Weöres Sándor találkozása az űrdiszkóval – Klippremier! düBel: Megyagép

2022.12.27. 17:57, srecorder

dubel_1.jpg

Tavaly, a Másfél basszusgitárosának hazatérése után alakult meg a progresszív űrdiszkót (saját szavaikkal: elektróval hintett, funky-szószban áztatott new wave punkot) játszó düBel, akik már első koncertjük előtt bemutatkoztak a Recorderen, most pedig az első klipjüket is nálunk mutatják be.

„Széles körben él az az elképzelés, hogy Weöres Sándor rengeteg gyerekverset írt, ellenben ő maga azt nyilatkozta: „Azokat a verseimet, amiket később gyerekversként soroltak be, nem gyerekeknek írtam.” Ez adta az ötletet, hogy megcsináljuk a mi, kicsit komolyabb hangvételű, „felnőtt” verziónkat” – mondja a zenekar a Kocsi és vonat című vers alapján született számukról, amelyhez most klip is készült. „Bácsi Janka nagyon fiatal, rendkívül tehetséges képzőművész palánta, a dal hallatán határozott saját elképzelései voltak. Ismeri és szereti a zenénket a kezdetektől, volt, hogy ellátogatott egy próbánkra. A vizualitásban teljesen szabad kezet adtunk neki. A készítés folyamatában többször konzultáltunk vele, de nem igazán volt szükség korrekcióra, szerintünk tökéletesen megoldotta a feladatot. Szívesen dolgozunk együtt más művészeti területek képviselőivel, szeretjük, ha az élőzenéhez erős vizuális élmény társul. Határozottan előnyben részesítjük, ha az illetőnek saját elképzelései vannak, érdekes látni, miket mozdít meg másokban a zenénk.”

A zenekar transzos, progos, elszállós megszólalását (a feldolgozott Weöres-, Vonnegut- és William Blake-versek mellett) Hegedűs Rozi effektezett, időnként többszólamú éneke, valamint Hegedűs János Seki nyolchúros hibrid tapping hangszere, az NS/Stick teszi különlegessé, amit a szintin és sampleren játszó Joó Imre és Hőnich Henrik dobolása egészít ki. „Az évben még két koncertünk lesz, az egyik december 29-én a Horánszky utcai Lumen kávézóban, itt vetítés is lesz a klip képeiből, illetve Paizs Miklós is vendégszerepel majd. Elitünk Salgó Viki játszik. Másnap a nagymarosi Tandemben adunk vidám előszilveszteri koncertet. (Facebook-esemény.) Januárban kicsit pihenünk, a stúdiózásra koncentrálunk – készül az első lemezünk.”

OLVASD EL A DÜBEL TÖRTÉNETÉT!

 

düBel a Facebookon.

fotó: Matúš Maťufka

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/12/27/klippremier_dubel_megyagep
Weöres Sándor találkozása az űrdiszkóval – Klippremier! düBel: Megyagép
süti beállítások módosítása