„Felnőttem, és rájöttem, hogy ez nem baj” – Lemezpremier! Solére: IMA

2022.11.25. 09:45, srecorder

solere_2.jpg

Szigeti Zsófi 2020-ban adta ki első dalát Solére néven, azóta hallhattuk tőle az r&b-s, trapes, UK garage-os Másért EP-t, provokatív, sztriptíztáncos klippel megfejelve, a Brenkával közös, girlpoweres Védtelent, a Beton.Hofival lazuló Nem ijeszt meg-et, most pedig itt, a Recorderen debütál az első nagylemeze is, a house-tól a hiphopon át a drum & bassig és az electropopig sokféle hangzást megszólaltató IMA.

„2022 számomra talán az eddigi legtöbb változást hozó év volt. Felnőttem, és rájöttem, hogy ez nem baj, kerestem az identitásom mindenben, a gyökereimben, a kapcsolataimban és a hitemben is. Nehezen élek meg nagy kitárulkozásokat, így amikor ezt a lemezt kiadtam a kezeim közül, a félelemtől megint összeomlott bennem minden, mondván: most már tudni fogják, most már mindegy, kint van” – meséli Zsófi a lemezről. Az IMA szól az éjszakai életről, a párkapcsolatokról, bizonytalanságokról, szerelemről, és az istenkeresésről is, a dalaiban pedig többféle énrész jelenik meg, melyek hol vitatkoznak, hol egymás mellé állnak. „A legnagyobb életigenlőként találtam rá a békére a halállal kapcsolatban. Sokat boncolgatom ezt a témát magamban, hihetetlen, hogy egyszer vége annak, ami van, és ugrunk az ismeretlenbe. Biztonságérzettel tölt el az élet körforgásának ilyen irányból való megközelítése.

A lemez dramaturgiája egy önreflektív gerincre épül, aminek a nyaki csigolyáit a Szirén című dalra érem el. Ezt az épülést megszakítja néhány olyan dal, ami talán könnyít a szövegvilágon és a – hiába kerülgetjük – sötétebb gondolataimon. Remélem, mindenki talál magának olyan darabot erről az anyagról, ami segít neki akár kiszakadni, vagy épp visszatalálni, megnyugtatja vagy felzaklatja, de mindenképp kivált valamit.”

WaTa az IMA-ról: „Kíméletlenül naprakész a hangzás”

„Zsófival a kezdetektől rendkívül természetesen ment az alkotás folyamata, nagyon kevés előadó van, akivel ilyen szinten megértjük egymást zeneileg, és ilyen minőségű dalokat tudunk létrehozni. A közös számírás azért lehet ilyen gördülékeny, mert mindketten önjáróak vagyunk a stúdióban, belövünk egy hangulatot, és onnantól kezdve gyakorlatilag szavak nélkül csiszolgatjuk a saját részünket, miközben végig folyamatosan reflektálunk egymásra. Nem vicc, hogy az első körös demók legtöbbje pár óra alatt megszületett.

Nagyon szerettem a régi Solére-anyagokat, nekem zeneileg rendkívül üdítő volt, hogy semmilyen zenei keretet nem próbál kiszolgálni, de közben kíméletlenül naprakész a hangzás, tartalmasak a dalok és a szövegek. Ehhez nagyon könnyen tudtam kapcsolódni, mivel én sem vagyok az a nagyon koncepciózus figura, ha zenéről van szó, szeretem a szabadságot, a kísérletezést, de igyekszem a saját, friss hangzásomat belegyömöszölni minden projektembe. Nekem nagyon fontos volt, hogy meglegyen az egyensúly a hideg gépies és a melegebb organikus hangok és hangszerek között, ahogy a könnyedebb megoldások és a deepebb zenei gondolatok között is.

Az eredmény egy eklektikus, de tök egységes cucc, ami egyben is egy nagyon szép ívet ad ki, de számonként is sokféle helyzetben értelmezhető. Sokféle zenei stílus felé elkalandoztunk, drum & bass, hiphop, house és afrobeat elemeket is kipróbáltunk, de mindegyiket a saját szemszögünkből próbáltuk értelmezni, szigorúan figyelembe véve az adott dal tematikáját. Az egész anyag tök organikusan született, pár kivételt leszámítva nulláról a stúdióban, a lemez sokszínűsége pedig annak köszönhető, hogy semmilyen határt nem szabtunk magunknak zeneileg vagy témaválasztás szempontjából.”

 

Az Eső című dalhoz image-klip is készült Pham Quan, whyte_kat és a Wavy-s srácok jóvoltából, akik házivideós stílben vették fel az anyagot mini DV kazettára, kézikamerával.

Az IMA a jól összeszokott csapattal készült: a lemez társproducerei WaTa (Varga Tamás) és Kovács Miklós, aki a mixingért is felel, a master pedig Fenyvesi Márton munkája. Az artworköt és a lemezborítót Rédling Hanna fotós készítette, két számban pedig a szintén Wavy-s, de Beton.Hofi új lemezén is szereplő Co Lee featel. A lemezbemutató koncert december 16-án lesz az Akváriumban, ahol a régebbi dalok mellett a teljes új lemez elhangzik majd élőben. Az este programját OIEE és Steksz színesítik. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

Solére a Facebookon és Instagramon.

fotó: Rédling Hanna

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/11/25/lemezpremier_solere_ima_wata_co_lee
„Felnőttem, és rájöttem, hogy ez nem baj” – Lemezpremier! Solére: IMA
süti beállítások módosítása