fotó: Heiner Bach.

 

A Platon Karataev tagjai az év első felében elvonulnak, hogy megírják a 4. lemezüket, aztán májusban a karrierjük eddigi legnagyobb koncertjén térnek vissza, amit a Thy Catafalque-kal közösen adnak a Budapest Parkban. Jegyvásárlás. Facebook-esemény. A VHK legközelebb február 4-én koncertezik Budapesten, a Magyar Zene Házában, ahol az alternatív-pszichedelikus Stone Sober lesz az előzenekaruk. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

Itt pedig a teljes VHK-feldolgozáslemez, rajta Akela (!), bezzegakurvabeckek, Steve Von Till, Persona Non Grata, Entrópia Archiktetúra, F.O. System, Ivan & The Parazol, és még rengeteg érdekes párosítás:

 

Platon Karataev a Facebookon. VHK a Facebookon.

fotó: Vadas Géza

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/01/01/platon_karataev_vhk_feldolgozas_premier
Halló, mindenség! Itt van a Platon Karataev dupla VHK-feldolgozása
süti beállítások módosítása