„Ezzel a videóval búcsúzunk a világtól zenekarként” – Meszecsinka-klippremier

2022.12.27. 09:28, srecorder

meszecsinka_1.jpg

Pár hete mi is megírtuk, hogy 13 év után feloszlott a Meszecsinka, Biljarski Emil és Oláh Annamária kiváló, pszichedelikus világzenét játszó zenekara, de búcsúzóul még elkészítettek egy videót az Árnyék című idei albumukhoz, ami a World Music Charts Europe 7. helyéig jutott, mi pedig beválogattuk az év legjobb magyar lemezei közé.

„Az ősi kultúrák tudása mindig is erősebb hatással volt ránk, mint a mai trendek. Pár éve volt szerencsénk megmártózni az Ural és Szibéria energiájában a Kamwa fesztiválon. Itt láthattok pár képet róla és hallhatjátok annak a számnak az első próbaverzióját, amelyet ez az energia megihletett. Idén felvettük a dalt Fenyvesi Marci produceri segítségével a júniusban megjelent új albumunk részeként. Amikor gondolkoztunk, melyik számra és milyen klipet csináljunk a lemezről, eszünkbe jutott Tombor Balázs barátunk, akinek a rajzain ámulunk évek óta. Ezek a minimalista, de nagyon kifejező festmények tökéletesen passzolnak a Kamwa világához” – mesélte a zenekar arról, hogy miért ehhez a dalhoz készült videó.

„A sámánvilág egy erős álmom után kezdett érdekelni, gimnazista koromban. Mint utólag megértettem, egy sámáni szertartás helyén jártam. Utána minden érdekelt ezzel kapcsolatban, sok könyvet elolvastam, előadást meghallgattam a témában. Találkoztam és beszéltem mongol és tuvai sámánokkal. Az ábrázolásaik a sziklarajzoktól kezdve a dobrajzolatokon át a szibériai bronzokig mind lenyűgöznek. Ezzel függ össze szorosan a szkíta ábrázolások ősi ereje iránti szeretetem is. A japán sumi-e festéstechnika is hasonló „meglátni és megszeretni” élmény volt. Közös az archaikus erő és absztrakció. Rajzaimon keresztül törekszem ezen világ megértésére, megélésére. A vizualitás mellett nagyon fontos a témában a zene, kart karba öltve járnak, ennek a világnak két szárnya. Így találkoztam a Meszecsinka együttessel is, mely hitelesen hozza mozgásba a jelenben az Ősök szellemét. Megtiszteltetés, hogy rajzaim mozgásban követhetik a zenéjük szárnyalását” – mondta Tombor Balázs a búcsúklip kapcsán, amit Biljarszki Dani hozott végleges formába.

„Ezzel a videóval búcsúzunk a világtól zenekarként. 13 év alatt 25 országban turnéztunk, hat albumot és sok videót készítettünk, kaptunk Fonogram-díjat és szép kritikákat, helyezéseket nemzetközi zenei listákon. De a legfontosabb számunkra a mi belső utazásunk volt és annak visszhangja hallgatóink szívében.” Ha szerettétek a Meszecsinkát, kövessétek tagjai további útját, a zenének nincs vége. Annamarit itt, Emilt itt tudjátok követni.

 

Meszecsinka a Facebookon. Instagramon.

fotó: Biljarszki Dani

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/12/27/_ezzel_a_videoval_bucsuzunk_a_vilagtol_zenekarkent_meszecsinka-klippremier
„Ezzel a videóval búcsúzunk a világtól zenekarként” – Meszecsinka-klippremier
süti beállítások módosítása