Lemeztáska: Young Majré

2022.10.12. 09:58, vferi

wide1_195.jpg

Nagykárolyban született a román határ túloldalán, Tokaj-Hegyalján nőtt fel, Miskolcon járt gimibe, ahol Dzsúdló Marci volt az osztálytársa, és összesen nyolc évig a lakótársa is. Gyerekkorában már írogatott dalokat, gimis zenekara is volt, slammelt, a HOLDUDVAR nevű fiúbanda tagja lett, aminek ATM címmel jelent meg mixtape-je. A traphullámon felbuzdulva 2019-ben kezdett el saját számokat csinálni Young Majré néven (a polgári neve: Maier Péter), idén nyáron jelent meg az első EP-je (Mindenki Majréja), amin visszatért a gitáros-indie popos hangzáshoz. Szeptember elején Dzsúdló előtt lépett fel a teltházas Budapest Parkban, ez volt az első olyan koncertje, amin egy zenekar kísérte. Decemberben lesz 25 éves, legközelebb nagylemezzel fog jelentkezni. Ez a Recorder magazin 97. számában megjelent Lemeztáska-cikk bővített verziója.

Első zenei emlék

Biztos, hogy népzene, mert már csecsemőkoromtól táncházba hordtak a szüleim. Konkrét dalemlékként most valamiért a Dragostea Din Tei jut eszembe az O-Zone nevű román fiúcsapattól. Akinek traumatikus élményei vannak, hogy itt a csapból is az folyt, az gondoljon bele, milyen lehetett mindez Romániában.



Első lemez, ami saját pénzből vettél

Nem sok lemezt vettem én már, bőven a zeneletöltés dörgött. Mindenesetre néha előfordult, szerintem biztos Green Day volt az első CD-m.

Meghatározó koncertélmény nézőként

The 1975 a Szigeten 2019-ben. Utána írtam édesanyámnak, hogy „most eldöntöttem, hogy zenész leszek”. Valami olyasmit válaszolt szerintem, hogy „örülök, hogy jól érzed magad”.



Meghatározó koncertélmény előadóként

Hát ennek muszáj a Budapest Park-koncertnek lennie. Dzsúdló előtt játszottunk, most először zenekarral, ami teljesen más élmény, mint egy DJ-vel felállni, sokkal közelebb áll az én előadói perszónámhoz. Őszintén, hetekig szorongtam előtte, de amikor az egész elkezdődött, olyan volt, mintha a századik alkalom lenne. Szerintem brutálisan megleptük magunkat a srácokkal azzal, hogy mennyire komfortosan tudtunk működni a színpadon. Nagyon király volt a közönség is, aktívak voltak, kedvesek, jó volt rájuk nézni. Óriási boost ez nekem és nekünk, hogy magasabb fordulatszámra kapcsoljunk a produkciót.

Első zenekar, amiért rajongtál

Fixen a Green Day.

Zene, ami zenélésre inspirált

Csak tipp, mert nagyon rég kezdődött, de legyen az Atwa a System Of A Downtól.

Kedvenc magyar lemez

30Y: Csészényi tér, illetve kábé bármelyik LGT. 

Kedvenc rocklemez

System Of A Down: Toxicity.

Kedvenc poplemez

The 1975: A Brief Inquiry Into Online Relationships.

Kedvenc elektronikus zenei lemez

Burial: Untrue.

Kedvenc hiphoplemez

Vince Staples: Big Fish Theory. 

Kedvenc EP

Legyen Holly Humberstone: Falling Asleep At The Wheel. Valahogy az EP formátum nekem arról szól, hogy valaki bemutatkozik, mint alkotó, de tudja magáról, hogy nem találta még meg a hangját ahhoz, hogy egy egész albumot készítsen. Inkább csiszolatlan gyémántnak szoktak látszani a produkciók ezeken az EP-ken, de ez a pár szám szerintem iszonyatosan jól össze van rakva, és egy nagyon nagy karriert vetít előre.

Bűnös zenei örömöd

Nem hiszek ebben a kifejezésben, ha valamit szeretsz, akkor szereted, abban nincs bűn. De nyilván nem fogok akadékoskodni, úgyhogy a Jonas Brotherst mondom, akikre gyerekként hasonlítani akartam, és kínosan sokáig nem is engedtem el őket.

Ember, akit a leginspirálóbbnak tartasz most

Matt Healy és Jake Gyllenhaal.

Kedvenc videoklip

Most épp Kendrick Lamar: N95.

A legjobb sor dalszöveg, amit valaha írtál

„Én meg így képzelem el a kényelmet / Nem használni másra, szexre, meg enyhíteni a halálfélelmet”.

Zene, amitől libabőrös leszel

Deep End Holly Humberstone-tól. Mind a szöveg tartalma, mind a performansz libabőrös nekem. Élőben is gyönyörűen szólt. Egyébként Liverpool-szurkolóként muszáj idemondanom még a You’ll Never Walk Alone-t.

