„Jobbnál jobb tánczenékkel öregbíteni a french house hírnevét” – Agebeat & Constant K-premier!

2022.12.23. 10:31, srecorder

kovary-daniel.jpg

A vágóként dolgozó, dj-producerként most debütáló Kőváry Dániel a neo és a rockzenekarai mellett dj-ként is ismert édesapja, a nyáron elhunyt Kőváry Péter előtt tisztelegve rakta össze az első trackjét.

texture_square.jpg

A METU-ra járó, vágóként dolgozó Kőváry Dániel nevével eddig főként díjnyertes kisfilmek stáblistáján találkozhattunk, például Beleznai Márk nagy köröket futó vizsgafilmjében (Agapé), amely a cannes-i és a moszkvai filmfesztiválra is bejutott. De vágott klipet az indiefolkos, etnopopos csajduónak, a Pandóra Projektnek is, szabadidejében pedig rendez: forgatott dokumentumfilmet a ferencvárosi Batmanről (nézhető a YouTube-on!), Diszkó diktátor című rövidjét pedig az egyik kritika egyenesen „pesti Pop, csajok satöbbi”-ként emlegette. (Mi itt írtunk a Sickratman, azaz Paizs Miklós főszereplésével készült, lelkesen retrózó filmről.)

Most pedig Dani elkészítette az első számát is: „Mióta apám tízéves koromban kezembe nyomta a Daft Punk Homework albumát, megszállottja vagyok az elektronika sample-kre épülő filter house irányzatának. A Diszkózsúr nevű b2b formációban már 4 éve keverem a disco house zenéket, idén pedig Constant K néven a szóló dj/produceri pályára álltam” – meséli Dani. „Hosszú ideje gyűjtök hangmintákat, számötleteket, de először idén nyáron fogalmazódott meg bennem, hogy valamelyiket lassan illene teljes értékű számmá varázsolni. Szerettem volna megidézni a filter zsáner korai, leginkább a '90-es évek végére jellemző ősvonásait, és egyszerű, jól felismerhető groove-okra és mintákra épülő tánczenét csinálni. Ehhez nulladik lépésként felkerestem Ferincz Peti barátomat, a tracket végül az ő stúdiójában raktuk össze. Peti nagy koponya, kvázi a kezei alatt tanultam.”

Dani ezután az egyik változatot elküldte Hingyi Balázs „Agebeat”-nek, a french house egyik legnagyobb hazai képviselőjének, akinek tetszett a szám, és pár kör után létre is jött a kollaborációjuk, az I Can't Loose. „Balázs az édesapámmal is többször kooperált, szerencsémre mi is hamar megtaláltuk a közös nyelvet. Olyannyira, hogy Chat Boutique Records néven kiadót is raktunk a számunk alá, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy jobbnál jobb tánczenékkel tovább öregbítsük a french house zsáner hírnevét. Pár napja pörgettük is együtt a roulé lemezeket egy pincebuliban, és remélem, hogy ez még csak a kezdet.”

FRANCIÁK FILTERREL – A FRENCH TOUCH 15 ÉVE.

Dani alapvetően filmkészítéssel, vágással foglalkozik, és a klipet is igyekezett „filmes szemmel” elkészíteni. „A Stardust és a Cassius súlytalan klipjei lebegtek a szemem előtt, nem is szerettem volna konkrét sztorit, csak egy felhőtlen életérzést átadni sok-sok utalással a zenei stílus múltjára a 90-es évek VHS-esztétikájával. A borító grafikáját Rebák Tomi követte el, akivel többször volt már szerencsém dolgozni az évek során. Természetesen a klip ihlette, és itt is a zenéből fakadó feelgood faktor volt a fő irány.”

 

Dani pár hete egy mixszel is megemlékezett édesapjáról, amelyben Kőváry Péter legfülbemászóbb zenéit és néhány kedvencét gyűjtötte össze:

 

Constant K a Facebookon. Instagramon.

Chat Boutique Records a Facebookon. Honlap.

fotó: Kovács Dávid

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/12/23/premier_agebeat_constant_k_i_cant_loose
„Jobbnál jobb tánczenékkel öregbíteni a french house hírnevét” – Agebeat & Constant K-premier!
süti beállítások módosítása