A vers, a techno és a kórusirodalom – Premieren Pátkai Rozina, Bernáthy Zsiga és a Honvéd Férfikar közös lemeze

2022.12.30. 10:02, srecorder

310963859_646826870340173_3711744812414298730_n.jpg

Pátkai Rozina már évek óta publikálja megzenésített versekből álló lemezeit, legutóbb megjelent Pilinszky-anyagát 2022 legjobb hazai lemezei közé választottuk. Ezúttal a Minka több éve bővülő repertoárjából válogatott Bernáthy Zsiga elektronikus zenésszel és a Honvéd Férfikarral. A Pilinszky-, Szabó T. Anna- és Babits Mihály-verseket is megzenésítő kislemez négy dalt mutat be a teljes estés zenei anyagból, mely első ízben az Akváriumban szólalt meg 2022 szeptemberében.

Rozina és Bernáthy Zsiga 2018 óta dolgozik együtt, számos koncertet adtak hazai fesztiválokon és kulturális eseményeken. „Zsiga zenéje, látásmódja számomra nagyon inspiráló” – mondja Rozina Bernathy-ról. „Nagyon sokat tanultam tőle az elmúlt években arról, hogyan kell felépíteni hosszú zenei folyamatokat, hogyan épül fel egy hosszú track dramaturgiája és milyen zenei elemek segítenek, hogy folytonosan fenn tudjuk tartani a figyelmet, a feszültséget a nézőtéren.”

HÁRMAS INTERJÚNK BERNÁTHY ZSIGÁVAL, KARCIS GÁBORRAL ÉS PÁTKAI ROZINÁVAL.

A Honvéd Férfikar sok tekintetben egyedülálló énekkar a hazai klasszikus zenei színtéren, egyre bővülő crossover repertoárjának és műfaji nyitottságának köszönhetően nemcsak a komolyzenei pódiumon állja meg a helyét a legmagasabb színvonalon a 45 tagú férfikar, hanem számos jazz és könnyűzenei kooperációban működött már közre az évek során „Mindannyiunknak új helyzet volt ez az együttműködés” – meséli Rozina a közös munkáról. „Sokat gondolkodtunk, hogy mit tud egymásnak adni az eredendően két teljesen különböző entitás, a kórus és az elektronikus zene. Nem meglepő módon a legfőbb kötőanyag a vers lett, amelyhez mindenki feltételek nélkül elsőre tudott kapcsolódni.”

„A vers volt a híd, amin keresztül megszületett az átjárás a techno és a kórusirodalom között, fantasztikus formában keltek újra életre azok a dalok, amiken már hosszú idő óta dolgoztunk együtt Zsigával, de születtek újak is, amelyek könnyedsége azt hiszem mindenkit elvarázsolt az alkotófolyamat során.”

A produkció várhatóan több koncertet is ad 2023-ban, fontos céljuk, hogy nem csak önálló koncerteken, hanem fesztiválszínpadokon is bemutatkozzanak együtt. „Nem könnyű mozgatni egy ilyen nagyméretű produkciót ma Magyarországon, stábbal és látvánnyal, de úgy érzem, nagyon fontos, hogy megtalálja a helyét a magyar zenei palettán ez a produkció, amelyhez hasonlót nem nagyon hallhattunk korábban a hazai zenei színtéren.”

 

Pátkai Rozina a Facebookon. MINKA a Facebookon.

Bernáthy Zsiga a Facebookon.

Honvéd Férfikar a Facebookon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/12/30/patkai_rozina_minka_bernathy_zsiga_honved_ferfikar_lemezpremier
A vers, a techno és a kórusirodalom – Premieren Pátkai Rozina, Bernáthy Zsiga és a Honvéd Férfikar közös lemeze
süti beállítások módosítása