Több zenét az iskolákba! De hogyan?

2022.10.14. 16:58, trecorder

hangor_202210.jpg

Hogyan lehetne jelen több könnyűzene az iskolákban? Elsősorban az oktatásban. Legalább úgy, mint a sport, a képzőművészet vagy a komolyzene. Nemcsak azért, mert az boldogabb, aki zenével él, hanem mert jobban teljesít is. Ráadásul a zenével „megfertőzött” diákokból lesznek a jövő tudatos zenefogyasztói, akik fizetni is hajlandóak egy-egy produkcióért. Márpedig a könnyűzenei piac bővítése vagy legalább megtartása a szakma elemi érdeke. Ezért pedig tenni kell(ene), ebbe fektetni kell(ene).

A könnyűzenei oktatással is foglalkozó Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportjának tavaly őszi konferenciája egyértelműen megmutatta, hogy milyen alacsony és esetleges a popzene jelenléte a magyar iskolákban. Miközben a 2021-es Mindenki zenéljen! című tanácskozás több előadásában is szóba került, hogy a zenét, akár a könnyűzenét tanulók mennyivel jobban teljesítenek az órákon, mennyivel együttműködőbbek és szociálisan érzékenyebbek.

De mit lehetne tenni, hogy még több könnyűzene jusson be az iskolákba, az órákra és a diákok szervezett szabadidős programjaiba? Többek között erre a kérdésre is próbál választ találni a Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportjának október 18-ai fóruma, aminek a Budapest Music Center ad majd otthont. Az egyesület Facebook-felületén is élőben közvetített fórumon négy előadással felvezetett panelbeszélgetés járja majd körül a témát. A szervezők szándéka szerint szó lesz az iskolás korosztály (14-25 évesek) zenefogyasztási szokásairól, az okos eszközök értelmes tanórai alkalmazásáról, a rendhagyó énekórák lehetőségeiről és buktatóiról, valamint a különböző terápiás módszerekről.

A Hangőr Egyesület konferenciájának nem titkolt szándéka, hogy legalább szakmai körökben témává tegye, miként lehetne több könnyűzene a magyar közoktatásban.

A keddi rendezvény részletes programja a Facebook-eseményben.



hangor-jpg_3.jpg

Címkék: hangőr egyesület
https://recorder.blog.hu/2022/10/14/tobb_zenet_az_iskolakba_de_hogyan_255
Több zenét az iskolákba! De hogyan?
süti beállítások módosítása