Zene, amitől boldog leszel

BROCKHAMPTON: Lamb.

Dal, amit már nem bírsz meghallgatni

A fél Jonas Brothers-életmű.

Dal, amit a zuhany alatt énekelsz

A Jonas Brothers-életmű másik fele.

Dal, amit bárcsak te írtál volna

Dzsúdló: Spanom.

Minden idők legjobb lemeze

Hármat mondok: A Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band a Beatlestől egyrészt, másrészt Kendrick Lamar To Pimp a Butterfly-a, illetve Burial: Untrue.

Legalulértékeltebb magyar előadó

A Holdudvar összes tagja.

Kedvenc filmzene

Ha mondhatok olyat, ami nem konkrétan a filmhez készült, akkor Elliott Smith dalai a Good Will Hunting-ban. Egyébként meg a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan meg a Submarine.

Kedvenc sorod egy hiphopszámban

„Alád tesz egy színpadot a kiadó, aztán / Asszed fontosabb lettél, de ki a lófasznál?” (Signo: NKA type beat).

Zene, ami az esküvődön szóljon

Most komolyan vállaljam fel, hogy az All You Need Is Love?

Zene, ami a temetéseden szóljon

Youth Lagoon: 17.

Legjobb szakítós szám

Bon Iver: Beach Baby.

Legjobb zene szívfájdalomra

Lorde: Buzzcut Season.

Szeretett zene, amit az istennek sem tudtál megkedveltetni a barátaiddal

A You’ll Never Walk Alone, mert nagyrészt Arsenal-szurkolók.

Legjobb zene forradalomhoz

Ez csak az Alright lehet Kendricktől, habár a saját forradalmamon nem ez szólna, mert fehér vagyok. Arra írnék én egy jó dühös fehér zenét, azok úgyse kínosak sosem…

Énekes, akinek a halála a legjobban megrázott

David Bowie.

Dal, ami a legemlékezetesebb lassúzásod alatt szólt

Lana Del Rey: Love Song.

Zenei trend, aminek a legjobban örülsz most

Egyik az, hogy a gitárzenét épp a női előadók „mentik meg”, és ők hoznak bele új színt. Másik meg a hyperpop, főleg amikor a 2000-es évek R’n’B-jével meg emójával keveredik.

Zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis szereted

Nincs olyan, hogy elüt valami a stílusomtól. Szerintem csak reggae-t meg electroswinget nem tudok hallgatni. Úgyhogy akkor legyen Bob Marley.

Mit hallgatsz mostanában repeaten

The 1975: Happiness; Part of the Band.

Hatások a Mindenki Majréja készítésekor

Akikre konkrétan emlékszem, hogy valamit elindítottak az agyamban: Aries, Clairo, The 1975, Burial, Bon Iver, BROCKHAMPTON, JPEGMafia.

Dal, amit a legtöbbször hallgattál meg az életedben direkt

Youth Lagoon: 17.

Kedvenc filmjeleneted, amiben egy zeneszám szól

Gimisként nagyon szerettem az Egy különc srác feljegyzéseit, abból az Asleep (The Smiths) meg a Heroes (David Bowie) alatti jelenet is emlékezetes.

Dal, aminek kívülről tudod a szövegét

Dzsúdló összes. Egyébként millió meg egy ilyen dal van, mindig könnyen ragadtak be szövegek.

Énekes, akivel a legszívesebben csókolóznál

Clairo, Phoebe Bridgers, Holly Humberstone nagy crush-ok, de szerencsére a barátnőm kicsit (eskü, tök véletlenül) mindhármukra hasonlít, úgyhogy inkább legyen Harry Styles.

Zenész, akitől a legjobban meg voltál illetődve

Mármint, akivel találkoztam? Az szerintem Tembo. Dzsúdló Marcival már dolgoztak egy pár hete, amikor először bemutatta nekem meg a barátaimnak. Az első mondat, amit hallottam tőle egy kocsmaajtón kihajolva – mielőtt egyáltalán bemutatkozott volna – a „Formák? Tubi?” kérdés volt. Ez azóta szállóige lett.

Dal, amire muszáj táncolnod

The 1975: Sincerity Is Scary.

Zenekar, aminek a nevét magadra tetováltatnád a leginkább

The 1975, együtt nőttem fel velük, szóval elég nagy a kötődésem a zenekarhoz. Meg alapból ez egy kurva jó név egy bandának szerintem. Egy antikváriumos Kerouac-kötetben találta Matt Healy, oda volt beleírva tollal, hogy 1975. június 1. – innen jött, kedves kis etimológia szerintem.

interjú: Varga Ferenc
headerfotó: Bencze Blanka

https://recorder.blog.hu/2022/10/12/lemeztaska_young_majre
Lemeztáska: Young Majré
süti beállítások módosítása