Magyarradar - Ritual Glow

2021.05.03. 12:00, Recorder.hu

ritualglow_650.jpg

Van, akinek a zenélés pusztán szórakozás és szórakoztatás, de a Ritual Glow zenekart alapító Gavallér Attila számára szinte életmentő funkciója volt: ez látszott az egyetlen kiútnak a lehangoló valóságból. Az erős belső motiváció és elhivatottság tisztán érződik a 2018-as Kikeltetőn feltűnt, stílusát jobb híján psych-rockként címkéző trió azóta is rendszeresen megjelenő, angol nyelvű kislemezein. A készülő első albumon talán már magyarul fog megszólalni a Recorder Magyarradar rovatában itt és most bemutatkozó Ritual Glow.   

Mikor indult: Már a kétezer-tízes évek elején többekkel zenéltem, akik azóta jöttek-mentek, ki Laoszba, ki eltűnt, ki tudja, hová. De úgy érzem éppen most, hogy ez egy új indulás lesz kicsit másként.

Hol indult: Ha úgy vesszük, Keresztúron a szobámban tizenévesen, amikor dalokat kezdtem szerezni. Zenekarilag Budapesten, Zuglóban. Egyébként félelmetes kreativitással innen van a Glow is a nevünkben. Merthogy Zu-glow...

Tagok, hangszerek: Békési Dávid dobol, Baté Gyuri szólózik és billentyűzik, Gavallér Atilla ritmusgitár/basszusgitár és ének.

Stílus: Kicsit kelletlenül mondom azt, hogy psych-rock, de a Spotify-on szereplő kedvenc előadóimhoz is ez van írva, akik inspiráltak, tehát kénytelen vagyok. Alapvetően szerintem nem vagyunk psych-rock banda, a megfelelő kép majd akkor rajzolódik ki rólunk, ha kiadtuk az elkövetkező számokat is. Lesz például amiben szamba-dobalap van, de olyan is itt pihen kiadásra várva, ami egy indie-dance dal.

Hatások: Kezdetben a brit zenei szcéna ragadott magával, ma már az ausztrál. Azt hiszem, ebből lett az a hangzás, ami ma van. Bandákat inkább nem írnék, aki meghallgatja a zenénket, szerintem egyből tudni fogja úgyis.

Kiadó: Hülyeségből annyit szoktam írni, hogy Tolerant Jogger Records, de nem vagyunk kiadónál.

Történet: John Cleese mondta a Monty Pythonból, hogy ha nem ezzel foglalkozna, valószínűleg már felakasztotta volna magát. Nagyjából ezzel a mentalitással kezdtem bele a zenélésbe gyerekként. Nyugi, már lazítottam rajta azóta. De a lényeg a lényeg, hogy hamar azt az egy kiutat láttam a szürke hétköznapokból, ha a zenével foglalkozhatok. Ezt igazából ma is így látom. Azt meg Trent Reznor mondta, hogy mennyire nehezére esett olyan zenésztársakat találnia, akikkel egy lapon lennének és tudnának együtt dolgozni. A legnagyobb feladat szerintem sok zenész életében ez, talán sokaknál ezen el is bukik a dolog. Nekem az elmúlt években ez nagyon feladta a leckét. A személyes tapasztalatom az, hogy nem sokan játszanak ilyen stílusú zenét itthon. Tehát kezdetben elkezdtem írni és írni a dalokat, és találtam két srácot, a Dávidot és a Gyurit, akikkel életbe is tudjuk léptetni ezeket. Ezen kívül tényleg csak a feltörekvő zenészséggel járó élményekről tudnék beszélni. Amikor januárban, szerdán, éjfélkor, mínusz negyvenhárom fokban, másfél embernek koncertezel egy pincében, és tényleg odafelé a taxis fel nem fogja, hogy minek csináljátok, vagy hatodjára csuklik el a hangod a zsűri előtt, és te is érzed, hogy ennek kakukk, de ilyen ez, és mi szeretjük csinálni.

Megjelenések: Ritual Glow EP (2019), See It in Slow Motion, Shipwreck, Sweet Closure single-ök (2020), In the Garden, Choose the Day single-ök (2021).

Küldetés: Megtalálni a hazai közönségünket, akiknek ilyen zenére van igényük. Nagyon sokszor mondták már nekem különféle helyekről, különféle emberek, hogy erre itthon mennyien lennének kíváncsiak. Úgy legyen.

Jövőkép: Megtaláljuk a hazai közönségünket, akiknek ilyen zenére van igényük. Tényleg ennyi, régebben sokat fantáziáltam minden egyébről, külföldről, de a boldogsághoz ennyi kell.

Mellékprojektek: Nincs mellékprojekt. Egy projekt, egy erő.

Szexepil: Feszült, rettegő, lefelé nézős, szorongó színpadi megjelenés. Sok gitáreffekt, finom dob. Néha magas ének -> lehetséges reakciók: A) Mi ez a nyivákolás? B) De menő ez a Thom Yorke-os ének.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Hát, hatalmas eredményekről nem beszélhetünk. Ami elismerés, az az, hogy amikor tisztán a zenén múlott valami, akkor mindig észrevettek bennünket. A többit kell helyre pofozni, és eredmények is lesznek.

Legközelebbi fellépés, live stream vagy más terv a közeljövőre: Épp azon dolgozunk, hogy ezeket az összetett számokat trióban hozzuk ki, ami nem túl egyszerű, amikor van szám, amiben egyszerre három gitár is szól. Azután jöhetnek a koncertek. Leszervezve emiatt semmi nincs még. Ellenben van egy lemeznyi anyag amivel haladunk a finisbe, és erősen hajlok rá, hogy magyar szöveggel jelenjen majd meg. Sőt, az eddigi kiadott számokat is tervezem magyarul is kiadni.

Egyben az összes eddigi Ritual Glow-single:

Ritual Glow a Facebookon.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/05/03/magyarradar_ritual_glow
Magyarradar - Ritual Glow
süti beállítások módosítása