„A huncut és pörgős verzió lett az igazi” – Dalpremier! Stone Sober: The Chess Game

2022.11.21. 12:12, srecorder

stone_sober_rec4.jpg

Többször is írtunk már az alternatív-pszichedelikus Stone Sober új zenéiről, szeptemberben pedig a Magyarradarunkra is felkerült Kubik Cseni és Urbán György dob-gitár (és néha elektromos orgona) duója. Akkor a saját meggyboruk ihlette, űrlényhangos Sour Cherry Wine-t mutattuk be, most pedig a még frissebb daluk, a The Chess Game premierezik itt, a Recorderen.

„A The Chess Game eredetileg egy jóval lassabb dalként indult, majd egy koncerten váratlanul gyorsan csendült fel. Annyira jól állt a dalnak az a tempó, hogy végül a huncut és pörgős verzió lett az igazi és egyben végleges” – meséli a zenekar. „Az újhullámos space rock irányzat inspirálta, konkrét zenekarokat és lemezeket említve, a Mother’s Cake Cyberfunk!, valamint a Psychedelic Porn Crumpets And Now For The Whatchamacallit című albumai voltak a legmeghatározóbb hatással a dalra, illetve a megálmodását, születését körülölelő időszakra. Szándékosan támasztja a főéneket az ismét ufósított hatásra apelláló női vokál, ráadásként visszatérő (!) refrén bújik meg az alkotásban. Mindez egyébként jelenleg még kuriózumnak számít a Stone Sober anyagaiban, ám a frissebb dalokban egyfajta tudatos elmozdulás figyelhető meg a hallgatóbarátabb, szövegorientáltabb dalok felé.”

„A közelmúltban megjelent Sour Cherry Wine-hoz hasonlóan a The Chess Game is a Kiss Gabó vezette Echo Recording Studióban került feljátszásra, míg a dalt Rácsai Mátyás keverte és masterelte. Érdekesség, hogy a stúdióban egyszerre, vágatlanul került a dob, valamint a gitár felvételre, amely akarva-akaratlanul merész és eklektikus hangulatot teremt.”

A Stone Sober nemsokára klipet is forgat a dalhoz. Budapesten legközelebb február 4-én játszanak a Magyar Zene Házában, a VHK előzenekaraként. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

Stone Sober a Facebookon.

fotó: Kis Ákos

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/11/21/dalpremier_stone_sober_the_chess_game
„A huncut és pörgős verzió lett az igazi” – Dalpremier! Stone Sober: The Chess Game
süti beállítások módosítása