„Kihívás a mai világban érdekes gitárriffeket írni” – EP-premier! Ritual Glow: Be és Le

2022.09.23. 08:18, srecorder

ritual_glow_fekvo.jpg

Magyarradar rovatunkban már bemutatkozott Gavallér Atilla egyszemélyes projektje, az élőben trióvá bővülő Ritual Glow. A néha ambient hangtájakra, máskor az indie rock felé kalandozó, de elsősorban az ausztrál pszichedelikus színtérből inspirálódó projekt első magyar nyelvű EP-je pedig már itt, a Recorderen debütál.

„Idén elhatároztam, hogy áttérek a magyar dalszövegek írására és meglátom, hogy ki tudom-e bontakoztatni magam benne. Teljesen máshogy hangzik, mint az angol, és alapjáraton szinte semmilyen magyar zenét nem hallgatok. Nem is igazán táplálkozom magyar zenékből. Kiválasztottam pár kedvencemet a számaim közül és írni kezdtem rájuk. Hamar rájöttem, hogy ez a zenei stílus is működhet magyarul, ha elég időt szánok rá. Sok szót csak azért használtam, mert a meglévő angol szövegre rímelt, ezekből a szavakból indultam ki azután, és lassacskán így születtek meg a magyar szövegek. Megmutattam néhány hozzám közeli embernek és mindenkitől elég pozitív visszacsatolásokat kaptam, és elég motiváló volt, hogy nem nagyon van itthon ilyen stílusú zene magyarul. Most eléggé impulzívan összeraktam ezt a négy számot egy kislemezzé, és ha olyan a fogadtatása, még további 4-5 számot fogok kiadni a közeljövőben szintén magyarul” – mesélte Attila a 2018-as Kikeltetőn feltűnt Ritual Glow új EP-jéről és a nyelvváltásról.

ritual_glow_be_es_le_borito_foto.jpg„Instrumentálisan minden egyes szám, amit írok, egy nagy kísérletezés. Soha semmit nem tervezek el előre, és mindig a megérzéseimre hallgatok. Szeretem a dinamizmust és a változatosságot. Szeretem, ha egy szám akár önmagában is egy történet tud lenni, amiben sok mindent átélhetek. Szerintem első hallgatásra is egyértelmű lesz, hogy nagyon inspirált a Beatles (vagy inkább a producerük, George Martin?), és a modern pszichedelikus rockszcéna, de mindig keresem az új inspirációkat és igyekszem sokfelől meríteni. Személyes kedvenceim a Nappalok és az Ott Megy a Hold. Egy kicsit kihívás szerintem a mai világban még érdekes gitárriffeket írni, el is távolodik a könnyűzene a szintetizátorok felé, legalábbis azok a zenekarok, akiket én hallgatok, mint a Tame Impala vagy a Men I Trust, de ebben a két számban kimondottan a gitárok az izgalmasak szerintem.”

RITUAL GLOW A MAGYARRADARUNKON.

Attila azt is elárulta, miért dolgozott egyedül az EP-n. „Régebben úgy gondoltam, hogy a megszokott stúdiós utat kell követni, ha az ember ki akar adni valamit. El is mentünk az akkori felállással egy stúdióba, ami egyébként tök jó élmény volt, de nekem sokkal több időre, tervezésre, gondolkodásra, hallgatásra, producálásra lett volna szükségem, mint amit a pénztárcánk megengedett. Az évek alatt lassan kitanultam a felvételkészítést és a mixelést/masterelést, így az összes számot én csináltam a "home stúdiómban". Itt rögzítettem a hangszereimmel, kevertem és mastereltem őket. Ráéreztem arra, hogy pontosan mit akarok hallani, és hogy pontosan kikből érdemes inspirálódnom. Egyébként a King Gizzard-os Stu Mackenzie is maga készíti a számaikat, ez ma már – ha megvannak hozzá a cuccaid – simán lehetséges. Voltak dolgok, amiket például tőle lestem el, mint a vokál keverését és a szaturáció kreatív használatát. Emiatt, hogy teljesen önállósulni tudtam, igazából annyi számot veszek fel és készítek el, amennyit csak akarok, ami baromi jó, főleg hogy simán előfordul, hogy egy számot mondjuk fél vagy akár háromnegyed éven át időről időre erősen átírok. Egy stúdióban ezekből hajtépés lenne, nekem viszont szerencsére semmi gond.”

 

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/09/23/_kihivas_a_mai_vilagban_erdekes_gitarriffeket_irni_ep-premier_ritual_glow_be_es_le
„Kihívás a mai világban érdekes gitárriffeket írni” – EP-premier! Ritual Glow: Be és Le
süti beállítások módosítása